Magistrații din cadrul Judecătoriei Roman au soluționat o speță mai puțin obișnuită, un atac al unui câine agresiv, cu stăpân, asupra unui trecător. După deliberări, judecătorii au aplicat stăpânei patrupedului o pedeapsă fără executare și au obligat-o să-i achite victimei agresiunii, care este fost comandor de aviație, despăgubiri de 11.000 de euro din care 1.000 de euro cu titlu de daune materiale și 10.000 de euro, daune morale. Totul după ce bărbatul a fost mușcat de câine și a pierdut prima falangă de la degetul mare al mâinii stângi. În urma procesului nici una din părțile implicate nu a fost mulțumită, astfel că decizia a fost contestată, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel Bacău să se pronunțe definitiv în acest caz.
Desfășurarea faptelor
Conform actelor de urmărire penală, acuzata avea doi câini, unul din rasa Shar Pei și unul din rasa Ciobănesc. Aceștia stăteau liberi în curtea locuinței, însă în timp primul dintre câini a căpătat abilități de a acționa asupra mânerului de închidere a porții, astfel că în cazul în care aceasta nu era asigurată cu un zăvor, ambii ieșeau pe stradă și se plimbau liberi, fără botniță. Pe 27 septembrie 2022 acuzata a venit acasă, a închis poarta, dar nu a asigurat-o cu zăvorul. Câinii au exploatat momentul și au ieșit pe stradă. În jurul orei 18:00 un vecin a ieșit cu câinele său la plimbare, animalul fiind în lesă, dar fără botniță. La scurt timp câinii acuzatei au atacat patrupedul vecinului. S-a adunat mai mult lume care a încercat să despartă animalele, cel din rasa Shar Pei fiind dus în curte. Ceilalți doi câini au continuat să se lupte, moment în care viitoarea victimă a apucat de zgardă ciobănescul, însă câinele s-a întors și l-a mușcat de degetul mare de la mâna stângă. În urma atacului canin bărbatul a ajuns la spital unde a suferit două intervenții chirurgicale succesive. Medicii au concluzionat că a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25-30 de zile de îngrijiri medicale. Totodată i-a fost cauzată și o infirmitate prin amputația traumatică a falangei. La începutul procesului, instanța i-a pus în vedere acuzatei că poate solicita ca judecata să se facă numai pe baza probelor din dosar, dacă recunoaște fapta. Deși acest lucru i-ar fi adus ca beneficiu reducerea pedepsei cu o treime, femeia a refuzat judecata în procedură simplificată. Au urmat audieri de martori și administrări de probe, fiind vizionată și o înregistrare video a întregului incident. Chiar dacă femeia a încercat să demonstreze că patrupedele nu sunt ale ei și implicit nu este responsabilă de atac, instanța a stabilit că ea este proprietarul de fapt și nu era prima dată când câinii ieșeau liberi pe stradă fără lesă și botniță.
Pedeapsa
Judecătorii au apreciat că ea a acționat neglijent și nu a securizat poarta cu zăvor pentru a preveni atacul de care este răspunzătoare. În plus, „nu a dat dovezi că ar conștientiza gravitatea faptei sale și a urmărilor acesteia lipsind orice fel de empatie față de suferințele victimei”, conform motivării instanței. În ce privește victima agresiunii, aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 100.000 de euro, cu titlu de daune. Judecătorii au apreciat că bărbatul a suferit dureri atroce, surmenaj fizic și psihic. „De asemenea, se ține seama de faptul că a fost afectată în mod grav situația sa familială și socială având în vedere și persoana sa, respectiv faptul că a fost pilot de carieră, a efectuat misiuni de apărare a țării. Nu în ultimul rând, se va avea în vedere și faptul că s-a cauzat victimei o infirmitate vizibilă prin lipsa unei părți a degetului mare de la mâna stângă”, conform rejust.ro. În aceste condiții acuzata a fost condamnată la 2 ani și 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc. În ce privește victima, comandorului de aviație i-au fost acordate daune care însumează 11.000 de euro. (G. SOFRONIA)