Comuna Botești a devenit o comunitate prosperă, dezvoltată și frumoasă în ultimii 12 ani, de când la conducerea localității a venit ca primar Georgeta Blaj. Cu o vastă experiență în management instituțional și în domeniul funciar, Georgeta Blaj s-a ocupat încă din primii ani de problemele esențiale ale comunei: apă, canalizare, infrastructură rutieră, gaz, electricitate, infrastructură școlară, iar acum poate spune că a ajuns la momentul în care poate aduna roadele. Lucru confirmat și de numărul mare de localnici care i-au oferit încrederea prin vot, obținând la alegerile din 9 iunie anul acesta, cel de-al patrulea mandat.
Unul dintre primele lucruri pe care l-a făcut în comună a fost să redea demnitatea localității ocupându-se de finalizarea construcției clădirii aferentă sediului administrativ, primăria, care era începută din anul 2009, de fosta administrație locală. Toată investiția a fost în valoare de 2.800.000 lei, realizându-se în totalitate cu bani din bugetul local. Totodată, a fost dotată cu tot ce este necesar unei bune funcționări, mobilier, aparatură performantă, toate programele informatice pe fiecare compartiment de activitate, astfel încât pentru cetățeanul care apelează la primărie serviciile oferite să fie prompte și mulțumitoare.
De 12 ani la conducerea comunei Botești
-Doamna Georgeta Blaj ați primit cel de-al patrulea mandat…
-Într-adevăr, termin cel de-al treilea și începem cu numărul patru. În primul rând vreau să mulțumesc cetățenilor care au avut încredere în mine și mi-au dat votul de încredere pentru mandatul de primar cu numărul patru, apreciind efortul pe care l-am făcut pentru a aduce condițiile unui trai decent la sat: gaz, apă și canal, asfalt. Au văzut ce-am realizat și mă cunosc de-atâta timp, nu le-am promis nimic! Am zis că voi continua ce am început, adică investițiile, și voi căuta permanent să mă agăț de orice sursă de finanțare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri de la bugetul local. Ei știu că sunt omul faptelor. Sunt un om sociabil, sunt mereu în mijlocul lor, le ascult problemele și necazurile pe care le au și caut să le rezolv. De cele mai multe ori reușesc să îi mulțumesc cu soluțiile date și asta este pentru mine satisfacția muncii împlinite.
Contează faptul că vorbesc cu toată lumea, aici am crescut și mă cunosc toți. Nu există să trec pe o stradă să nu mă salut cu toată lumea, că e tânăr, că e bătrân. Oamenii mă respectă. Iar, când vin în primărie, să nu credeți că la noi stau oamenii și așteaptă sau sunt amânați de pe o zi pe alta. Dimpotrivă, totul se rezolvă foarte repede, mergem pe partea practică a problemelor și nimeni nu pleacă fără să-i rezolvăm documentele de care are nevoie și fără să-l lămurim ce este de făcut. Ba, vin și de la alte primării, din alte comune la noi. De exemplu, am din Săbăoani, Gherăești, din alte comune învecinate care au pământ pe comuna Botești.
Și cu orice probleme vin oamenii în primărie, ei sunt serviți rapid.
Deci, în privința asta, oamenii știu să aprecieze. Să știți că au fost foarte mulți oameni în campanie alături de mine, la care nici nu mă așteptam! “Doamna primar, de câte ori am fost în primărie, m-ați întrebat: Ce treabă ai? Hai acolo, du hârtiile acelea dincoace. Nu am stat să aștept!”, mi-au spus, indiferent că erau membri ai altor partide. Oamenii mă apreciează și am simțit din plin acest lucru. Trebuie doar să simtă că ești de partea lor… Nu așteaptă cine știe ce minuni, doar să-i tratezi cu bunăvoință, cu respect, cu demnitate. Sunt mulți pe care-i cunosc de-o viață, și eu am o vârstă de acum. Din anul 1976 tot cu oamenii am lucrat în comună.
Asadar, le mulțumesc că au crezut și cred în continuare în mine! Ei văd tot ceea ce fac în comună și păstrez această legătură permanent cu oamenii!
