Inhibina B este un indicator important al rezervei ovariene și al spermatogenezei, dar poate fi utilizată inclusiv ca marker tumoral în tumorile ovariene. În acest articol îți vom spune ce este de fapt inhibina B și care sunt situațiile în care este recomandată determinarea nivelului său.
Ce este inhibina B
Inhibina B este un hormon proteic secretat de celulele granuloase ale foliculilor ovarieni la femei și de celulele Sertoli ale testiculelor la bărbați și exercită o acțiune de feedback negativ asupra producției de FSH, hormonul de stimulare foliculară. La femei, este asociată cu maturarea foliculilor din ovare și crește și este legată de fazele foliculare, concentrațiile sale crescând și scăzând în momente diferite ale fiecărui ciclu menstrual. La bărbați, inhibina B are rol în producția de spermatozoizi, nivelurile sale fiind de obicei mai mari la bărbații cu fertilitate normală decât la cei cu un număr mai mic de spermatozoizi viabili.
Nivelurile scăzute de inhibină B pot indica deci o funcție ovariană sau testiculară redusă și pot fi un semn al infertilității. În același timp, nivelurile foarte ridicate de inhibină B pot fi asociate cu tumorile specifice cancerului epitelial ovarian și în tumorile granuloasei.
Determinarea nivelului de inhibină B poate fi realizată prin teste de sânge (recoltat a jeun, din venă).
Situațiile în care este recomandată determinarea nivelului de inhibină B
După cum se poate înțelege și din informațiile de mai sus, există mai multe posibile situații în care ar putea fi indicată evaluarea nivelului de inhibină B. De cele mai multe ori, când este recomandată determinarea inhibinei B, acest lucru se face în contextul infertilității feminine sau masculine.
O astfel de analiză poate oferi informații valoroase în cazul cuplurilor care întâmpină dificultăți în a concepe, ajutând la evaluarea funcției sistemului reproducător masculin sau feminin și la depistarea unor eventuale probleme legate de producția de ovule sau spermatozoizi.
Un nivel scăzut de inhibină B, de exemplu, poate sugera o scădere a rezervei ovariene. Ca femeie, te naști cu o anumită rezervă ovariană sau cu număr fix de foliculi ovarieni care, în timpul fiecărui ciclu menstrual, trec printr-un proces de maturare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, numărul acestor foliculi și calitatea ovocitelor scade. Inhibina B este unul dintre hormonii al căror nivel poate fi corelat cu numărul de foliculi disponibili, ca indicator al rezervei ovariene disponibile. Cu cât inhibina B, măsurată începând cu a treia zi a ciclului menstrual, este mai mare, cu atât mai mulți foliculi ovarieni există. Determinarea inhibinei B este deci foarte importantă în cazul femeilor care se confruntă cu infertilitatea, inclusiv a celor care urmează să treacă printr-o procedură de fertilizare in vitro.
Tot la femei, determinarea nivelului de inhibină B poate fi utilă în diagnosticul anumitor tipuri de tumori ovariene și în monitorizarea răspunsului la tratament. De exemplu, creșteri de aproximativ 60 de ori peste valorile de referință ale inhibinei B au fost raportate la 89% până la 100% dintre pacienții cu tumori cu celule granuloase.
La bărbați, această analiză poate ajuta la evaluarea producției și calității spermei, informații de asemenea utile în cazurile de infertilitate și în tehnicile de reproducere umană asistată.
Trebuie precizat că nivelul inhibinei B variază în mod normal în funcție de sex și vârstă. Rezultatele unei astfel de analiză trebuie interpretate în contextul istoricului tău medical și în funcție de rezultatele altor teste.
Inhibina B este un hormon a cărui determinare poate fi recomandată atunci când este necesară evaluarea corectă a rezervei ovariene, inclusiv în vederea stimulării ovariene în cazul proceselor de fertilizare in vitro, evaluarea spermatogenezei la bărbați, dar și pentru determinarea tumorilor epiteliale ovariene. Medicul tău îți poate oferi mai multe informații despre ce presupune determinarea nivelului inhibinei B și dacă o astfel de analiză este necesară și în cazul tău.
ADV