Nu este nici un secret că între actualul președinte al PSD Neamț plus oamenii din echipa lui și fosta falangă feminină care i-a stat alături lui Arsene nu exista cea mai bună „chimie”. La început a fost Florentina Luca-Moise, care a plecat din partid, a urmat Oana Bulai, care nu a mai intrat pe liste și a rămas Carmen Nastasă, președinta organizației de femei din Neamț și om de bază la PES.
După negocieri aprige a fost acceptată pe lista la Consiliul Județean, după care, în momentul în care a emis pretenții pentru un loc eligibil la alegerile parlamentare, i s-a cerut retragerea de pe listă. Cum a refuzat, a urmat o declarație ambiguă, probabil dată la cald, a președintelui Harpa, cum că i s-ar fi retras sprijinul politic. Imediat corectată, că i se va retrage, dacă nu renunță la prezența pe listă la CJ. Povestea cu incompatibilitatea invocată nu ține din mai multe motive, nu mai insistăm aici, că nici nu are rost, legea spune clar că persoana are un timp în care poate alege între una dintre pozițiile pe care le ocupă.
Cum termenul pentru validarea listei se apropie, probabil și presiunile pe candidata încăpățânată au crescut. De aceea, ca măsură de precauție (de ce măsură de precauție dacă nu ți-ai scris demisia?) a fost înregistrată la Consiliul Județean o notificare din partea lui Carmen Nastasă, pentru secretarul general al județului, prin care atenționa că nu are depusă o demisie din PSD, deci din acest punct de vedere nu ar exista impedimente în validarea sa. La Consiliul Județean, secretomania tip Asaftei-Soroceanu persistă, deci nu am primit un răspuns cu privire la acest lucru.
De aici încolo lucrurile au luat-o razna, exact ca în jocul de-a puia gaia (regulile jocului aici). Fără vreo notificare, fără vreun comunicat oficial, pur și simplu la o cerere a unui ziarist, demisia a apărut în presă. După apariție, doamna Nastasă și-a menținut punctul de vedere că nu și-a depus nici o demisie.
În aceste condiții nu există multe explicații.
Prima ar fi că demisia există, dar a fost o chestiune de disciplină de partid, care se practică pe scară largă, aceea a demisiilor în alb, care rămân la șef, ca o poliță de asigurare dacă se mișcă în front. Există un precedent știut în Neamț, al Mădălinei Ciubotaru, dar nimeni nu s-a ostenit să-i dea de capăt, pentru simplu motiv că practica este ilegală și prezintă multe pericole pentru cei care o folosesc. În egală măsură pentru cei care cer demisii în alb ca și pentru cei care le scriu, ca să fim bine înțeleși. Dacă se ajunge în instanță nu va fi o postură comodă pentru PSD ca imagine, în ansamblu, dacă asta mai interesează pe cineva. Mai ales dacă toți de pe liste și-au scris, nu depus, demisiile.
A doua, că demisia a fost contrafăcută. Aici este simplu, vorbim despre o infracțiune și ea ar trebui tratată ca atare. Nu luăm în calcul această ipoteză, pe motivul evident că ar fi o mult prea mare prostie.
Dacă ne situăm în primul caz, atunci lucrurile devin cumva credibile. Cererea respectivă nu are o dată care să fie scrisă de aceeași mână, este destul de clar asta, deci devine credibilă ipoteza unei demisii în alb care ar putea fi folosită la momentul oportun. Data la care este înregistrată este 26 august 2024. De atunci, fie partidul cât de ermetic, tot s-ar fi aflat despre demisie, că doar nu și-a dat-o femeia de serviciu de la partid. Mai mult, pe 1 septembrie, deci după 3 zile de la înregistrarea demisiei, Carman Nastasă participa la o activitate a PES alături de oameni importanți din PSD, miniștri, europarlamentari.
Apoi pe 11 septmbrie anunța pe Facebook că a început strângerea de semnături pentru Marcel Ciolacu, nu pe persoană fizică, ci în calitate de președintă a organizației de femei. Pe site-ul oficial al PSD apare o fotografie în care Carmen Nastasă este în grupul de frunte al partidului iar comunicatul oficial o nominalizează ca președintă a organizației de femei.
În septembrie a participat la 3 emisiuni tv si cel puțin în una dintre ele a vorbit despre acțiuni în sprijinul sinistraților din Galați, acțiuni făcute cu doamne din PSD, în numele partidului. Este greu de crezut că paznicii din online ai partidului nu au văzut aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât după emisiunea ”Cafeaua de dimineață” din 25 septembrie a apărut discuția despre retragerea spijinului politic. Dacă demisia era activă din august, discuția nu ar mai fi avut loc, nu mai era membră de partid.
Pe cale de consecință, pe 11 septembrie Carmen Nastasă era membru PSD, președinta organizației de femei, potrivit unui comunicat oficial, pe 25 septembrie la fel, pentru că i se cerea să se retragă de pe lista de la Consiliul județean, deci nu avea cum să fie demisionată de la finalul lunii august. Doar dacă cineva a înregistrat demisia și a uitat de ea, a uitat să o anunțe măcar restului membrilor de partid și opinia publică.
Nu am considerat necesar să cerem lămuriri nici uneia dintre părți pentru că oricum ai lua-o totul pare o hârjonă și o joacă de partid în plină campanie electorală. Datele sunt clare, comunicatele sunt oficiale, există și o demisie neasumată intrată în circuitul public. Da, PSD este în campanie. În cazul acesta ar fi cazul să înceteze joaca de-a puia gaia și să se treacă la lucruri serioase.
Valentin Bălănescu