Nemțenii în vârstă, nedeplasabili, cu dizabilități mentale grave ajung să plătească medicilor psihologi și psihiatri onorarii cuprinse între 2.500 și 3.000 de lei pentru a putea beneficia în continuare de indemnizația pe care o primesc prin serviciile sociale. La o primă aproximare, în Neamț vorbim despre o afacere care se situează undeva între 2,5 și 3 milioane de lei, bani plătiți de cei aproximativ 1.000 de nemțeni, ajunși la o vârstă venerabilă și care suferă de diferite afecțiuni mentale și nu își mai pot administra singuri gospodăria și banii. Într-o astfel de situație, de regulă copiii celui bolnav sau soțul/soția sunt nevoiți să ceară instanței de judecată pe raza căreia se află domiciliul persoanei cu dizabilități decăderea din drepturi pentru propria protecție și acordarea tutelei speciale rudei care se va ocupa de administrarea banilor și a gospodăriei. Cum s-a ajuns în această situație? Prin modificările legislative apărute în ultimii doi ani.
Un ordin îi trimite din nou la medic!
Până acum doi ani, atunci când un adult ajuns la vârsta senectuții ajungea în situația de a nu mai putea lua singur decizii, fiul sau fiica se adresa Autorității Tutelare de la primăria din localitatea de domiciliu. În baza unei cereri și a documentelor medicale prin care s-a obținut certificatul de persoană cu dizabilități, precum și a unui aviz medical pe care îl elibera Medicina Legală, era instituită curatela pe numele persoanei care făcea cererea și care se obliga, astfel, să aibă grijă de tot ceea ce însemna proprietăți, bani și gospodăria părintelui cu dizabilități. Între timp, a apărut Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 3.423 din 11 noiembrie 2022 și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale nr. 2.128 din 16 noiembrie 2022 prin care evaluarea medicală a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire (curatela sau tutela) se poate face în cadrul sistemului de sănătate public sau privat, de către medicul din specialitatea psihiatrie și psihologie. Ordinul a venit în spate și cu o anexă, un chestionar specific care trebuie completat de medicul de specialitate și care are o rubrică destinată aparținătorului care are în grijă pacientul. De aici pornesc problemele pentru aparținătorii persoanelor cu dizabilități, în sensul în care nu se mai poate face curatelă, este acceptată doar tutela, iar instanța de judecată este cea care poate decade din drepturi persoana cu probleme de sănătate grave și institui tutela specială pentru aparținători. Ca să ajungi în posesia unui astfel de document, depui o cerere la judecătoria de domiciliu, în care specifici motivul – că mama sau tata nu se mai poate îngriji singur(ă), nu își poate administra bunurile, veniturile, proprietățile, necesitând supraveghere și îngrijire permanentă și că deține certificatul de încadrare în grad de handicap nerevizuibil nr… În spatele acestei cereri trebuie depuse copii după certificatul respectiv, după documentele medicale în baza cărora a fost eliberat certificatul de handicap și documente care atestă gradul de rudenie și faptul că ești angajat și nu ai un interes pecuniar. De reținut: certificatul de încadrare în grad de handicap înseamnă aproximativ 8 -12 luni, de umblat pe la medici cu părintele bolnav, evaluări medicale (contra cost de cele mai multe ori), ancheta socială a serviciului social de la primărie etc. Deci, multă umblătură, timp pierdut și mulți bani deja cheltuiți. Inspectorii de la Autoritatea Tutelară din Primăria Piatra-Neamț în încercarea de a ajuta, pun la dispoziție o listă cu medici psihiatri și psihologi care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în ideea că poți beneficia de aceste evaluări gratuit, pentru că sunt adiacente unor alte servicii medicale (consultații) care pot fi decontate. În realitate însă, lucrurile nu stau așa!
