Actualizare: Situația este monitorizată de instituțiile cu atribuții în domeniu între care Garda de Mediu, DSVSA sau Apele Române. Specialiștii DSVSA au prelevat probe atât de apă cât și de pește, iar acestea vor fi trimise la laboratorul din București pentru analiză, rezultatele fiind așteptate în două zile. „În astfel de situații, recomandarea principală este ca nici o persoană să nu consume peștele mort sau în agonie”, a transmis Alexandru Berea, director adjunct DSVSA Neamț.
Cert este că pentru prima dată fenomenul a fost observat în zona Primăriei Bicaz Chei, iar ulterior a fost dată alarma. Probe au fost prelevate și de specialiștii de la SGA și abia după analize se va putea determina ce a provocat moartea peștilor și care este sursa posibilei poluări.
Știre inițială: Mai mulți pești de diferite dimensiuni, inclusiv puiet, au fost găsiți morți în apele râului Bicaz, în comuna Bicaz Chei, iar pe 26 septembrie, în jurul orei 13:00 cetățenii din zonă au sunat la numărul unic de urgență 112. Având în vedere faptul că totul ar fi putut fi provocat de o eventuală poluare a apei, în zonă au fost trimise mai multe echipaje din cadrul SVSU Bicaz Chei și Detașamentul de pompieri Piatra Neamț precum și instituții cu rol în gestionarea unor situații de urgență de acest tip.Pentru a preveni orice incident ce ar putea urma acestei situații, localnicii din trei comune au fost avertizați prin mesaj RO-Alert. „A fost transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din comunele Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Tașca pentru a-i informa despre o posibilă poluare și măsurile ce trebuie luate în acest sens”, anunță ISU Neamț. Oamenii din zonă sunt sfătuiți ca până la obținerea rezultatelor calității apei să evite utilizarea acesteia pentru uz casnic sau animale și să urmeze instrucțiunile autorităților. Și la nivelul DSVSA Neamț se știa de această situație, urmând a se stabili care este cauza incidentului care ar putea fi deosebit de periculos.
Vom reveni cu amănunte.
(G. S.)