Raluca Andreea Teodorescu și Rosella Mărtișcă sunt șefele de promoție de anul acesta de la profilul real al Colegiului Național “Roman Vodă”, ambele cu o medie a anilor de liceu cu doar 3 sutimi mai mică de nota maximă – 9,97. Coincidența face ca și cariera pe care doresc să o îmbrățișeze pe viitor să fie aceeași, medicina.
De la voluntariatul “People to people” la medicină
Raluca Andreea Teodorescu a reușit la Facultatea de medicină generală cu numai 4 puncte sub cele 100 care reprezintă punctajul maxim. Fire perfecționistă, ea consideră acest lucru un dar și o povară, din cauza riscului de a se pierde în detalii, în loc să se concentreze pe lucrurile importante. Ambițioasă, dedicată și plină de bunăvoința de a ajuta consideră că familia a jucat cel mai important rol în formarea ei. Vorbește cu dragoste despre modul în care a învățat bunătatea și respectul de la părinții săi: “De la tatăl meu am învățat să am curaj și încredere în mine, iar de la mama să perseverez și să dau educației importanța cuvenită. De asemenea, fratele meu mai mare, medic rezident ortoped acum, mi-a dezvoltat spiritul competitiv și m-a inspirat întotdeauna”.
Opt ani la “Roman-Vodă”
Raluca a urmat primii ani din educația sa la Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri”, iar gimnaziul și liceul la Colegiul Național “Roman Vodă”, cei opt ani la colegiul romașcan punându-și amprenta din plin asupra formării sale ca om. Își amintește că cel mai greu i-a fost în clasa a IV-a, când a trebuit să se despartă de colegi și de învățătoare pentru a intra într-o școală nouă, cu colegii noi și profesori pentru fiecare materie în parte: “Fiind deja obișnuită cu standardul înalt de educație al colegiului unde am învățat și în gimnaziu adaptarea la liceu a fost una mult mai plăcută. În acești 4 ani am participat la concursuri de fizică, îndrumată de doamna profesor, iar în clasa a XI-a la olimpiada de biologie. Ambele profesoare au avut un impact major asupra educației mele predându-și mereu materia cu drag și pasiune”.
Visul Ralucăi: “Să ajut cât mai mulți oameni”
Avându-l deja ca model, în familie, pe fratele său medic ortoped rezident, Ralucăi nu i-a fost foarte greu să înțeleagă care îi este menirea. În ultimii doi ani de liceu, s-a pregătit pentru admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, Facultatea de Medicină Generală, unde a reușit să ia cu un punctaj foarte mare: 96 de puncte din 100 posibile: “În continuare îmi doresc să urmez o carieră medicală, urmând să îmi aleg, în cei 6 ani de facultate, o specialitate care să mi se potrivească cel mai bine. Visul meu este acela de a reuși să ajut cât mai mulți oameni, să le îmbunătățesc calitatea vieții”. Dorința de a fi medic, de a vindeca, vine și din activitățile comunitare, de voluntariat la care a participat pe parcursul liceului. Aleasă Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor, reprezentând vocea acestora a fost prezentă la multe activități extrașcolare. A fost coordonator proiecte locale și vicepreședinte al asociației “People to people” International și voluntar al Federației Tinerilor din Neamț, voluntar ISU Roman și membră a clubului de dezbateri al colegiului. Toate aceste activități s-au împletit cu “excursii cu prietenii, petreceri, râsete, dezamăgiri, eșecuri, reușite, rătăciri, încheindu-se, cu toate acestea, prin bucuria de a culege roadele muncii mele”.
Rosella Mărtinaș – din Italia în Gherăeștii Noi
Cealaltă șefă de promoție, Rosella Mărtinaș, este “simplă, directă, onestă, rezervată și timidă”, după cum se autocaracterizează. Nu-i lipsesc nici ambiția, determinarea și loialitatea, dar este conștientă și de faptul că este cam impulsivă, uneori prea ușor irascibilă și dezordonată. Este singurul copil al familiei Mărtinaș, tatăl fiind constructor și mama casnică. A copilărit în Italia, unde a urmat grădinița și clasele I-V, continuând gimnaziul în Gherăești, comuna natală. “Din familie, persoana care m-a influențat cel mai mult a fost mama. Ea m-a îndemnat mereu să muncesc din greu pentru a-mi atinge idealurile, ea m-a împins în momentele în care nu mai voiam să continui, și, alături de tatăl meu, mi-a oferit tot suportul de care aveam nevoie”, spune Rosella. Întoarcerea în România a venit la pachet cu o mulțime de premii: în clasa a VI-a – mențiune la Concursul Național de Geografie ”Terra”, premiul III la Concursul Interjudețean de Geografie ”Ionița Ichim”; în clasa a VII-a – mențiune la Olimpiada de Religie Romano-Catolică, premiul I la Concursul Interjudețean de Geografie ”Ionița Ichim”, premiul II la Concursul Național de Geografie ”Terra” și calificare la faza națională, premiul I la Concursul de Chimie ”Magda Petrovanu”. Și premiile au continuat la liceu, în clasa a X-a cu o mențiune la Concursul Național de Chimie ”Cristofor Simionescu”, aceeași menține și în clasa a XI-a și premiul III la Olimpiada Națională a Sportului Școlar – tenis de masă – etapa județeană, în clasa a XII-a.
