O situație ciudată există în acest moment în Neamț: la conducerea unei unități de învățământ a revenit o persoană acuzată că a folosit funcția de director și în scop… sexual. Este vorba despre profesorul de religie și etică (ambele discipline cu o mare legătură cu moralitatea și curățenia spirituală!) Mihai Floroaia, fost inspector școlar general adjunct, care, după ridicarea interdicțiilor și a controlului judiciar, a revenit pe scaunul de director al Școlii Postliceale Sanitare din Piatra-Neamț. Adică fix acolo unde se presupune că ar fi înfăptuit infracțiunea pentru care este judecat. Mihai Floroaia, a fost acuzat de o elevă a școlii că ar fi hărțuit-o sexual prin mesaje telefonice (unele au și fost făcute publice între timp, conotația sexuală fiind evidentă). Era vorba despre prezumtive relații sexuale pentru ca eleva să scape de exmatriculare, plus promisiunea că o va include într-un proiect ce presupunea câștigarea unei sume de bani. În acest moment, Mihai Floroaia vrea să le predea colegelor victimei sale, chiar și acesteia, cursuri de etică și o parte a elevilor de la Postliceală au făcut un memoriu către ISJ Neamț în care spun că nu li se pare normal acest lucru.
“Nu sunt jurist și nu pot să mă pronunț în ceea ce privește situația juridică a domnului Mihai Floroaia. Știu că este cercetat. A depus o cerere la Inspectoratul Școlar prin care cere să predea cursuri de etică și încă un curs. Am discutat cu inspectorul de la Managementul Resurselor Umane și, legal, are dreptul să predea. În ceea ce privește memoriul elevilor de la Școala Postliceală Sanitară, acesta a ajuns la noi, se află în lucru la doamna inspector general adjunct Dana Păiuș, care urmează să dea un răspuns în termenul legal de 30 de zile”, a declarat Ionuț Ciocoiu, inspectorul general școlar al județului Neamț. Aparent, Inspectoratul este cu mâinile legate. Doar aparent, spunem noi.
Juristul ISJ Neamț: Legal nu putem face nimic!
Pentru lămuriri legate de situația juridică a profesorului Mihai Floroaia, ne-am adresat juristului Inspectoratului Școlar Județean Neamț, Elena Bicăjeanu. Care ne-a lămurit, pe scurt, că, din punct de vedere legal, în acest moment, chiar dacă este acuzat, nu se pot lua niciun fel de măsuri împotriva lui și nu poate fi oprit să predea în continuare în școala în care se presupune că ar fi comis fapta.
“Este director cu contractul de management educațional la Școala Postliceală Sanitară, unde nu are elevi minori, sunt numai majori. Și nici nu intră în categoria de persoane vulnerabile, din ce scrie în lege. Este titular cu catedră la Spiru Haret, dar nu predă acolo, pentru că acolo elevii sunt minori. Ar trebui să-și facă obligația de normă, ca director, la postliceală. Toți directorii au un număr de ore numit obligație de catedră, care se face fără bani, extra, intră în salariul de director. Își fac obligațiile de normă, ca profesor, în interiorul normei de director. Nu știu dacă și-a luat, în afara acestor ore obligatorii, care intră în norma de predare a directorului, la plata cu ora. Asta nu știu să vă spun, dar știu că Spiru Haret nu i-a dat nicio oră. Legea nu e clară, m-am uitat un pic în legea cu certificatul de integritate comportamentală și acolo există o necorelare cu legea învățământului. Acolo, într-adevăr, spune la un moment dat că, dacă s-a luat o măsură împotriva lui potrivit codului de procedură penală… El a fost, la un moment dat, după cum prea bine știți, în control judiciar. Dar acel control a fost ridicat. Eu, în acest moment, ca inspectorat, nu mai am nicio pârghie legală să-l opresc să-și exercite în continuare drepturile lui. Postul de director este un drept câștigat prin concurs. Eu, în acest moment, nici potrivit contractului de management, nici potrivit legii, nu pot să-l opresc să-și exercite funcția de director. Se bucură de prezumția de nevinovăție. Există o posibilitate să fie condamnat, dar și o posibilitate să fii achitat. Nu știm ce se va întâmpla. Au mai fost situații din acestea, în care o persoană care inițial a fost condamnată în primă instanță, ulterior a fost achitată definitiv, pe calea de atac. Până nu știm ce va decide instanța, facem doar presupuneri. Până nu este condamnat definitiv și nu există nici o măsură luată împotriva lui, de instanță, potrivit codului de procedură penală, nu-i posibil nimic!”, spune Elena Bicăjeanu. Demonstrația juridică este logică și întărește ideea că Inspectoratul este neputincios. Cum spuneam, doar aparent.
“Eu mi-aș fi dat demisia imediat!”
