O fetiță în costum popular, care abia a terminat clasa pregătitoare, este mândră de coronița din flori proaspete făcută special pentru ea. Mai încolo, două mâini de meșter scot la iveală o icoană dintr-o bucată de lemn. Doar cu o daltă și multă pricepere.
Un copil a luat din curtea părinților săi cloșca cu tot cu pui și i-a adus să-i prezinte colegilor de clasă. Altul a venit cu câteva rățuște, iar un alt copil cu un iepuraș. Au acordul părinților. Și au mult entuziasm.
Sunt câteva dintre imaginile surprinse în târgul de valori organizat în comuna Slobozia, din județul Neamț, de către Fundația Autonom.
Evenimentul, care și-a propus să le arate copiilor din familii vulnerabile, părinților și cadrelor didactice că au destule lucruri de care să fie mândri și care să-i inspire, este parte din proiectul „Devino AutonOM”, câștigător în competiția „Susține un ONG” 2024, organizată de Fundația Orange.
Un cadru didactic dedicat, elementul-cheie pentru succesul copiilor
În această vară, Fundația Autonom și-a propus ca, prin intermediul a 10 cursuri, câte 60 de elevi din zonele rurale să pornească într-o călătorie de autodescoperire, de înțelegere a importanței implicării în comunitate și de formare a abilităților financiare.
Proiectul se desfășoară simultan în comunele Slobozia din Neamț, Grădinari din Giurgiu și Sofronea din Arad.
„Am început în iulie, în vacanța de vară, în toate cele trei comune. Le-am ales pe acestea după un criteriu simplu, dar important: acolo unde am găsit cadre didactice dornice să se implice în evoluția elevilor lor.
Am înțeles, de-a lungul experienței noastre de la Fundația Autonom, că profesorii dedicați și implicați sunt elementul esențial pentru ca un proiect să aibă succes.
Atunci când nu există deschidere, nu poți face nimic. Pur și simplu, totul se blochează.
Dar un cadru didactic care își iubește copiii, care îi cunoaște, care dorește o schimbare, poate muta și munții”, ne-a explicat Cătălina Nicola, directoarea Fundației Autonom.
Schimbările care rezistă se produc în timp
La Slobozia, acel cadru didactic este învățătoarea Diana Anca Ciubotaru. Acum a început clasa I cu elevii pe care i-a luat încă de la clasa pregătitoare.
„Am văzut, în drumurile noastre la Slobozia, cât de dedicată este și cât de mult îi pasă de fiecare copil în parte.
Iar fiecare elev al dumneaei are o poveste de vulnerabilitate: familii fără venituri, cu părinți plecați în străinătate sau alte situații dificile. Dar copiii sunt, la rândul lor, foarte atașați de învățătoarea lor”, a explicat Cătălina Nicola.
Directoarea și voluntarii Fundației Autonom au un vis și tocmai au început să îl transforme în realitate: să contribuie la educația copiilor, prin activitățile din cadrul proiectului „Devino AutonOM” și ale altor programe desfășurate de Fundația Autonom pe parcursul unui întreg ciclu școlar.
„Visul nostru este să luăm elevii din clasa pregătitoare și să îi ducem până în clasa a patra. Pentru a vedea cum se produce o schimbare durabilă, pe termen lung.
Am vizat această clasă din Slobozia și, prin programul Orange, le-am oferit lor această șansă. Cinci ani noi îi adoptăm. Să vedem la final ce s-a schimbat”, a precizat Cătălina Nicola.
„Fiecare familie a vrut să fie reprezentată cu ceva. Impresionant.”
În comună, surpriza plăcută a fost că nu doar învățătoarea și elevii au fost deschiși să învețe ceea ce le aduc nou reprezentanții Fundației Autonom, ci și părinții, care au fost încântați că cineva se ocupă de copiii lor.
Târgul de valori, care face parte din etapa practică a proiectului „Devino AutonOM”, a arătat acest lucru.
„Ne-au demonstrat la târgul de valori cât de implicați au fost și cât de încântați sunt de colaborarea noastră.
A participat un domn din comună care ne-a sculptat o icoană, o doamnă care a gătit și ne-a adus plăcinte calde, o altă doamnă care ne-a încântat cu pâine proaspăt scoasă din cuptor, un apicultor etc.
La standul clasei, o mămică a adus chec proaspăt, iar alta prăjituri specifice zonei Moldovei.
Cei care nu au putut găti au venit cu animăluțe. Și am avut surpriza să vină un copilaș cu o cloșcă cu pui, altul cu niște rățuște mici, alții cu un iepuraș.
„Fiecare familie a vrut să fie reprezentată cu ceva. Acest lucru m-a impresionat foarte mult”, a povestit Cătălina Nicola.
Proiectul continuă la Slobozia, la fel ca în comunele Grădinari din Giurgiu și Sofronea din Arad, cu o serie de cursuri pe diverse teme, de la „De ce este important să citim” până la educație financiară.
Doar astfel, acești copii vulnerabili vor transforma acest cuvânt doar într-o amintire din trecut. Pentru că ei vor deveni puternici.
130.000 de euro de la Fundația Orange pentru programul „Susține un ONG” 2024
Programul „Susține un ONG” este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare și să crească gradul de satisfacție personală.
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.
În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație și cultură, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale.
Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”.
ADV