-Sunteți chiar omul dintre oamenii comunei, cel care le cunoaște toate ofurile, problemele, doleanțele. Ce ați găsit aici, când ați venit în primărie?
-Erau puține investiții realizate în comună, construcția sediului primăriei era începută, dar pentru că a fost începută fără avize, fără acte de proprietate pe teren și multe alte lipsuri, până am intrat în legalitate au trecut anii și abia în anul 2020 am reușit să ne mutăm în sediul nou. De asemenea era începută o investiție de aducțiune apă, dar care a fost incomplet proiectată, pe care am finalizat-o în anul 2016. Dar, din cauză că a fost incomplet proiectul, adică nu a fost prevăzut cu bazin pentru tratarea apei, lipsa hidranților, am dat-o în folosință abia în anul 2020.
-Acum, privind înapoi, în cei 12 ani de activitate aici, la primărie, care considerați că este cea mai mare realizare?
-Cea mai mare realizare a mea și cea la care am ținut cel mai mult a fost că am adus gaz în comună, cu bani de la bugetul local. Avem gaz metan pe o lungime de 44 de kilometri, în toată comuna, practic, până la ultima casă, pe ultima stradă, toți oamenii din comună au gaz. Era greu de obținut finanțare pe gaz metan și atunci am mers pe finanțare de la bugetul local. Am pus noi din bugetul local suma de 7.800.000 de lei, din care 2800000 lei au fost procurati printr-un imprumut din banca, a venit și executantul cu 2oooooo lei,. Noi avem magistrala de gaz cu traseu Onești –Draguseni,care trece prin comuna noastra.si am avut un avantaj de care am profitat.
Am încercat să obținem finanțare pe mai multe căi, prin Ministerul Energiei, cu fonduri europene, și, am înțeles atunci că, în condițiile în care erau orașe care nu aveau gaz era greu să obținem noi aprobare. Și, în final, am mers pe o investiție clasică, cu finanțare de la bugetul local. Am făcut un proiect foarte bine pus la punct, am plătit tot și acum avem gaz metan în comună.
Am început pe 10 septembrie 2021 și pe 15 mai 2022 era gata, pe toți cei 44 km.
-Oamenii s-au racordat?
-La început mai greu, dar acum sunt racordate 800 de familii din 1800 și se racordează în continuare, pentru că oamenii au înțeles că este mult mai convenabil decât lemnul. Lemnul de foc, la noi, este 70 de bani pe kilogram, ca să-l aduci acasă, să-l crăpi, să-l depozitezi, ajungi la un sumă mult mai mare. Este mult mai convenabil și mai ușor cu gazul metan. Toată viața o să aibă oamenii din comuna mea gaz! Avem mai mulți care se racordează la gaz metan decât la apă. La apă, din 1350 de familii care se pot racorda la apa,sunt racordati in prezent doar 425.iar la canalizare din 900 de familii care au canalizare la poarta sunt racordati doar 260 de familii.. Dar, mereu, am câte unul pe o stradă care insistă cu întrebările “Când am apă?”. Facem, în continuare, extinderi.
Am adus și canalizare, pe Programul Național Anghel Saligny, lucrare care nu este finalizată, este în implementare și care v-a deservi încă 444 de familii.
