În contextul tradițiilor românești, Măcinica Foca reprezintă o sărbătoare pierdută din calendarul popular, care amintea oamenilor de pericolele focului, nu doar în perioada caniculei (23 iulie), ci și în zilele toamnei de altădată. Pe 22 septembrie, această zi marcată și în Calendarul creștin-ortodox prin sărbătorirea Sfântului Sfințit Mucenic Foca, aducea laolaltă credințe populare și spiritualitatea religioasă.
Originea și semnificația sărbătorii Măcinicii Foca
Ziua de Măcinica Foca era o sărbătoare importantă pentru țăranii din trecut, care le amintea acestora de cât de periculos poate fi focul. Focul era considerat periculos în orice sezon, el putea provoca daune semnificative în gospodăriile sătești, mai ales în timpul toamnei, când vegetația uscată și stogurile de fân erau vulnerabile la incendii. Uscăciunea specifică sezonului, furtunile cu trăsnete reprezentau un real pericol, iar oamenii își luau măsuri de precauție pentru a preveni dezastrele. Sărbătoarea populară din 22 septembrie are o reflexie în calendarul religios, și anume praznicul Sfântului Sfințit Mucenic Foca. Poporul a preluat numele acestui sfânt și l-a asociat cu focul, din cauza sonorității asemănătoare și a pericolelor pe care le aducea acest element în viața de zi cu zi. Astfel, Măcinica Foca a devenit nu doar un simbol al protecției împotriva incendiilor, ci ziua sa este și un moment de meditație asupra vieții și sacrificiului martiric al sfântului.
Cine a fost Sf. Sf. Mc. Foca?
Viața Sfântului Foca rămâne învăluită în mister, iar cercetătorii sunt împărțiți în privința identității sale. Există trei sfinți cu numele Foca în Calendarul creștin, dar unii istorici susțin că ar putea fi vorba despre aceeași persoană, în timp ce alții cred că acești sfinți au trăit în perioade diferite și au avut misiuni distincte în slujba lui Dumnezeu. Astfel, în Calendarul creștin-ortodox, la 22 septembrie sunt prăznuiți doi dintre acești sfinți: Foca, Episcopul de Sinopi și Foca Grădinarul, cunoscut și ca „făcătorul de minuni.” Ambii au trăit în Sinope, oraș din regiunea Pont. Foca Episcopul a primit martiriul pentru Hristos în timpul împăratului Traian, în secolul I d.H., în timp ce Foca Grădinarul și-a sacrificat viața în veacul al III-lea, sub împăratul Dioclețian. Foca cel dintâi, era un făcător de minuni, avea Darul Sfântului Duh încă din tinerețe. Miracolele sale- exorcizări, vindecări a unor boli grele și ajutorul pe care îl oferea celor în nevoie au străbătut veacurile, fiind amintite credincioșilor. Ajungând Episcop al cetății Sinope, Sfântul Foca a depus eforturi pentru propovăduirea creștinismului și pentru întărirea credinței în rândul credincioșilor.
Superstiții de Măcinica Foca
Oamenii de altădată aveau o serie de superstiții legate de această zi (fiind o zi „încărcată” de numele Foca, ușor de asociat cu focul), menite să îi protejeze de foc și de alte nenorociri. Gospodinele se fereau să așeze oala direct pe flacără, de teamă că acest gest ar putea aduce neînțelegeri în familie. De asemenea, dacă mâncarea din oala luată de pe foc continua să fiarbă un timp, se considera că persoana respectivă va avea o viață lungă. Se credea că, dacă în această zi săreau din foc scântei multe, acesta era interpretat ca un semn că vor sosi oaspeți. În această zi, firimiturile de pâine erau aruncate în foc, deoarece era considerat un păcat să le calci. Stricarea unui cuib de rândunică era un gest tabu, deoarece se credea că aceste păsări vor blestema casa și pot aduce un incendiu. Oamenii nu aruncau părul tăiat în foc, deoarece se credea că acest lucru slăbește puterea aceluia. De asemenea, țăranii evitau să muncească la vie în această zi, de teama că viile lor s-ar putea usca.