Tradiționala manifestare Zilele comunei Vânători-Neamț a ajuns la cea de-a XVI-a ediție, desfășurându-se dub sloganul “Joc și voie bună în Ținutul Zimbrului”, în zilele de 14, 17 și 18 august 2024.
Prima zi, miercuri, 14 august, a fost dedicată Zilei Zimbrului și s-a concretizat într-un simpozion realizat de Parcul Natural Vânători-Neamț împreună cu Primăria comunei Vânători-Neamț și colaboratorii, la sediul administrativ al parcului. Moderatorul întâlnirii a fost dr. ing. Sebastian Cătănoiu, directorul parcului. În deschidere, primarul Maria Petrariu a mulțumit gazdelor pentru buna organizare și colaborare și a lansat invitația tuturor celor prezenți de a participa la toate activitățile pregătite cu ocazia Zilelor comunei Vânători-Neamț.
În prima parte a simpozionului, sub tema “Arhitectura tradițională”, Sebastian Cătănoiu a prezentat o proiecție cu case tradiționale din zona Târgu-Neamț – Crăcăoani. Cântăreața de muzică populară Maria Cornea și-a prezentat proiectul de suflet, muzeul etnografic “Casa bunicilor” de la Mitocu-Bălan, comuna Crăcăoani. Au fost prezentate alte două proiecte, “Vis rural” de la Bâtca-Doamnei, care va fi o unitate de cazare, restaurant și organizare de activități dedicate și “Ograda din Humulești”, ce își propune ca de la finele acestui an să găzduiască turiștii veniți în zonă.
Cadre didactice din Vânători-Neamț au prezentat o serie de proiecte educaționale pornind de la programul “Educatori prin natură”, desfășurat în Parcul Natural Vânători-Neamț în această primăvară, concretizat într-un curs de formare pentru educatori, învățători și profesori. Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea proiectelor “Cartarea unor habitate propice speciilor de amfibieni” al Asociației de Mediu “Zimbrul” și “CEVA – Centrul Educațional pentru Arte Performative” și invitația de a participa la ediția a IV-a a festivalului “Reactiv”, ce va avea loc, în perioada 2-8 septembrie, în Tabăra Oglinzi, cu tema “Simbioze”.
Sâmbătă, 17 august, pe stadionul “Zimbrul” au avut loc activitățile dedicate tineretului: o competiție sportivă de fotbal, o expoziție interesantă de bolizi off-road, demonstrația în aer liber a pasionaților de motocros și seara s-a încheiat cu o discotecă în aer liber, pe muzica generațiilor tinere.
Urările oaspeților de seamă la Vânători-Neamț
Ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor comunei Vânători- Neamț, duminică, 18 august, a început, după slujba Sfintei Liturghii, pe stadion, cu un Te Deum, oficiat de un sobor de preoți parohi din comună, în prezența oaspeților. Alături de primarul Maria Petrariu au fost prezenți Carmen Elena Nastasă, președintele Organizației de Femei PSD Neamț, Vlad Grigorean, secretarul executiv al PSD Neamț, primarul de Grumăzești, Constantin Matasă, cel de Pipirig, Vasile Dorneanu, directorul AJOFM Neamț, Daniel Chirilă, tot din partea PSD Neamț, comandorul de aviație și istoricul Gheorghe Vartic – cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț, doctor academician Mircea Burueană, Vasile Grozav, consilier local și Stela Munteanu fostul primar și reprezentanta GAL a comunei înfrățite Trușeni din Republica Moldova, consilieri locali actuali și viitori.
“Vă urez din toată inima tot ce e mai bun de la bunul Dumnezeu și pentru dv. și pentru întreaga comunitate din Vânători-Neamț. Să ne dea bunul Dumnezeu sănătate, putere, înțelepciune în așa fel încât împreună administrație, biserică, școală să facem un tot comun pentru binele nostru, al tuturor, al locuitorilor din comuna Vânători-Neamț. Mulțumim tare mult pentru prezența dv. aici! Să dea Dumnezeu să ne țină așa o vreme frumoasă până diseară, să avem cât mai mulți locuitori ai comunei Vânători-Neamț lângă noi și să ne bucurăm împreună, pentru că, de fapt, este o zi a dv, a locuitorilor din comuna Vânători-Neamț”, a spus primarul Maria Petrariu, gazda manifestărilor.