Raportul Primarului Georgeta Blaj
Promisiuni onorate
- Finalizare construire sediu nou primărie,anexe, amenajare exterioară;
- Reparații capitale și dotare cămin cultural Barticești;
- Reparații curente Casa Tineretului Nisiporești;
- Construire atelier, grup sanitar+centrală termica Liceul Tehnologic Nisiporesti;
- Schimbare acoperiș Școala Barticești , reparație capitală magazie;
- Alimentare cu gaz Școala Barticești si grădinița Barticești;
- Extindere cladire gradinita Nisiporesti pentru grup sanitar si centrala termica *Supraveghere video 5 corpuri de școală și grădiniță;
- Extindere cladire gradiniță Barticești pentru centrala termică;
- Construire imprejmuire si amenajare teren la Scoala Barticesti;
- Nomenclator stradal;
- Stema comunei;
- Totemuri intrare in comună;
- Construire și reparații monumente ale eroilor în satele Barticești, Botești, Nisiporești
- 2 terenuri multifuncționale de sport la școlile Barticești și Nisiporești;
- Amenajare teren de volei in satul Botești;
- Parc recreere Barticești;
- Locuri de joacă pentru copii Botești, Barticești, Nisiporești;
- Plan urbanistic general;
- Cadastru gratuit 1500 parcele;
- Intabulare domeniul public și privat=80%;
- Eliberări titluri de proprietate:reconstituiri, constituiri și rectificări=99%;
- Supraveghere video in comuna -38 camere;
- Internet 10 puncte gratuite UE;
- Arhivarea documentelor pentru 25 ani;
- Modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public =468 buc;
- Am asigurat preluarea selectivă a deșeurilor din poartă în poartă;
- Asfalt alee cimitir Barticești;
- Achiziționare buldoexcavator, autoturism , sărăriță , autoutilitară;
- Finalizare alimentare cu apă și extindere=23 km;
- Canalizare +stație epurare=23 km;
- Amenajare scurgere apă lânga Spitalul Barticești;
- Alimentare cu gaz metan toată comuna=44 km;
- Asfaltare străzi-23 buc;
- Sprijinirea financiară a cultelor în fiecare an.
Proiecte fonduri europene aprobate și/sau în derulare
- „Creșterea eficienței energetice a clădirii Liceului Tehnologic Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț”, finanțat prin POR; proiect finalizat.
- „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a unității de învățământ preuniversitar din rețeaua IPT –Liceul Tehnologic Nisiporești”, finanțat prin PNRR, în derulare.
- „Înființare piste pentru cicliști în sat Nisiporești , comuna Botești, județul Neamț”, finanțat prin PNRR, în derulare.
- „Actualizarea planului urbanistic general /PUG în comuna Botești, județul Neamț” finanțat prin PNRR, în derulare.
- „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde-puncte de reîncărcare vehicule electrice” finanțat prin PNRR, în derulare.
- „Extindere retea de alimentare cu apa si canalizare menajera in Com. Botesti jud Neamt 2022” componenta C1 finanțat prin PNRR, proiect aprobat.
- „Construirea unui centru de zi pentru persoane vârstnice și furnizarea de servicii sociale de îngrijire la domiciliu în comuna Botești, județul Neamț” finanțat prin FEDR, proiect depus.
Propuneri
- Alimentare apă și canalizare Botești;
- Asfaltare străzi;
- Cadastrare proprietăți particulare;
- Eficientizare Școala Barticești;
- Parc fotovoltaic pentru iluminat public și clădiri publice;
- Modernizare iluminat public;
- Amenajare scurgere Valea Ghețoaiei;
- Construire locuri de joacă moderne;
- Șanțuri betonate și trotuare Barticești;
- Amenajare spații verzi;
- Sala de sport Liceul Tehnologic Nisiporești;
Proiecte pentru extinderea și modernizarea rețelor de utilități
-Ce mai aveți de terminat pe infrastructura de utilități?
– Tocmai am semnat contractul cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Rezilienta, pe Componenta 1, “Managementul apei pentru localități cu o populație mai mare de 2000 de locuitori, pentru care facem demersurile necesare pentru scoaterea la licitație a execuției. Valoarea eligibilă a proiectului este de 18 milioane de lei, iar cofinanțarea pentru lucrări neeligibile este de 4 milioane de lei. Cu cofinanțarea întotdeauna apar probleme în orice investiție și ajungi să plătești mai mult decât ai estimat inițial.
Pe noul proiect, avem 10 kilometri de apă și 10 km de canalizare.
Și am mai pregătit unul, am încercat să-l depun pe mediu, a fost o sesiune de depunere prin iulie, ca și la panourile fotovoltaice, pe principiul “Primul venit, primul servit!”. Am proiectat tot, cu toate avizele la zi, pe satul Botești, dar nu am reușit încă să prindem finanțare. Având totul pregătit urmărim să îl depunem pe alte surse de finanțare, depinde unde ne încadrăm.
– Problemele cu pământul, cu terenurile, în ce stadiu le-ați găsit și unde sunt acum?
– Probleme nu prea mai avem cu pământul, sunt rezolvate într-un procent de 95%, poate chiar mai mult. Am făcut și cadastru în comună cu peste 1.800 de parcele pe fonduri gratuite, sistematic.
