Cine mai pariază astăzi pe cartea scrisă la Piatra Neamț? Aparent, nu multă lume, librăriile au făcut din ce în ce mai mult loc altor activități, librarii se plâng că lumea nu mai cumpără cărți, care se scumpesc pe zi ce trece. În acest peisaj gri, anual vin câteva zile în care lucrurile se schimbă și cartea ar trebui să devină regina știrilor locale. Este vorba despre Târgul de Carte (Libris la un moment dat), organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, cu sprijinul Primăriei Piatra Neamț, manifestare singulară la nivelul camerelor de Comerț din țară.
A fost o ediție bogată în privința numărului de edituri participante, nu s-a mai desfășurat la cort, pe platoul de la Curtea Domnească, oferta a fost bogată, variată, de la cărți pentru copii și tomurile propuse de Editura Academiei (jurnalul lui Nichifor Crainic merită semnalat și mai ales citit de toți cei care vor să cunoască realitățile unei perioade foarte interesante din istoria României), până la una extrem de diversă a unui anticariat care a oferit la prețuri foarte mici publicații din toate domeniile, inclusiv carte în limba engleză.
O asemenea manifestare a adus la deschidere doar pe prefectul de Neamț, avocatul Adrian Bourceanu, la nivel de oficialități, ceea ce demonstrează că uneori prea multe cărți adunate la un loc pot crea disconfort politicienilor. Nici dincolo de cadrul oficial nu s-au înghesuit foarte mulți să facă vânzare, semn că bibliotecile de acasă sunt bine garnisite și nu au nevoie de noutăți. Acum se citesc mai mult platforme program și indicații de partid.
Cât timp Mihai Apopii, președintele Camerei de la Neamț, se va încăpățâna să creadă în misiunea civilizatoare a cărții, probabil târgul va mai funcționa. Asta dacă editurile își vor permite să mai cheltuiască ca să ajungă la Piatra Neamț.
**********
Liberalii încearcă să se convingă singuri: Ciucă, cel mai bun de președinte. Duminică, 15 septembrie, liberalii nemțeni s-au deplasat la București să voteze ceea ce știa toată lumea că s-a hotărât deja la Cotroceni, că Nicolae Ciucă va candida în numele partidului pentru prima funcție în stat. Șeful delegației, Laurențiu Leoreanu a postat fotografii și un text asortat momentului și personajului care va candida: ”O zi importantă pentru viitorul României, pentru stabilitate, seriozitate, decență și profesionalism”. După care a adus argumente care par un fel de exerciții de autoconvingere promovate de autorii de cărți de dezvoltare profesională: ”Nicolae Ciucă este președintele de care România are nevoie, mai ales acum, în condițiile geo-politice prezente, impunându-se atât prin reprezentativitatea la nivel extern, cu o personalitate apreciată și recunoscută, cât și ca element de echilibru și decență pe plan național.”
Că avem de-a face cu un punctaj de la partid o demonstrează și postarea senatorului Eugen Nazare-Țapu: ”Ca o echipă hotărâtă, determinată și motivată, așa a arătat #PNL la Consiliul Național. Nicolae Ionel Ciucă, un președinte de partid patriot, onest care se lansează în cursa prezidențială cinstit și asumat. Fără vorbe mari și declarații bombastice, fără artificii, cu modestie, cinste și responsabilitate. Cu seriozitate. Iar cu ajutorul dv, al celor care credeți în valorile liberale, vom câștiga și alegerile prezidențiale.”
Să rezumăm: stabilitate (cu PSD), seriozitate, onestitate (cu un doctorat cinstit), fără declarații bombastice. Un ostaș în slujba tării.
**********
Despre apă în Neamț, la vreme de secetă. Chiar dacă în ultimele zile am avut ploi ceva mai consistente, problema apei în Neamț este una care va genera o mulțime de probleme și discuții. La Roman, aparent toată lumea este fericită. Apa Serv a dispărut din peisaj, a venit Apa Vital, a crescut puțin prețul, nu au dispărut întreruperile, nu a crescut nici presiunea, că de unde este nici măcar ieșenii nu pot cere. În rest, conductele sunt aceleași, că nu se pot schimba peste noapte, politicienii locali pot bifa o realizare, faptul că a crescut prețul este doar o consecință firească a liberalizării pieței și a concurenței benefice în orice regim liberal.
La Apa Serv, furnizorul local de apă, managerul spune fericit că a scăzut pierderile contabile, de la 7 milioane la 1, pentru perioada scursă din an, comparativ cu cea de anul trecut. Deci din punct de vedere contabil stăm mai bine, contează cât te duci să iei un credit sau să dai raportul în fața cuiva. În rest, nimic nou. Exista POIM-ul, acum s-a dus, există un alt program de dezvoltare, dar birocrația e multă și stufoasă și nu vor începe lucrări prea curând.
Până atunci avem știri triumfătoare, că onor Consiliul Județean a predat amplasamentul pentru schimbarea conductei de la Preotești, deocamdată pentru 1 km din cei mulți de făcut. Restul, când o vrea Guvernul și Compania Națională de Investiții, unde actele stau de mult timp în așteptarea unui imbold pe linie politică, că de, nevoile-s mari, se fac economii, de ce să nu facă și nemțenii la fel? (V.B.)