Inspectorul școlar general adjunct Dana Lăcrămioara Păiuș a fost prima persoană din conducerea învățământului nemțean care și-a pus problema moralității situației directorului Mihai Floroaia. Primul impuls a fost desfacerea contractului de muncă, pentru că, moral, un om bănuit că are astfel de înclinații sexuale nu mai poate rămâne în învățământ. A avut dezamăgirea să afle că… nu poate face acest lucru, pentru că legea nu-i permite, cel puțin până la pronunțarea unei decizii definitive.
“Sincer, într-o astfel de situație, doar să fiu bănuită de așa ceva, mi-aș fi dat demisia imediat. Eu și mulți alți directori pe care-i cunosc. Domnul Floroaia…nu!”, spune Dana Păiuș, vădit afectată de cele întâmplate.
Și aici demonstrația este logică cumva. Doar aparent, spunem noi și de data aceasta.
Unde scârțâie logica și apare incoerența la ISJ Neamț
Inspectoratul Școlar a acționat în tot acest timp ca un spectator neutru la tot ceea ce se întâmplă, acționând doar atunci când exista un imbold de la un organ de cercetare penală sau de la o instanță.
”Din punct de vedere legal, nu puteam să-i suspendăm contractul de management decât dacă ar fi fost arestat preventiv, sau cum a fost situația cu controlul judiciar, când a fost suspendat aproape un an de zile”, explică Dana Păiuș.
Instituția nu a acționat ca una care are în vedere în primul rând interesul general al învățământului, prestigiul acestuia și al elevilor, minori sau majori. Domnul Floroaia are catedră la clasele de gimnaziu de la Colegiul Tehnologic ”Spiru Haret din Piatra Neamț, unde potrivit legii, dacă este cercetat/trimis în judecată pentru posibile fapte de natura celor amintite, nu are voie să predea, că ar însemna să o facă unor persoane vulnerabile.
O spune tot doamna Păiuș: ”Dacă și-ar fi dat demisia doar din funcția de conducere, atunci automat s-ar fi întors la catedră, la gimnaziul de la Spiru Haret și, automat, ar fi luat contact direct cu minori. Și, în Legea nr. 118, zice clar că nu are voie să lucreze cu minori, cu persoane vulnerabile, însemnând persoane cu dizabilități, emigranți, victime ale torturii, traficului de persoane, o mulțime de categorii de persoane. Și atunci lucrurile s-ar fi încheiat aici, nu mai avea dreptul să predea”.
Pentru Inspectorat problema era dacă domnul Floroaia mai poate fi sau nu director la Postliceală. Instanța l-a trimis pe post pentru că avea un contract de management valid, nu că ar fi considerat că este etic să predea etica unei eleve cu care a interacționat în afara logicii materiei respective. Instanța nu judecă calitățile de manager ale lui Floroaia. Dar ar fi trebuit să o facă Inspectoratul Școlar rapid și fără menajamente. Nu există contract de management în învățământ care să permită unui director să transmită mesaje sexuale unei eleve și/sau amenințări. Iar un director care conduce în acest fel își încalcă contractul și trebuie evaluat la sânge. Aici scârțâie logica Inspectoratului Școlar, care, din punctul nostru de vedere, nu a făcut ceea ce era perfect normal să facă: un control care să-l îndepărteze de pe funcția pe director, iar apoi nu mai putea preda nici la gimnaziu. În acest moment s-ar putea ajunge la un situație demnă de teatru absurd. Eleva care a reclamat hărțuirea sexuală va asista la cursuri de etică de la cel cu care se afla, cel puțin în anumite situații, în conflict. Un inspector școlar de la Managementul Resurselor Umane confirmă că, legal, nimeni nu-i poate interzice profesorului Mihai Floroaia să predea mai departe elevei care l-a reclamat.
Un memoriu fără viitor
„Acești elevi au încheiat un contract educațional cu unitatea de învățământ, au niște obligații. Dacă nu ar vrea să se ducă la cursurile predate de domnul Floroaia ar fi o încălcare a obligației contractuale cu școala. Dar, ei nu spun acolo, că nu se vor duce la acele cursuri dacă el le predă… Ei spun că nu este moral și etic să le predea etică profesorul acuzat de asta. Aceasta e opinia lor”, spune Dana Păiuș.
Răspunsul la memoriul elevilor va fi unul negativ. O comisie de monitorizare din ISJ va purta discuții cu elevii dându-le posibilitatea unor eventuale sesizări.
Concluzia o trage tot inspectorul general adjunct, Dana Lăcrămioara Păiuș: “În situații de genul acesta constatăm că, de fapt, avem foarte puține pârghii de a acționa!”.
Corect raționamentul, dar, cum spuneam, incomplet. Pentru oricine este greu și delicat să sancționeze un fost membru important al Inspectoratului Școlar Neamț de pe postura de inspector general adjunct. Cum este cazul domnului Floroaia.
Angela CROITORU
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Nu știu de ce se face atâta tam-tam pe acest caz. Personal îl cunosc f bine pe dl director și nu vad sa fie omul care sa se încurce cu astfel de cursante,care deși nu mai sunt minore, caută să facă rău imaginii învățământului nemțean…Așa sa le ajute Dumnezeu, după cum fac