Ca urmare a precipitațiilor abundente de ieri, 29 septembrie și a vântului puternic, pompierii nemțeni au intervenit peste noapte și în această dimineață în mai multe localități pentru îndepărtarea efectelor apărute. Este vorba despre arbori și stâlpi de electricitate căzuți pe șosea sau pe firele electrice și peste 1.500 de consumatori rămași fără curent.
„Misiuni desfășurate în contextul manifestării fenomenelor meteo (cod portocaliu):
- în comuna Poienari s-a intervenit pentru îndepărtarea unui stâlp din lemn căzut pe carosabil, pe DN 15D;
- în comuna Agapia pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe firele electrice
- în comuna Poiana Teiului pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe partea carosabilă pe DN 17 B
- în municipiul Piatra-Neamț, pe strada Cetatea Neamț pentru îndepărtarea unui banner de pe firele electrice.
La aceste misiuni au participat forțe și mijloace de intervenție de la ISU Neamț, SVSU și Delgaz Grid.
- în comuna Valea Ursului, pe DJ 207 C, pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe partea carosabilă
- în municipiul Roman, pe strada Măgurei, pentru îndepărtarea unei crengi căzută pe partea carosabilă”, precizează căpitan Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.
Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid informa, astăzi dimineață, la ora 8:00, că „localitățile Piatra-Neamț, Pildești (com. Cordun), Hociungi (com. Moldoveni); Averești (com. Ion Creangă), Izvoare (com. Dumbrava Roșie), Gârcina, Cuejdiu (com. Gârcina) sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3062 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”.
Neamțul sub cod portocaliu de inundații
Institutul Național de Hidrologie a emis o avertizare cod portocaliu de fenomene periculoase în această dimineață, 30 septembrie, valabilă până la ora 12:00. Potrivit acesteia, localitățile aflate în zona râurilor Bistrița și Trotuș, din județul Neamț, dar și din alte județe, se află sub risc iminent de inundații.
“Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Frumosu (județele: Neamț, Harghita, Bacău), Trotuș – bazin amonte S.H. Ghimeș-Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ghimeș-Făget – amonte S.H. Vrânceni județele: Neamț, Harghita, Bacău și Covasna) , Putna – bazin amonte S.H. Colacu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Colacu (județul Vrancea)”, avertizează hidrologii.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice prognoza hidrologică va fi actualizată.
Angela Croitoru