Aflat la finalul primului său mandat ca primar și urmând să continue, din toamnă, cu cel de-al doilea, primarul George Mutu ne-a dezvăluit care sunt gândurile sale, care este stadiul investițiilor din comuna Borlești și ce își dorește să facă pentru continuarea liniei de dezvoltare începută și pe care o va continua.
– Ce ați găsit în 2020 când ați preluat primăria și cum ați început?
Atunci când am primit onoarea de a administra comuna a devenit clar că am datoria să fac tot ce pot pentru ca obiectivele la nivel local realizate și cele ce vor urma, să aibă trăinicie, modernism și, mai ales, utilitate publică, cel mai important lucru. Un om primar are obligația, față de cei care l-au investit cu votul lor de încredere, să se orienteze în primul rând spre investițiile care sunt strict necesare, care duc pe viitor la o dezvoltare din punct de vedere economic și care să readucă înapoi în comunitate oamenii care au plecat de pe meleagurile natale pentru a munci peste hotare. Când am preluat Primăria Borlești majoritatea proiectelor erau în stadiul de început, fie în faza de semnare a unor cereri de finanțare și lăsate în așteptare, fie doar în faza de întocmire a unor studii de fezabilitate și rămase în stadiul de analiză, iar unele aflate în derulare, în diferite faze de execuție. Am luat decizia, și cu siguranță a fost una corectă, ca toate aceste proiecte să reintre într-un proces de reanalizare, de prioritizare în funcție de cerințele și necesitățile oamenilor, atât pe zone, cât și pe domeniile de activitate care deservesc populația. La toate acestea au fost necesare alocări de sume, în mare parte din bugetul local, pentru că unele dintre ele nu au fost finanțate în procent de 100%, administrația locală fiind nevoită să contribuie cu un procent mai mic sau mai mare în derularea lor.
– Ce proiecte aveți pentru infrastructura școlară?
O prioritate majoră este pentru mine și echipa de la investiții din primărie desfășurarea procesului educațional în comună în condiții bune și într-un climat favorabil și modern, în ambele școli de pe teritoriul comunei. Vorbesc aici despre lucrările de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Borlești care au fost finalizate, dar cu o mulțime de ajustări și de îmbunătățiri. Activitatea în aceste spații de învățământ va putea fi reluată curând și trebuie să spun că întârzierea a survenit pentru că, la întocmirea proiectului, sumele necesare pentru dotările sălilor de clasă și a sălii de sport au fost bugetate greșit, iar pentru actualizarea sumelor a fost nevoie de o procedură care a durat destul de mult și care a însemnat actualizări de prețuri, căutarea celor mai rentabile oferte din punct de vedere calitate-preț și căutarea unor parteneri care pot asigura toate condițiile pentru furnizarea acestor produse și servicii. În august 2023, a fost aprobat devizul general actualizat cu toate sumele necesare. Cel mai important lucru este că am găsit soluții din punct de vedere financiar pentru acoperirea tuturor costurilor necesare și, după mai multe deplasări și discuții cu reprezentanții ministerului, am reușit ca acestea să nu fie suportate din buget local. Anul acesta a fost semnat și contractul de finanțare a proiectului ”Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din comuna Borlești, judeţul Neamț”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), concretizat cu ajutorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI) în numele Ministerului Educației. Valoarea acestui contract de finanțare este de 1.298.304,31 lei, sumă totală eligibilă din PNRR, beneficiare ale acestuia fiind Școala Gimnazială Borlești și Școala Gimnazială ”Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni. Astfel, vom reuși să asigurăm pentru cele două unități de învățământ echipamentele și resursele IT, dotarea pentru sălile de clasă și laboratoarele, atelierele școlare, adică table interactive și suport, sisteme de tip desktop cu monitor, laptop-uri, sisteme de sunet, sisteme multifuncționale, camere pentru videoconferințe, routere, precum și mobilier și diverse materiale didactice.
– Pe infrastructura rutieră ce proiecte aveți în derulare?