Și la cei care au avut casă făcută pe vremea aceea, pentru că era Legea 18, obligatoriu trebuia să le dai, să faci constituiri. I-am luat, sistematic, și m-am dus la fiecare dintre ei: tu n-ai titlu, tu n-ai! Dar, nu știu dacă mai mai sunt 10 sau 20, poate, pe care să nu-i știu în toată comuna. Oamenii aveau casă făcută, nu aveau documentația, că așa era atunci, nu dădeau acte pe pământ. Deci, 95% e rezolvată și problema aceasta și îmi dau interesul în continuare să o finalizez.
Vreau să vă spun că vin, în continuare, oameni și din alte comune, din alte localități, să-i ajut să obțină documentația pentru pământ. Și la ora aceasta tot eu lucrez la fond funciar, cunoscând foarte bine toate problemele din comună referitoare la pământ.
-Cu ce gânduri începeți al patrulea mandat?
-Prima dată vreau să termin apa și canalul, extinderile. După ce vom finaliza cu asta pot trece să termin și infrastructura rutieră pe capetele de străzi, să o aduc la final. Până ce nu termini lucrările din subteran nu are rost să torni asfalt! Cu gazul, v-am spus a fost cea mai fierbinte dorință a mea și cea mai mare bucurie pentru toți oamenii!
Acum avem 100% gaz, 60% asfalt și 70% apă și canal. Plus toate școlile puse la punct, modernizate, dotate. În 2015 aveam 5 corpuri de clădire și de atunci nu mai au toalete în curte absolut nicio școală, construind în incinta scolilor, clădiri pentru centrale termice, grupuri sanitare noi. Toate au autorizații de funcționare de la ISU, centrale termice pe lemne în două corpuri de clădire, două au centrale pe gaz, iar clădirea renovată cu fonduri europene prin POR, are încălzirea asigurată cu pompe de căldură.
-Știți că e o mare realizare, apropo de autorizații, faptul că aveți de la pompieri? Foarte greu iau o astfel de autorizație școlile.
–Știu, am muncit foarte mult pentru fiecare detaliu. La grădiniță nu puteam obține pentru un prag înalt de 3 cm. Aveam toate podurile de la școli pline cu rechizite, tot felul de materiale, a trebuit să le eliberăm. Au fost foarte multe detalii de care m-am ocupat personal, pentru că altfel riscam să nu primi autorizare.
Dar, am satisfacția că atunci când au venit și au văzut școala noastră din centrul comunei, școala coordonatoare, după modernizare, au venit pompierii și au spus, cu admirație, că e singura școală pe care au văzut-o ei atât de bine dotată și ei au văzut toate școlile din județ! Energetic este total independentă, cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură, cu aer condiționat, cu tot felul de instalații care oferă un confort deosebit în sălile de clasă. Tocmai s-a montat mobilierul școlar nou procurat cu fonduri, prin PNRR, în valoare de 19 miliarde de lei vechi cu toate dotările la ultimele standarde. Prin acest proiect am procurat mobilier nou pentru 25 de săli de clasă, table inteligente, dotarea unui laborator de chimie, a unui laborator de șțiinte, atelierul de lemnărie de la liceu, atelierul de croitorie și o sală de sport. Dar avem și copii buni, cadre didactice dăruite, părinți implicați, suntem o mare familie!
-Transportul elevilor îl aveți asigurat?
-Aceasta este una din problemele pe care trebuie să o rezolv în acest următor mandat. Avem un microbuz școlar de prin 2007, îl reparăm în continuu. Șoferul este angajatul nostru.
Am încercat pe mai multe căi și prin Consiliul Județean și prin Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar, nu am primit. Vom încerca pe mai multe programe până ce vom rezolva și această problemă.
Probleme locale și soluțiile primăriței
-Pe partea de taxe și impozite ați reușit să finalizați digitalizarea?
– Transformarea digitală a comunei, a tuturor compartimentelor din primărie, cum se urmărește acum, este totul pus la punct prin programul național. Toți cetățenii au posibilitatea să achite online, dacă vor, cu cardul, prin orice modalitate modernă sau clasică. Avem bază de date, de exemplu, dacă cineva are o mașină și nu o mai găsește, vrea să vadă dacă mai este în circulație. Avem programul o găsește imediat, vede e în circulație, la Timișoara, o găsește în toată țara. Avem ANAF-ul pus în program.