La mâna medicilor
Medicii respectivi au contract cu CAS Neamț, și prin același ordin menționat mai sus se spune că “Furnizorii de servicii medicale (medicii- n.r.) aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate medicale nu încasează sume pentru documentele necesare evaluării și reevaluării medicale și psihologice în vederea încadrării în grad de handicap, precum și în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire eliberate potrivit domeniului de competență, în urma serviciilor acordate”. Informație certificată și de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate care ne-a pus la dispoziție și o listă cu medicii din cele două categorii de specialități care au contract. Este vorba despre 19 medici psihiatri și psihologi din Piatra-Neamț, 8 medici din Roman și 2 din Târgu-Neamț. Cu alte cuvinte, acești medici sunt OBLIGAȚI prin acest ordin să presteze aceste servicii FĂRĂ A PRETINDĂ DE LA PACIENȚI sau de la APARȚINĂTORII acestora SUME SUPLIMENTARE. Vă punem la dispoziție lista cu cei 29 de medici specialiști:
În realitate, însă, medicii respectivi încheie contracte de prestări servicii cu aparținătorii pentru sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei fiecare – unul pentru psiholog, unul la psihiatru, plus cheltuieli de deplasare, deci 2.000-3.000 de lei în total.
“E scump, dar dacă vrei să mai primească mama indemnizația…”
Banii cu care aparținătorii cumpără o serie de medicamente, care nu se dau gratuit sau compensat, că nu se mai încadrează în sumele respective, pampers, alimente și cam tot ceea ce au nevoie acești oameni ajunși la pat, în imposibilitatea de a se mai mișca sau îngriji singuri, ajung, cel puțin pentru o lună dacă nu două (rămâne la aprecierea medicului respectiv) să fie plătiți unor medici. Medici care se presupune că au fost deja plătiți de statul român pentru aceste servicii, în virtutea contractului cu CAS prin care sunt decontate unele servicii medicale. Vorbim despre mame, tați sau frați la o vârstă înaintată, care suferă de demență Alzheimer, schizofrenie, retard mintal sever, etc, ca urmare a agravării altor suferințe cronice.
Operațiunile de casă din țara noastră sunt, încă, reglementate de Decretul nr. 209/1976, emis de Marea Adunare Națională a Republicii Socialiste România. De ce vorbim despre acest decret? Pentru că, potrivit acestuia, prin casierie se eliberează bani doar beneficiarului și/sau reprezentatului legal al acestuia. Conform codului civil, reprezentant legal înseamnă persoană care e curator, are procură sau tutelă, în funcție de caz. Ceea ce înseamnă că pentru părintele căzut la pat, fiica nu poate ridica indemnizația de handicap dacă nu are curatelă sau tutelă. Casierul de la serviciile sociale nu poate face acest lucru pentru că, cel puțin o dată pe an Curtea de Conturi efectuează un control financiar riguros și sumele plătite fără un astfel de document legal în spate pot fi imputate. Pe baza tutelei, reprezentantul legal al persoanei cu handicap poate deschide un cont bancar la care să fie administrator și să scape astfel de mersul la casieria serviciului social. Printre cei care vin și, uneori, formează cozi la ghișeul de unde se ridică acești bani, vezi multe persoane cu probleme medicale, unii cu butelia de oxigen după ei.
“Că e caniculă, că plouă, că e ger, acești oameni vin să-și ridice banii. Domnului cu butelia de oxigen îi este foarte greu să stea la rând. Dar, nici nu are prioritate pentru că toată lumea e cu probleme medicale. Dintre persoanele cu handicap grav sunt multe nedeplasabile, cu probleme motorii. Și atunci, notarul public, prin statutul lui, este obligat să meargă acasă să-i semneze procură. Și deplasările, să știți că nu costă foarte mult. De exemplu, un notar ia undeva la 50 de lei deplasarea. Și sunt notari care nu iau bani pentru chestia asta. Dacă sunt în circumscripția aia, la două blocuri distanță, dacă vorbiți cu notarul care e efectiv pe zonă, nu vă ia bani”, spune Elena Alexandru, casier la Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț.
Obținerea prin intermediul instanței a tutelei durează între 6 luni și 2 ani. Statistic, în Neamț erau în luna august a acestui an 6.678 de persoane cu handicap din care cel puțin 10% se află la pat, cu handicap grav nerevizuibil. Ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, aproximativ 700-800 de dosare de tutelă, deci undeva la 2,4-2,5 milioane de lei, bani care ajung în buzunarele celor 29-30 de medici psihologi și psihiatri din Neamț. Adică, o medie de 86.000 de lei, bani siguri. “Dar… dacă vrei să mai ia mama indemnizația, plătești!”
Angela CROITORU
Un comentariu
Dar psihologii și psihiatrii lui Pește, care iau de două ori bani, nu tot bătrâni și nevolnici vor ajunge? Au impresia că sunt nemuritori, îi va ocoli decrepitudinea?