Sub semnătura chestorului de poliție Benone Marian Matei, în corespondența Inspectoratelor Județene de poliție a apărut un document (îl găsiți aici, împreună cu o replică a unui lider sindical național) în care apar câteva pasaje care, citite de la stânga la dreapta sau invers, par să deschidă calea unor derapaje.
În document se vorbește despre „polițiști care postează conținut audio-video pe rețelele de socializare, de natură a prejudicia imaginea instituției și statutul profesional, invocă diverse calități de lider sindical sau avertizor de integritate ori se prevalează de dreptul la liberă exprimare, cu scopul de a fi exonerați de răspunderea disciplinară ce este atrasă asupra lor, ca o consecință a comportamentului nedeontologic manifestat.”
Mai departe, raționamentul, bazat pe verificări făcute deja de Direcția de Control Intern, este următorul: „în cadrul intervențiilor din mediul on-line, persoanele respective se prezintă drept polițiști, invocă activități, experiențe, locuri, proceduri, prevederi legale și alte asemenea elemente ce sunt în strânsă legătură cu profesia de polițist, sunt îmbrăcate în uniforma de serviciu prevăzută cu gradele profesionale”.
Nu discutăm aici despre polițiștii care folosesc cuvinte triviale, în definitiv ei sunt instruiți în scoli speciale de poliție, există o selecție, deci este, până la urmă o chestiune într-un fel internă, ce-ai pregătit, aia ai! Rămâne, însă, în discuție, chestiunea liderului de sindicat din poliție.
Un polițist nu poate invoca calitatea de lider sindical decât dacă este lider sindical, într-un sindicat înregistrat legal. Ca să fii lider sindical în poliție trebuie, sau mă rog, este indicat să fie polițist, nu cineva din afară sau un conțopist care lucrează în poliție. Iar dacă un asemenea personaj vorbește într-o emisiune sau în cine știe ce ipostază (postări pe rețele de socializare), o face în virtutea calității pe care o are. Atâta lucru ar fi trebuit să știe și cei care au scris conținutul documentului pentru șeful poliției. Este aberant și chiar degradant să vorbești despre așa ziși lideri sindicali, cum spuneam, ei ori sunt lideri, ori nu.
Pentru cei care nu au această calitate, amenințările cu cercetarea disciplinară – cu trimitere la statutul polițistului – , pot fi justificate (chiar și aici ar trebui făcută o diferențiere, în cazul în care ceea ce spune polițistul respectiv reprezintă o realitate de care trebuie să ții cont ca șef). Însă în cazul liderilor de sindicat ele reprezintă un abuz chiar și la acest nivel, al unei circulare interne.
Atâta timp cât liderul rămâne în atribuțiile pe care i le conferă statutul sindical el este protejat de lege. Doar dacă depășește aceste atribuții, divulgă secrete de serviciu, dezvăluie acțiuni în derulare sau cine știe ce alte lucruri, el poate fi tras la răspundere.
Concluzia pare să vină de la sine, unii lideri sindicali par să deranjeze din ce în ce mai mult o instituție precum Poliția Română și documentul în cauză le reamintește că pot fi și ei cercetați. Îndemnul la autocenzură este evident. Următorul pas va fi, cel mai probabil, o încercare de înlocuire a liderilor mai vocali cu unii obedienți și interesați să existe stabilitate și la acest nivel, ca și în politică.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Asta inseamna ca vor fi afectate creatile domnului Vitalie de la Neamt ?