„Putem ierta, dar nu putem uita” – Regele Mihai I al României
Cu ceva ani în urmă, în primăvara lui 1992, de Paște, cine a trecut pe sub balconul Hotelului „Continental” din București a asistat la un spectacol inedit. Ex-regele Mihai I al României, împreună cu nepotul său Nicolae, salutau cu mare bucurie miile de monarhiști adunați în fața edificiului. Ce căuta în acest iureș politic un copil de 7 ani, necunoscător al limbii române? Ne răspunde Caragiale: „Enteresul, dom’le! Enteresul!”. Tot românul știe că Regele Mihai a avut 5 fete și nu și-a putut asigura urmașul la tron pe linie bărbătească. Și atunci s-a gândit să apeleze la „serviciile nepotului”. Regaliștii înfocați adunați în fața hotelului scandau: „Majestate nu uita, România e a ta!”. Numai așa se explică expunerea nepotului, ca un produs bun, de calitate, garantat (v. coperta IV a cărții „Drumul spre casă”; Curtea Veche Publishing, București, 2014). Să vedem ce a ieșit din planurile ultimului monarh al României.
Să facem cunoștință cu nepotul Regelui
Principele Nicolae al României s-a născut la 1 aprilie 1985, în Elveția. Nicolae era sociabil și pus pe fapte mari, încă de când era mic. „A făcut primii pași la nouă luni și jumătate și-a luat zborul spre Sudan”, unde lucra tatăl – dr. Robin Medforth Mills (Sursa – „Drum spre casă”). Prima școală la care a învățat viitorul principe se afla la 15 minute de mers cu mașina de Flass Hall. Locul se numea Langley Park, iar școala era ridicată pe culmea unui deal. În cele din urmă, după moartea tatălui, s-a mutat din nou în Anglia cu mama sa, principesa Elena, fiica lui Mihai I al României, fără s-o mai lungim, a călătorit în vreo 40 de țări de pe cinci continente. Deci, era bine aerisit la mansardă. A fost și scafandru cu patalama.
Marele bunic și micul nepot
Ați văzut fotografia făcută la Mănăstirea Putna? Nepot stând pe un tron mai mic, lângă bunicul ce se odihnea pe un tron adevărat, regal? Dacă răspunsul este da, înseamnă că cei doi v-au luat graiul. Privind această poză, zici că problema monarhiei din România era rezolvată. Nu-i chiar așa. „Voinicul” de lângă bunicul său nu simțea încă românește, nu știa nici să grăiască românește. Abia după ce s-a stabilit în România a vizitat Maramureșul și Cimitirul Vesel, Brașovul și Tâmpa, Sibiul lui Klaus Iohannis, Peleșul și Pelișorul. Ce i-a plăcut cel mai mult? Peleșul, a stat jumătate de oră în camera Reginei Maria. De ce? N-a vrut să răspundă la întrebare.
După terminarea colegiului, evident în Occidentul prosper și luminos, vizitează mai multe țări civilizate: Franța, Italia, Anglia, Germania, Australia… A rătăcit prin Europa, Africa, Asia, America de Nord și de Sud. N-a ajuns în Antarctica. Motivul? O astfel de excursie e prea costisitoare. De ce a făcut atâtea excursii până la 30 de ani? Prin excursii îți faci o cultură pe care n-o mai pierzi niciodată. Ești tânăr, receptiv, plin de viață. Mai târziu, când te ramolești, excursia o faci până în piață. E părerea viitorului principe.
„Am venit în București în după amiaza zilei de 23 septembrie 2012, foarte degajat, fără un protocol anume. Voiam să arăt măcar o dată că vin în România ca un om obișnuit, că în viața mea se va produce o schimbare uriașă” (Sursa – cartea „Drumul spre casă”).
Apoi? „Apoi am încercat să învăț limba strămoșilor mei, limba română. Vreau să le vorbesc oamenilor, românilor în limba Regelui, a mătușii mele și a unchiului meu. Am vizitat din nou Țara. Am fost la Iași, unde am urmat un curs intensiv de limba română. Am fost cu Trenul Regal la Arad și Alba Iulia, împreună cu unchiul și mătușa mea. La Alba Iulia mii de oameni strigau Regele Mihai, apoi am auzit pentru prima dată strigându-se Principele Nicolae! A fost ceva fenomenal. Atunci am înțeles că, pentru români, persoana mea înseamnă ceva”.
Întrebat dacă este pregătit să devină Regele românilor, a răspuns: ”dacă poporul român îi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru această disponibilitate. Mai întâi, trebuia să devii Principe, apoi… mai vedem”. Așa se face că la împlinirea a 25 de ani de viață, Nicolae a fost întrebat și a acceptat să fie „uns” Principe. Ca Principe al României trebuie să ai anumite calități, pe care puteai să le ai, sau nu. Aici e clenciul!
Bunicul și nepotul din balcon
În 1992, un bunic (ex-Regele Mihai) și nepotul său (viitorul Principe Nicolae), cocoțați într-un balcon din Capitală îi chemau pe manifestanți: „Toți în jurul tronului!”. De ce scandau așa? Pentru că, în 1990, dl. Iliescu și dl. Văcăroiu au zis „Halt!” intrării în țară a Regelui. De atunci au trecut mulți ani și Familia Regală s-a întors în țară, peste voința știm noi cui. Au venit cei mai arătoși monarhiști, plus niște nepoți cu sânge regal.
