Va fi necesară o lege pentru stabilirea siguranței rutiere în zonă
„Mesagerul de Neamț” atrăgea atenția, încă de acum 2 ani în urmă, despre faptul că în Cheile Bicazului se întâmplă lucruri la limita sau peste limita legalității, că pericolul de accidentare rămâne o problemă nerezolvată de mulți ani și solicita autorităților să reacționeze și să ia măsuri reale (detalii pe larg aici). După accidentul cumplit din 2022, în care un bărbat din Iași, aflat împreună cu familia, a ajuns în comă la spital, ultimele căderi de pietre din această zonă au avut loc în iunie anul acesta (detalii aici).
Mai exact, în noaptea de 10-11 iunie 2024, au fost înregistrate căderi de arbori pe DN 12C, precum și căderi de pietre de pe versanți, care au perturbat traficul și au creat pericole pentru siguranța rutieră. Zona afectată era Cheile Bicazului – Hășmas. Numai norocul a făcut ca în acea perioadă în zonă, dat fiind ora nocturnă, să nu se afle oameni.
Între timp, așa cum a declarat și în conferința de presă de ieri, 12 august, prefectul Adrian Bourceanu, autoritățile au mai făcut ceva ședințe ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (una în noiembrie 2023, Adrian Niță prefectul de atunci, și o alta în iunie 2024, actualul prefect, a doua zi după căderile de arbori și pietre). Ședințe în care, pe scurt, s-a stabilit măsura monitorizării permanente de către Secția Drumuri Naționale a zonei din DN 12C în care există riscul căderilor de pietre și arbori și a Axialului DJ 155 F Izvorul Muntelui-Durău, aflat într-o situație similară. O măsură, despre care vorbește prefectul Adrian Bourceanu este aceea de stabilire a unui “areal de siguranță rutieră”, pe baza unei expertize ce va fi realizată de firma SC Valuro Proiect SRL din Suceava, firmă specializată în inginerie și consultanță tehnică, precum și în prospecțiuni geofizice, geologice și supraveghere seismică și activități de supraveghere geodezică. Contractantul este administratorul drumului național, CNAIR prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași, iar firma a prelevat pe 5 august anul acesta probe de material stâncos, folosind drone care și cartografiază versantul. Problema este că stabilirea unui astfel de areal nu se poate face fără scoaterea acelei zone din arealul protejat al parcului natural, lucru care este posibil doar printr-un act normativ, printr-o lege.
Despre analize și această expertiză vorbește prefectul Adrian Bourceanu în conferința de presă de ieri, 12 august.
Valoarea contractului încheiat de DRDP Iași cu firma din Suceava, care are o colaborare tehnică și cu experți din București, este de 167.000 lei, fără TVA. Obiectivul acestui contract este “Delimitarea zonei de siguranță a drumului în conformitate cu OG 43/1997 și stabilirea de soluții de protecție/intervenție, astfel încât să fie asigurată siguranța participanților la trafic, cât și a turiștilor care tranzitează zona”, precizează ing. Nicolae Popovici, purtătorul de cuvânt al DRDP Iași.
Cu alte cuvinte, în baza expertizei, va fi stabilită exact zona de siguranță și va fi inițiat actul normativ pentru scoaterea acesteia din aria protejată a parcului natural pentru ca după aceea să înceapă lucrările de consolidare versant și realizarea protecției necesare în zonă.
Cât de repede se va da legea și vor începe lucrări de siguranță rutieră acolo, care să împiedice prăbușirea de pietre și copaci, rămâne de văzut. Între timp trăim cu speranța că nu vor mai fi accidente soldate cu pierderi de vieți omenești sau traumatisme grave în Cheile Bicazului.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini și montaj: Bogdan Călian