Jean Constantin Motfolea, un băiat de doar 9 ani din comuna Rediu, se afirmă deja ca un talent promițător în lumea muzicii populare. Elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială din Rediu, Jean și-a descoperit pasiunea pentru cântec la vârsta de 7 ani. De atunci, a început să studieze intens și să se perfecționeze, atrăgând atenția artiștilor consacrați. Prima sa apariție notabilă a avut loc la ziua comunei Rediu, unde a urcat pe scenă alături de cunoscutul interpret de muzică populară Grigore Gherman. Acesta, plăcut surprins de talentul tânărului, l-a primit în rândul elevilor săi, deschizându-i drumul către o carieră promițătoare în folclor.
Parcursul artistic
Jean Constantin Motfolea a început să studieze canto în ianuarie 2022 și, de aproape doi ani, este elevul profesorilor-artiști Grigore Gherman și Laurențiu Marian. Este, de asemenea, membru al Ansamblului de cântece populare „Nemțișorul” din Piatra-Neamț și urmează și cursuri de dans popular. Pe lângă aceste activități, Jean studiază și pianul din ianuarie 2023, cu prof. Daniela Iacob.
În urma participărilor constante la concursuri de muzică populară, obține numeroase premii: Premiul I la Concursul „Dulci graiuri românești” (2022 și 2023) desfășurat la Piatra Neamț, Trofeul I la Concursul „Nae Rotaru” (2023) la categoria 7-9 ani, Premiul I la Festivalul „Copiii-florile inimii” (2023) Premiul I la Festivalul Național “Poveste de iarnă”, categoria 9-10 ani, în decembrie 2023, desfășurat în Vatra Dornei, județul Suceava;
Trofeul categoriei 6-14 ani la Concursul Național “Rapsodia Mărțișorului”, în martie 2024, care a avut loc în orașul Buhuși, județul Bacău; Trofeul categoriei 9 ani, muzică populară la Festivalul Internațional “Starul de mâine”, Vatra Dornei, Suceava; Premiul I de excelență la Concursul Național “Primăvara Artelor”, muzică populară, desfășurat în Bacău;
Trofeul categoriei 7-9 ani, muzică populară la Concursul Național ”Izvorul talentelor”, care a avut loc în Râmnicu Sărat, Buzău și multe altele. Cel mai recent succes al său este obținerea Marelui Trofeu la Concursul Național de Folclor „Cântec drag din plai străbun” din Vaslui, pe 27 aprilie 2024 și Premiul I la Festivalul „Dor de Cânt Românesc”, desfășurat la Cumpăna, județul Constanța, unde a a fost acompaniat de maestrul dirijor Cristian Năstase și de Taraful Fraților Năstase din Bacău.
A avut norocul să fie jurizat de nume mari precum Elise Stan și alte personalități ale cântecului popular care l-au încurajat să continue. În plus, Jean a lansat prima sa piesă proprie în iulie 2023, urmată de colindul „Florile dalbe” în decembrie același an, ambele sub îndrumarea profesorului Grigore Gherman. Această dedicare și talentul său i-au adus recunoaștere și admirație din partea comunității artistice și nu numai. A început să fie invitat la foarte multe concursuri și petreceri private și a ajuns ca la o vârstă fragedă să cânte la nunți și cumătrii cot la cot cu alți colegi mult mai mari decât el.
Are în repertoriul său 90 de cântece pe care le-a învățat de drag și mereu caută piese grele, care să îi pună vocea în valoare. Deși este la o vârstă la care alți copii se joacă sau stau pe telefoane, el preferă să studieze, să se îmbunătățească permanent. Este cel mai mare critic al său și crede că mereu este loc de mai bine. Nu îi place să aleagă calea ușoară și nici nu concurează pentru premii, preferă să cânte o piesă mai grea și să primească un premiu mai mic, decât să cânte ceva ușor și să ia premii mari. Consideră că adevărata valoare este ceea ce transmite publicului și nu ceea ce primește.
Întâmplare în drum spre cântare
Recent, Jean a avut parte de o experiență memorabilă în drum spre un spectacol în comuna Războieni. În timp ce se îndreptau spre evenimentul mult așteptat unde trebuia să cânte, mama sa a fost nevoită să oprească mașina din cauza unei defecțiuni tehnice. Cu doar câteva minute înainte de ora la care trebuia să urce pe scenă, un echipaj de poliție a venit în ajutor, asigurându-se că Jean ajunge la timp la eveniment. Aceștia au oprit și au încercat să repornească mașina, însă problema tehnică era mai complicată și necesita mai mult timp decât aveau la dispoziție. Întrucât nu aveau posibilitatea să îi transporte direct la scenă, echipajul a solicitat sprijinul colegilor. Acesta a ajuns la scenă cu autospeciala de poliție și s-a declarat foarte încântat de această experiență.
Un elev foarte bun
Îi place foarte mult matematica și limba și literatura română, învață în permanență să fie printre cei mai buni și a și participat la concursuri unde a obținut punctaje mari și premii. A obținut punctajul maxim la Concursul regional cu participare națională ”Mate+”, ediția a VII-a, care s-a desfășurat în data de 25 mai 2024. El a ținut să îi mulțumească doamnei învățătoare Carmen Purcariu, pentru pregătirea și susținerea pe care a primit-o. Nu este doar un copil talentat, ci și un elev conștiincios care are grijă să nu neglijeze școala. Este printre cei mai buni din clasă, chiar dacă mai lipsește de la ore, pentru a merge în festivaluri. Are înțelegerea doamnei învățătoare și sprijinul colegilor de clasă care îl mai ajută în recuperarea orelor.
Model pentru fratele lui mai mic
Jean are și un frate mai mic care îi calcă pe urme. Ioan-Alexandru, în vârstă de 6 ani, este la fel de pasionat de muzică și dans popular ca și el, și speră că într-o zi să ajungă la nivelul fratelui său. A participat și el la câteva concursuri unde a obținut locul I la categoria sa de vârstă și merge la cursuri de dansuri populare.
Perspective pentru viitor
Își dorește să ajungă pe scene mari din țară și să arate lumii întregi talentul pe care îl are. În același timp, nu vrea să neglijeze școala și vrea să învețe să ajungă la un liceu bun. Muncește foarte mult, în fiecare zi, să le facă pe amândouă și să ajungă să fie cel mai bun. Nu se gândește prea departe, știe că „ce e al lui, e pus deoparte”.
Mulțumiri către persoanele care i-au fost alături
A ținut să le mulțumească persoanelor care îl sprijină și se simte norocos că le are în jurul său: „Le mulțumesc pe această cale, doamnei învățătoare Carmen Elena Purcariu, domnului director Ionuț Ciangu, domnilor profesori de canto și artiști: Grigore Gherman și Laurențiu Marian, doamnei de pian Daniela Iacob, domnilor coregrafi de la Ansamblul de dansuri Mugurașii roznoveni, doamnei preotese din sat, dar și familiei care mă susține și mă ajută necondiționat”.
Ce spun profesorii care îl îndrumă pe drumul cântecului popular
Profesorii săi, Grigore Gherman și Laurențiu Marian, au numai cuvinte de laudă pentru evoluția lui Jean, considerându-l un talent autentic și un exemplu de perseverență pentru tinerii din generația sa.
„Este elev în anul 3 la clasa mea de canto tradițional! Este un copil bun cu un potențial fantastic și o carismă aparte! Pe lângă talentul său are și susținerea necesară din partea părinților iar acest lucru este de apreciat pentru că în parcursul lui spre a deveni artist, pe lângă sfaturile mele ca și profesor, are nevoie și de susținerea de acasă! Un copil exemplu cu multe premii aduse la Școala Populară de Artă Piatra-Neamt! Evoluția lui este din ce în ce mai bună, și deja a început să își creeze repertoriu personal ceea ce pentru un viitor artist este esențial!”, a declarat interpretul de muzică populară Laurențiu Marian.
Și cunoscutul artist, Grigore Gherman a spus câteva cuvinte despre elevul său: „Jean Motfolea este unul dintre elevii care vine întotdeauna pregătit la orele mele de canto. Timp de 2 ani a evoluat mult ca voce, ca auz, ca inteligență artistică. A obținut premii importante în domeniul cântecului popular, mi-a adus trofee și numeroase premii. Acest aspect ne arată că este pe drumul bun. Jean pășește cu drag pe făgașul cântecului popular, ceea ce este important, și nu face rabat de la muzica bună, adevărată. Deși este un copil, are deja melodii proprii, are videoclipuri proprii. Astfel atinge un alt nivel înalt de performanță. De multe ori dă clasă colegilor mai mari din breaslă. Ținută are, voce are, costume are, drag de cântec are! Îi prevăd un viitor artistic frumos, dacă va păși corect, în lumea muzicii populare! Ținutul Neamț are nevoie de voci masculine memorabile! Să dea Dumnezeu ca Jean să ajungă pe cele mai mari scene din România și să facă în continuare cinste județului Neamț!”
Denisa POPA