Profesoarele care i-au fost aproape
Își amintește cu drag de profesoarele Paula Mătălică, de religie și Adina Iancu, de biologie, care i-au fost diriginte, “m-au îndrumat și încurajat, au fost primitoare și înțelegătoare și mi-au oferit ajutor pe parcursul meu educațional. De asemenea, aproape mi-a fost și profesoara de fizică și chimie Cecilia Ana Tihulcă Cecilia, de la Gherăești. Aceasta este o profesoară determinată, un pic dură, încurajatoare, care ne împingea întotdeauna și ne ajuta să ajungem la performanțe deosebite. O altă profesoară care m-a susținut este profesoara de fizică, Ana Irimia, care mi-a fost alături în anii de liceu. Aceasta este o fire calmă și caldă, care știe cum să destindă atmosfera, dar și cum să ne determine să dezvoltăm o dorință de cunoaștere”. Modele în viață i-au fost părinții, care au învățat-o că valoarea o dobândești numai prin muncă și că în mâinile ei stă propriul destin. “Admir determinarea pe care o au, dar și spiritul muncitor și ambițios, acestea fiind niște trăsături esențiale în atingerea succesului”, punctează Rosella. Din toamnă va fi studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, pe specializarea medicină generală, urmând să se decidă apoi ce specializare vrea să urmeze. În timpul liber, Rosellei îi place să cânte la chitară și să joace tenis de masă cu prietenii. Hobby-urile au ajutat-o să devină mai răbdătoare, insistentă atunci când trebuie și determinată să ajungă acolo unde și-a propus.
Voluntariatul la biserică și echipa din liceu
Ca și Raluca, a participat la activități de voluntariat, însă la biserica din care face parte ”Sfânta Fecioară Maria, regina lunii mai” din Gherăeștii Noi, a participat la campusul ”Vara împreună”, catehezele pentru copii și alte activități care i-au deschis orizontul către comunitate și problemele acesteia. “Această muncă de voluntariat mi-a oferit o perspectivă diferită asupra vieții, m-a ajutat să conștientizez cât de norocoasă sunt din numeroase puncte de vedere și m-a îndemnat să mă dezvolt din punct de vedere personal”, spune Rosella. Anii de liceu, această experiență unică prin intermediul căreia a ajuns să se cunoască mai bine, să-și afle punctele tari și slăbiciunile, să cunoască oameni din diferite medii care i-au deschis noi orizonturi, au fost anii care i-au deschis o nouă perspectivă asupra vieții și care au condus-o către medicină: “Liceul mi-a oferit un colectiv variat de oameni, printre care am găsit și persoane asemănătoare cu mine, care au aceleași idealuri și aceleași perspective asupra vieții, care m-au înțeles și m-au ajutat. Pot spune că am apreciat spiritul de echipă dezvoltat de clasa mea, dar și unitatea de care am dat cu toții dovadă. Mi-a plăcut mereu atmosfera creată de anumiți profesori care, pe lângă cunoștințe, ne ofereau și sfaturi care să ne ajute pe parcursul vieții. În liceu am adunat multe amintiri plăcute, pe care sper să nu le uit curând, și am găsit un grup de oameni care să mă susțină în tot ceea ce fac și, mai important, care să mă înțeleagă. Această experiență numită «liceu» este una de neuitat și, de ar fi să iau totul de la capăt, tot la fel mi-aș dori să se întâmple lucrurile. Între pereții acestei instituții de învățământ mi-am găsit cariera pe care vreau să o urmez și am descoperit persoana care vreau să devin în viitor”.
Angela CROITORU