Iată cum îl descrie o verișoară pe Principele Nicolae, după o excursie făcută cu el prin Europa: „E un tânăr hotărât și perseverent și știu că într-o zi va fi un rege extraordinar, pentru că vrea să se dedice cu totul României. Nicolae este un om onest, sincer, sensibil, înăuntrul căruia sălășluiește un profesionist. Prin urmare, închei spunând că Nicolae este cu adevărat un bărbat adorabil și numai simplul fapt de a te gândi la el îți poate aduce zâmbetul pe buze” (Sursa – Alteța Sa Serenisimă Eleonore de Schamburg Lippe). Ei, e băiat de gașcă proaspătul Principe Nicolae? Este, dom’le! Și atunci, a fost prea aspru bunicul? Păi, cred că nu a fost dur, când a aflat că preferatul său, Principele Nicolae i-a făcut Nicoletei Cârjan o fiică, pe Iris. S-a întâmplat în zilele triste pentru monarhie, când starea de sănătate a Regelui Mihai (96 de ani) s-a agravat, Majestatea Sa suferind de o formă agresivă de cancer de piele. Familia s-a strâns în jurul său la reședința din Aubone, Elveția. Apoi, Familia Regală a anunțat că ex-Regele s-a împărtășit.
Evident, după deconspirarea faptelor reprobabile, s-au luat măsuri tari. Principele Nicolae (32 de ani) a fost dezmoștenit și alungat din țară în luna august, 2015. Nepotul ex-Regelui Mihai, al treilea pe linia de succesiune, după bunicul lui și Principesa Margareta, a fost exclus din linia dinastică a Casei Regale și i s-a retras titlul monarhic acordat în 2010. Bravo, bunicule! Ai fost bărbat în casa matale. I-ai arătat nepotului că nu are calitățile necesare unui Principe Regal. Ei, de s-ar aplica și astăzi principiile din timpul monarhiei, multe lucruri ar fi altfel! N-ai mai vedea hoții penali reveniți pe același post, după un proces fără dovezi.
Revenind la Principele Nicolae, precizăm că n-a încercat niciodată să se dezvinovățească, ba mai mult, s-a căsătorit cu iubita lui, Alina Binder. Acest lucru a revoltat-o și pe mama sa, Alteța Regală, Principesa Elena, care a condamnat mintenaș feciorul: „Sunt foarte dezamăgită și îngrijorată de faptele fiului meu, Nicolae. Prin comportamentul din zilele trecute, Nicolae a nesocotit intimitatea, suferința și demnitatea tatălui meu, Regele Mihai. I-am transmis lui Nicolae faptul că Regele nu dorește să-l mai vadă din cauza comportamentului său lipsit de principii morale”. (Sursă – Scrisoarea „Pentru mine ca mamă…”).
Și pentru a fi și mai convingătoare în cele spuse, a continuat: „Faptele lui Nicolae din aceste zile sunt profund greșite, moral și uman. Fiul meu a dat dovadă de dispreț față de România, față de poporul ei și față de principiile Casei Regale. Pentru mine ca mamă, acest aspect este devastator” (Surse – Ibidem). Vorbe grele, rostite de o mamă îndurerată. „Nu mai ești membru al Familiei Regale, dar ești membru al familiei mele și continuu să am o anumită afecțiune față de tine”.
Dar scandalul nu s-a terminat aici. Principele Nicolae a încercat să-și vadă bunicul într-un moment destul de dificil. Era în ultimele zile ale vieții. A fost refuzat. Șeful Casei Majestății Sale a făcut „lumină” și în această problemă. I-a explicat fostului Principe Nicolae să așa ceva nu se poate face din diverse motive, în primul rând pentru că Majestatea Sa a explicat că nu poate să vină, că nu dorește să-l vadă, că este periculos din punct de vedere medical. În sfârșit, a înțeles și a renunțat la întrevedere. Conflictul bunic-nepot s-a încheiat. Amiciția dintre cei doi membri ai Curții Regale s-a încheiat în coadă de pește. Între cei doi, există o mare-mică diferență!
Onoare și ponegrire
Ați auzit? A mai apărut un Prinț „de România”, atenție, înaintea Principelui Nicolae. Cum se numește? Paul Philippe al României s-a născut la 13 august 1948, la Paris. A trecut 13 august și nu l-am sărbătorit. Este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino, fiu legitim și repudiat al lui Carol al II-lea. Nu este membru al Casei de Hohenzollern Sigmaringen și nici al Casei Regale a României. De-a lungul timpului, a emis atacuri la adresa fostului Rege I Mihai al României. La 14 februarie 2012, Înalta Carte de Casație și Justiție a recunoscut tatălui său, Carol Mircea, calitatea de fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, iar Paul a fost recunoscut astfel moștenitor al avutului lui Carol al II-lea. Paul a fost implicat în retrocedări ilegale de proprietăți, care nu i-au aparținut niciodată lui Carol al II-lea. A fost condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”. La 10 ianuarie 1990, vine la București cu un avion umanitar, iar un an mai târziu înființează Fundația Prințul Paul de România. Începe procesele cu Mihai I, ex-Regele României. Îi cere 50 de castele și clădiri istorice și peste 600 de km2 de terenuri. La 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamnă pe reclamant la 3 ani și 4 luni de pușcărie! De atunci umblă fugar, acum se află în Malta. Concluziile le trageți dumneavoastră.
Prof. Dumitru RUSU