Carmen Nastasă, președintele Organizației de Femei PSD Neamț și directorul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” a transmis, pe lângă propriile urări și mesajul președintelui PSD Neamț, Daniel Vasilică Harpa: “La mulți ani, Vânători! La mulți ani, prietenei mele, doamna primar. Suntem aici din două posturi, una administrativă și una politică. Trebuie să fim împreună biserică, administrație locală, școală, dv. ca cetățeni, ONG-urile care sunt bine cunoscute în județ pentru practicile exemplare și, bineînțeles, alături de administrația județeană. Și acum vreau să transmit mesajul de La mulți ani al domnului președinte ales al Consiliul Județean Neamț, Daniel Vasilică Harpa: Felicitări și La mulți ani pentru dv, pentru doamna primar Maria Petrariu! Cu siguranță, va veni o perioadă în care se va colabora bine și frumos pentru dv. că sunteți de aici, din Vânători sau de oriunde din județul Neamț și asta este foarte important. Doamne ajută la înțelegere, la cât mai mulți bani de la Guvern sau fonduri europene, să fie bine, dar în primul rând dv. să fiți bine, înțelegători, sănătoși. La mulți ani!”.
Atât primarul de Grumăzești, Constantin Matasă, cât și omologul său din Pipirig, Vasile Dorneanu au vorbit despre încrederea pe care o au în primarul Maria Petrariu, despre faptul că se mândresc cu o asemenea colegă și au transmis urări de bine, sănătate și împliniri celor prezenți.
Comandorul și istoricul Gheorghe Vartic a evocat fapta de eroism a aviatorului Alexandru Șerbănescu, care, chiar pe data de 18 august, în urmă cu 80 de ani, a făcut sacrificiul suprem, într-o ultimă misiune, pentru eliberarea patriei de sub ocupația fascistă, în 1944. “Cine este gospodar, nu contează de la partid este, acela rămâne primar! Și asta o demonstrează doamna primar de la Vânători, primarul de la Pipirig, de la Grumăzești și alții”, a concluzionat Gheorghe Vartic, cetățean de onoare al comunei.
Doctor academician Mircea Burueană, plecat din comuna Vânători-Neamț ca profesor universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie de la Târgu-Mureș, cel care a lipsit doar de la o singură ediție din cele 16, a vorbit despre faptul că, în urmă cu 50 de ani, era doctor coordonator al dispensarului din comună: “Acești 50 de ani au însemnat acumularea unei experiențe profesionale uriașe și această experiență în continuare o pun în slujba oamenilor suferinzi, să-i facem să râdă, să-i vindecăm dacă putem. Nu-mi doresc decât să pot privi în urmă cu demnitate și cu bucurie pentru că întotdeauna m-am pus în slujba oamenilor”.
Urări de bine și prietenie a transmis și reprezentantul comunei înfrățite Trușeni, Republica Moldova, consilierul Vasile Grozav, care a evocat vizita din urmă cu 10 ani, a primarului Maria Petrariu la Trușeni unde a participat la dezvelirea monumentului “Trăitorii unirii” reprezentându-i pe poeții Mihai Eminescu, Grigore Vieru și Adrian Păunescu.
Spectacol de zile mari încheiat cu un mirific foc de artificii
“Ziua de astăzi ne-o dorim cât mai frumoasă și mai distractivă pentru dv, dragi locuitori ai comunei Vânători-Neamț! Ne-am străduit să vă aducem oameni dragi, artiști consacrați și nu numai, care să fie pe scenă, alături de dv! Activitatea este prinsă într-un program al Strategiei Locale de Turism pentru că, după cum bine știți, de anul trecut suntem acreditați pe acest domeniu, al turismului”, a punctat primarul Maria Petrariu înainte de spectacolul artistic.
Prof. Nadia Sângeap, directorul Liceului Teologic “Arhimandrit Chiriac Nicolau” a făcut oficiile de gazdă în continuare prezentându-i pe artiștii care au evoluat pe scenă până seara târziu. Spre încântarea vânătorenilor, pe scenă au urcat, rând pe rând, corurile “Vovidenia” și “Vânătorii lui Ștefan cel Mare”, Grupurile folclorice “Dor vânătorean” juniori și seniori, sub coordonarea instructorilor Ioan și Claudiu Luchian, elevii Liceului Teologic “Arhimandrit Chiriac Nicolau”, micul artist Nicușor Munteanu și Trupa “Extreme Family” Târgu-Neamț. Prima parte a spectacolului artistic s-a încheiat cu un incitant spectacol cu cai realizat de instructorul Vali Vasilescu – “Descălecatul lui Dragoș”.
Pe seară pe scenă au urcat “Fetele din Botoșani”, cântăreții Elena Ioniță și Ștefan Țârdea, grupul folcloric “Răzeșii” din Tupilați, Ansamblul “Soleștenii” din Vaslui, Angela Cabari Roșcovan, Trupa Alessis, Laurențiu Marian, Steliana Sima, Vasile Voloșeniuc, Vladislav Zeleniuc și Alessia.
Angela CROITORU