Astăzi, 1 septembrie, președintele Organizației Județene a PSD Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a susținut o conferință de presă la sediul partidului pe tema recalculării pensiilor, în contextul în care, începând de astăzi intră în vigoare noua Lege nr. 360/2023 pentru recalcularea pensiilor.
La conferința de presă a participat și prefectul Adrian Bourceanu, întâlnirea cu presa desfășurându-se în prezența președinților Organizațiilor de Seniori PSD Piatra-Neamț și Roman, a secretarului regional al seniorilor și al altor membri pensionari ai partidului.
Registrul în care a fost prezentată noua lege, ce poartă semnătura Guvernului Marcel Ciolacu este acela al unui act de dreptate făcut pensionarilor, din dorința de a repara inechitățile existente în variantele de până acum ale legilor pensiilor.
“Suntem conștienți că legea actuală nu este perfectă, numai Dumnezeu este perfect! Dar, se caută variante care să acopere cât mai bine toate neajunsurile seniorilor noștri. Prima întrebare la care aș vrea să răspund este de ce s-au recalculat pensiile. În ultimii 30 de ani, așa cum știm cu toții, au existat numeroase inechități între pensionari care au ieșit la pensie în condiții similare, dar pe legislații diferite. Acest lucru a dus la discrepanțe semnificative în cuantumul pensilor, chiar și în cazul în care oamenii au muncit la fel și au contribuit în mod egal.
Guvernul Ciolacu și-a asumat responsabilitatea de a corecta aceste inechități și de a asigura un sistem de pensii echitabil. Ce înseamnă recalcularea pensiilor? Prin recalcularea pensiilor, Partidul Social Democrat a dorit să aplice un principiu simplu. La muncă egală și contribuții egale, pensii egale. Acesta este un angajament ferm care i-a ghidat pe colegii mei în procesul de legislativ”, a declarat Daniel Harpa, în deschiderea conferinței.
Daniel Harpa a explicat că, pentru a corecta sistemul de pensii, în urma recalculării, unele pensii cresc mai mult, altele mai puțin, iar altele rămân neschimbate până când celelalte le ajung din urmă și nicio pensie nu va scade. Atunci când, la recalculare, cuantumul rezultat este unul mai mic decât cel inițial, valoarea pensiei rămâne neschimbată. În cifre statistice, 83% dintre pensionari vor primi pensii mai mari, la nivel național, după recalculare.
În Neamț, valoarea medie a creșterii va fi de 560 de lei și 6.700 de pensionari nemțeni vor ieși din categoria pensiilor sociale după aplicarea noului calcul.
Ar trebui o pensie „Minimă, minimă – 5.000 de lei!”
Prefectul de Neamț, Adrian Bourceanu, a venit cu mai multe cifre și detalii legat de situația pensionarilor nemțeni. El a vorbit despre un număr total de 116.552 de pensii în plată în județ, din care 94.503 vor crește după recalculare, în medie cu 26%. De asemenea, după aceste creșteri, 63.233 de pensii vor fi mai mari cu 2.000 de lei sau peste și vor fi scutiți la plata impozitului pe venit. Pentru 20.049 de pensionari (17% din totalul pe județ) cuantumul pensiei va rămâne același.
După primirea prin poștă a deciziilor de pensionare, un număr de 118 pensionari au depus reclamații și sesizări la Casa Județeană de Pensiii, însă, potrivit prefectului, doar în 16 dintre acestea se va dispune revizuirea deciziei de recalculare, celelalte fiind considerate nejustificate.
Pe finalul conferinței, întrebat cât consideră el că ar trebui să fie pensia minimă lunară a unui pensionar, Daniel Harpa a răspuns: “Minimă, minimă -5.000 de lei”. El a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, legea va mai suporta niște modificări, tot din dorința de a corecta anumite lucruri.
Angela Croitoru
Un comentariu
Scopul principal al politicienilor este castigarea alegerilor, pentru a avea lucrari cu fonduri europene sau guvernamentale. La lucrarile de drumuri izvorasc bani din piatra. Se inlocuieste piatra concasata de cariera de munte cu pietris de rau. Se toarna straturi mai subtiri decat in proiecte. Bitum ieftin. Regii asfaltului impart banii economisiti cu politicienii.