Este un alt obiectiv esențial pentru dezvoltarea comunei noastre, proiectul de asfaltare a drumului comunal 126 Mastacăn-Șovoaia-Balanu. Acest tronson de drum era greu practicabil, creând disconfort mare locuitorilor din zonă și tuturor celor care tranzitau comuna Borlești. Concomitent au fost realizate mai multe lucrări de modernizare și asfaltare a unor străzi de interes local, din diferite zone ale comunei, precum și o serie de plombări și pietruiri a unor căi de acces care în condiții meteo precare deveneau impracticabile, majoritatea acestor lucrări fiind realizate cu bani din bugetul local.
– La utilități, ce ați reușit să realizați? Există gaz metan, apă, canalizare?
Pentru prima dată după decembrie 1989 a fost realizată în comuna Borlești o rețea de gaze naturale, care în prezent este în faza de extindere pe o porțiune totală de aproximativ 43 de kilometri, în valoare totală de 10,5 milioane lei. Știu că pentru oamenii din comună prioritară a fost, de-a lungul timpului dar și în prezent, existența apei potabile, o problemă existentă în multe alte comune nemțene, iar acest deziderat a fost o altă prioritate pentru mine. Mai întâi, am făcut demersurile necesare pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă existente la nivel local, prin depunerea documentațiilor necesare pentru obținerea de fonduri în acest sens, fonduri care au fost obținute prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și cu o valoare de 23 de milioane de lei, o valoare destul de consistentă. Problema care a apărut aici este faptul că pentru această extindere este necesară autorizarea rețelei existente, lucru care s-a dovedit a fi imposibil, aceasta fiind concepută și construită de predecesorii mei fără un temei legal și fără a deține toate avizele necesare pentru a funcționa, astfel fiind nevoiți să regândim și să refacem întreaga strategie a acestui proiect foarte important pentru comunitatea noastră, pentru a putea beneficia de această finanțare pe viitor. Suntem, astfel, puși din nou într-o situație în care rezolvarea vine în urma unor proceduri de durată. Dar ne bucurăm că am găsit înțelegere și sprijin la finanțatori și o să avem posibilitatea să refacem și să implementăm înființarea unei rețele de alimentare cu apă conforme din toate punctele de vedere. În același timp, am aplicat și pentru programul guvernamental ce se derulează prin Agenția de Mediu prin care se asigură finanțări din fonduri europene pentru înființarea de rețele de apă și canalizare în mediul rural, pentru a putea rezolva problema cu lipsa apei și în zona Borlești de Sus și Mastacăn, parțial pe un tronson.
– Ce mai aveți în lucru?
Mai avem finalizarea unei serii de proiecte finanțate de la bugetul local, cum ar fi ”Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Borlești” care a constat în înlocuirea vechiului sistem cu unul nou, de consum redus, prin montarea în mai multe zone de interes public a 650 lămpi cu led. Avem și un proiect ce a avut ca scop modernizarea și reabilitarea stațiilor de autobuz existente pe raza comunei, proiect ale cărui lucrări au fost asigurate de Serviciul de Gospodărire Comunală, serviciu nou înființat în cadrul Primăriei, și la care au fost necesare sume doar pentru achiziționarea materialelor ce s-au impus. ”Construirea și amenajarea terenului de sport cu gazon sintetic, din satul Ruseni, dotat cu nocturnă și tribune proprii” este un alt proiect realizat din bugetul local care constă în reabilitarea și modernizarea terenului de sport de la Școala Mastacăn, lucrări prin care se dorește ca toți tinerii și copiii din zonă să se poată bucura de un spațiu adecvat și modern unde Psă poată desfășura activități sportive. În cadrul acestui proiect au fost prevăzute o serie de lucrări de consolidare, de montare a unui teren sintetic și echipamente sportive, montarea unei instalații de nocturnă precum și asigurarea unui perimetru sigur și adecvat.
– Cum gestionați relația cu publicul, cu cetățenii din comună?
Zilnic la sediul Primăriei, mă întâlnesc cu locuitorii comunei și căutăm să purtăm discuții deschise, de la om la om, discutăm fiecare neajuns, fiecare situație socială sau de altă natură. Toate aceste aspecte creează un întreg de care trebuie să țin cont în orice decizie iau acum sau pe viitor. Sunt un primar al oamenilor. Toate investițiile sunt pentru bunăstarea întregii comunități!
A consemnat Angela CROITORU