„Casa Verde Fotovoltaice”, un program destinat persoanelor fizice, va începe pe 27 septembrie, oferind o finanțare majorată de la 20.000 la 30.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei. Bugetul programului din acest an este unul record, de 2 miliarde de lei, depășind sumele alocate anterior.
Pentru Regiunea de Nord-Est, care cuprinde județele Neamț, Bacău, Botoșani, Iași, Suceava și Vaslui, înscrierile vor avea loc pe 1 octombrie.
O noutate importantă din acest an este finanțarea bateriilor de stocare a energiei, care va contribui la sporirea independenței energetice a prosumatorilor.
Înscrierile în program se vor realiza exclusiv online, iar procesul de înregistrare se va desfășura într-o singură zi, spre deosebire de edițiile anterioare, când fiecare regiune avea la dispoziție trei zile.
Documentele necesare pentru înscriere:
- Buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului care solicită finanțarea;
- Certificatul Fiscal ANAF (dovada că beneficiarul nu are datorii la bugetul de stat);
- Certificatul Fiscal de la primărie (dovada că beneficiarul nu are datorii la bugetul local);
- Extras de carte funciară ( dovada de proprietate a beneficiarului asupra casei pe care urmează să se instaleze panourile fotovoltaice);
- Extras de carte funciară colectivă (dacă panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice vor fi instalate pe o locuință care face parte dintr-un duplex).
În cazul în care panourile fotovoltaice finanțate de AFM vor fi instalate pe teren, este necesar și extrasul cărții funciare pentru acel teritoriu.
Cei interesați trebuie să pregătească documentele necesare în format electronic, având în vedere că alocarea se face pe principiul „primul venit, primul servit”. Se estimează că timpul de înscriere va fi foarte scăzut. În 2023, fondurile disponibile pe Regiunea de Nord-Est s-au epuizat în doar 5 minute.
Anul acesta, organizatorii speră la un succes similar, cu o implementare mai rapidă și mai eficientă.
Denisa POPA