– Firme de la care să primiți impozit și taxe aveți în comună?
– Foarte puține, cred că le numeri pe degete. Avem o balastieră, o firmă care face bolțari, o fabrică care face un fel de plăci pe care le trimite la export, prin Austria, în Elveția, în Germania. Mai avem mici producători de mături și coșuri care ies cu marfa la șosea. Avem un tânăr, un băiat face figurine și tuburi din beton. Așa că nu putem spune că avem un venit la buget din această parte, economic vorbind.
-Asistați sociali aveți mulți în comună?
-Dimpotrivă, avem foarte puțini, nu avem cu cine face treabă! Pe aceia puțini care-i avem îi folosim la cosit și la curățenie pe raza comunei. Pe Barticești, de exemplu, avem doar 10 dosare. Apoi, care au copii sub șapte ani, nu fac zile de muncă în folosul comunității. Avem care-s pensionari, peste 65 de ani și mai sunt bolnavi, care nu pot să facă. Și foarte mulți au renunțat la alocația complementară. În satul Botești sunt foarte puțini, 5 dosare, pe total avem 50 de asistați sociali.
-Pe turism ați reușit să atrageți investiții?
– Turism nu avem în zonă, deocamdată pentru că nu avem nici mănăstiri sau locuri istorice. Am început un drum de exploatare, asfalt pe câmp, într-o zonă în care avem un loc unde se face pelerinaj, locație amenajată în cinstea fericitei Veronica ANTAL, singura femeie catolică declarată sfântă, cu hârtie de la papa, de la Vatican! A fost beatificată, prima femeie sfântă catolică din România. S-a născut la Nisiporești, la noi în comună, avem un loc de pelerinaj, dar n-am reușit să asfaltez până acolo și încă mai caut soluții pentru acel proiect, e vorba doar despre 2 km. Până acum nu ne-am încadrat. Când l-am depus, acum 5 ani, aveam 93 de puncte. Anul acesta l-am reluat, că s-au deschis iar linii finanțare și abia avem 88 de puncte, cu mai multe condiții.
-Ce mai aveți de terminat în acest al patrulea mandat?
– Iluminatul public pentru toată comuna, parcul fotovoltaic. Prin bugetul local construim acum 2 km de șanțuri betonate acoperite cu biscuiți la Barticești, trotuare, tot pe 2 km, late de 1,5 metri. Am strâns punga cât s-a putut în primărie, nu am cheltuit, doar strictul necesar. Și salariați din 32 cât putem avea legal, după gradul comunei, avem doar 22, care reușesc să facă față cerințelor postului cu brio. La ora 8,00 toată lumea este la serviciu, oameni cu răspundere, când este nevoie să lucreze pe alte domenii, nu există discuții, totul se rezolvă la timp, dar și când au o problemă personală găsesc înțelegere. Și lucrurile merg cât se poate de bine.
Avem dotările de care avem nevoie pentru buna gospodărire a comunei, avem buldoexcavator luat prin GAL, mașină de 7 tone cu bani de la buget, avem sărăriță pentru deszăpezire iarna,autoturism,si recent am castigat un vaucer de 120 mii lei pentru procurarea unui autoturism electric.
Avem un tânăr angajat pe mediu care merge din poartă în poartă și convinge oamenii să facă colectarea selectivă a deșeurilor ca să plătim mai puțin. Dacă nu selectezi, plătești taxă la mediu în funcție de cât la sută ai reciclat! Și oamenii au început să înțeleagă.
Avem cam 30% din populația comunei plecați în străinătate, în Italia, în Spania, au venit în vară acum, în concediu.
Revenind la proiectele următoare, vreau să fac locuri de joacă pentru că am numai la o grădiniță, modern, aranjat cu tartan. Dar până nu termin investițiile mari, nu mai cheltuiesc pe nimic, doar strictul necesar. În rest, îmi doresc doar să am parte de sănătate și de înțelegerea oamenilor în continuare și atunci se fac toate!
Interviu realizat de Angela Croitoru