O festivitate organizată la Palatul administrativ din Piatra-Neamț, marți, 13 august, le-a avut în centru pe campioanele Olimpiadei 2024 de la Paris, canotoarea Ioana Vrânceanu și atleta Bianca Perie Ghelber, ambele din județul Neamț. Inițiativa prefectului Adrian Bourceanu, i-a adunat la un loc pe reprezentanți ai autorităților județene, politicieni, tineri de la cluburile sportive din județ, nemțeni, cu toții dornici să le cunoască și să le felicite pe fetele care au făcut ca Imnul României să răsune pe podiumul din capitala Franței. Cele două campioane au fost însoțite de doi dintre antrenorii care au avut un rol major în formarea lor, Valentin Gavril, președintele interimar al Federației Române de Canotaj și profesorul Lucică Cucoș, cel care a descoperit-o pe Bianca, când era doar un copil.
Prefectul Adrian Bourceanu le-a înmânat câte o plachetă, o diplomă de recunoștință, un tablou al pictorului Dumitru Bezem, o bijuterie cu sigla jocurilor olimpice și buchete de flori. Primarul comunei Pipirig, Vasile Dorneanu, (locul nașterii Ioanei Vrânceanu), a ținut să le felicite personal cu câte un aranjament floral din partea întregii comune. Și cei doi antrenori au primit câte o atenție din partea organizatorilor, publicul manifestându-și cu mare căldură recunoștința pentru efortul lor de zeci de ani din spatele acestor performanțe.
Prefectul Adrian Bourceanu și Dragoș Chitic, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, au vorbit despre multiplele performanțe obținute de cele două sportive, medalia de aur la canoe opt rame cu cârmaci și argint la dublu rame feminin împreună cu Roxana Anghel pentru Ioana Vrânceanu, din satul Pluton, comuna Pipirig și romașcanca Bianca Gherlber (34 de ani), cu recordul de a reprezenta România pentru a patra oară la Jocurile Olimpice, clasată pe locul 9 în finala la aruncarea cu ciocanul de pe Stade de France.
De remarcat modestia celor două multiple campioane, reținute în declarații, cu un vocabular simplu, lipsit de superlative și foarte direct, care au adresat, de altfel, părinților îndemnul de a-și susține copiii pentru a face mai mult sport și mișcare, arătând că sportul face din ei „oameni adevărați”, după cum a punctat Bianca.
Întâlnirea din sala mare a Consiliului Județean Neamț a fost un prilej pentru a le cunoaște mai bine pe cele două performere, care au răspuns la întrebări venite din partea moderatorului, dar și de la tinerii elevi ai unor cluburi sportive, care au dorit să afle cum au gestionat emoțiile, de ce și-au dorit să audă Imnul Național pe podiumul olimpic de la Paris și cât de multă muncă se ascunde în spatele acestor performanțe deosebite. Festivitatea s-a încheiat cu o ședință foto cu admiratori din public care și-au manifestat dragostea față de ele și cu autografe din partea campioanelor.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian