Tentativa de a reorganiza Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Neamț prin scindarea acesteia în două direcții distincte a dat chix în Neamț și în marea majoritate a județelor din țară. De ce? Pentru că lucrurile funcționau bine așa cum erau, iar din punct de vedere legal bâlbâiala și bâjbâiala prin care s-a încercat separarea nu avea cum să funcționeze! “Mesagerul de Neamț” a subliniat acest lucru încă de acum un an în articolul “DJTS Neamț în nebuloasa reorganizării: blocaje și suspendări de activitate” (23 octombrie 2023). Cel mai probabil, se va renunța la această idee cât de curând.
Totul a pornit de la dorința PSD de a-i da Gabrielei Firea (fost ministru al Familiei și Egalității de Șanse în guvernele Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, din 25 noiembrie 2021 până pe 14 iulie 2023) o rețea de direcții județene pe care să le coordoneze, să le aibă în subordine. Culmea coincidenței, fix în ziua în care Firea era numită ministru al Familiei (25 noiembrie 2021) era aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 121/2021, care obliga aceste direcții să se rupă în două.
Numai că ruperea nu se poate face, din cauză că aceste direcții au fost create în comun încă din 2010, dețin patrimoniu în comun, birourile sunt în comun, întreaga organizare este gândită la comun. Cea mai complicată parte în tot acest proces este împărțirea patrimoniului.
Ce s-a dorit și la ce s-a ajuns?
”Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 121 din 25 noiembrie 2021 s-au dispus o serie de măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale. Unele măsuri au vizat înființarea unui nou minister, în vederea implementării Hotărârii Parlamentului nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, și ne referim aici la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse urma să preia următoarele:
- a) de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale urma să preia activităţile, posturile, personalul aferent şi patrimoniul corespunzător din domeniul familiei şi egalităţii de şanse şi
- b) de la Ministerul Tineretului şi Sportului urma să preia activităţile, posturile, personalul aferent şi patrimoniul corespunzător din domeniul tineretului”, precizează Gheorghe Paisa, directorul executiv al DJTS Neamț într-un material prezentat în Colegiul prefectural din 18 septembrie anul acesta.
Guvernul a dat mai multe hotărâri subsecvente prin care stipula cum se va face desprinderea noilor direcții din fostele DJTS-uri, numai că atunci când legiferezi ceva din birou, ajungi în situația în care ce este pe hârtie nu concordă cu realitatea din teren.
“Cu toate că s-a creat cadrul legal pentru desprinderea unei părţi de patrimoniu corespunzătoare activităţilor şi personalului din domeniul tineretului şi transmiterea acestei părţi către direcţiile judeţene pentru familie şi tineret, respectiv Direcţia pentru Familie şi Tineret a Municipiului Bucureşti, protocoalele de predare-preluare a acestui patrimoniu nu au fost semnate până în momentul de față din cauza neconcordanței dintre situația scriptică, din inventare, și situația faptică, din teren a imobilelor respective.
O altă problemă care a împiedicat semnarea protocoalelor de predare-preluare se referă la faptul că Direcția Județeană de Familie și Tineret Neamț, cu personalitate juridică, NU ESTE FUNCȚIONALĂ.
Potrivit dispozițiilor Capitolului III – Măsuri de disciplină economico-financiară. Descentralizarea unor servicii publice, Secțiunea a V-a – Descentralizarea unor servicii publice, art. LV din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare, o serie de servicii publice asigurate de autoritățile de la nivel central urmează a fi transferate prin lege către autoritățile de la nivel județean. Legea nr. 296/2023 are în vedere următoarele servicii publice:
- a) direcţiile judeţene de familie şi tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse;
- b) direcţiile judeţene de sport care se află în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport;
La data prezentului material, instituția DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE SPORT ȘI TINERET NEAMȚ funcționează din inerție, în baza HG nr. 776 din 2010”, precizează directorul Paisa în documentul oficial prezentat prefectului.
De reținut: Și în acest moment direcția funcționează în comun, în baza vechii legislații, cea din 2010, în subordinea Agenției Naționale pentru Sport (ANS), în principal pentru că divizarea patrimoniului comun nu se poate face, existând discrepanțe “între documentele oficiale și situația reală a imobilelor administrate!” Practic direcția își are birourile în Tabăra Cozla din Piatra-Neamț, fiind amenajate în 4 foste dormitoare, încă din 2010-2011.
Doar două tabere mai funcționează și acelea cu zilieri!
“În prezent, baza materială a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Neamț este compusă din 4 centre de agrement: CA Oglinzi, CA Cozla, CA Tazlău (predată la CNI pentru reabilitare) și ½ din CA Izvorașul Bicaz (cealaltă parte ½ aflându-se în patrimoniul Consiliului Local Bicaz, care deține și terenul)”, precizează materialul citat.
Centrul de Agrement Cozla este cel din Piatra Neamț, vis-à-vis de Parcul zoologic, acolo unde sunt și birourile direcției. Capacitatea de cazare este de 100 de locuri, aici există și o sală de mese cu peste 150 de locuri, care poate fi utilizată și ca sală de activități, dar și o sală de protocol de 25 de locuri. Tabăra are internet wireless și echipamente pentru activități sportive: coșuri de baschet, porți de handbal, șah, perete de escaladă. Anul acesta aici a fost o medie de 2 înnoptări pentru cele doar 150 de persoane cazate aici, o cifră foarte mică care nu poate susține financiar existența taberei. Anul trecut au fost 260 de persoane, cu 730 de înnoptări.
Centrul de Agrement Oglinzi este cam singurul care-și justifică existența, fiind și cea mai mare tabără din județul Neamț. Se află la 4 km de oraşul Târgu Neamț, în vecinătatea stațiunii cu acelaşi nume, în spatele Cetății Neamț. Capacitatea de cazare este de 140 de locuri în camere cu 2, 3, 4 și 6 paturi, grup sanitar în cameră și baie comună în cabana principală, cu apă caldă permanent. Sala de mese are capacitatea de 100 locuri, iar ca facilități are cablu TV cu televizor în fiecare cameră, parc de joacă pentru copii, internet wireless cu acces pe toată suprafața taberei, instalație disco și club cu masă de tenis. Anul trecut în această tabără au fost cazate 1.900 de persoane, cu 5.800 de înnoptări, de unde rezultă o medie de peste 3 zile de cazare pentru fiecare oaspete, în timp ce anul acesta au fost doar 900 de persoane, cu 2.600 de înnoptări.
Tabăra de la Tazlău a fost predată încă de acum 4 ani Companiei Naționale de Investiții S.A, pentru modernizare prin realizarea proiectului “Reabilitarea, modernizarea și extinderea Centrului de Agrement Tazlău, sat Tazlău, comuna Tazlău, judetul Neamț” prin Decizia nr. 35 din 15.09.2020.
Direcția pentru Tineret ar trebui să preia centrele de agrement în administrare, centre în care se lucrează cu zilieri! Ați citit bine, într-o direcție asimilată unei instituții de stat, se lucrează cu zilieri! Justificarea este, probabil, aceea că nu există oaspeți tot timpul anului, ci în special în vacanța de vară.
“Lipsa personalului pe centrele de agrement (în centrele de agrement trebuie să lucram cu zilieri, adică personal necalificat, ceea ce scade calitatea serviciilor, zilieri care nu pot fi contractați mai mult de 90 de zile pe an (adică după 90 de zile trebuiesc înlocuiți); lipsa personalului pe sediu; lipsa investițiilor și reparațiilor capitale; subfinanțare (buget alocat la limita supraviețuirii)”, punctează Gheorghe Paisa.
Cum supraviețuiesc aceste tabere, în condițiile indiferenței crase de la centru? Prin dedicarea unor oameni precum Maria Tănase, cea care administrează Tabăra Oglinzi încă din 1990, la scurt timp după revoluție.
În concluzie, se dorea înzestrarea noului minister, creat ca un frumos cadou pentru Gabriela Firea, cu aceste noi direcții create în teritoriu, care urmau să preia din patrimoniul comun părțile referitoare la tineret (taberele) și familie (doar documentele).
În final, totul va rămâne așa cum era încă din 2010. Reorganizarea a dat greș, iar între timp Gabriela Firea nu mai este în grațiile conducerii centrale a PSD.
Angela CROITORU