Inginerul Adrian Ciobanu deschide lista de candidați PNL Neamț la Camera Deputaților. Până de curând subprefect al județului Neamț, secretarul general al PNL Neamț este născut în Piatra-Neamț, provine dintr-o familie de oameni simpli (mama educatoare și tatăl lăcătuș mecanic la Reconstrucția), are 45 de ani, este absolvent al Liceului ”Petru Rareș” și licențiat la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași. A absolvit și mai multe cursuri post-universitare, precum un master în administrație publică la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice București sau programul de formare specializată pentru prefecți și subprefecți la Institutul Național de Administrație.
– De ce vă doriți să accedeți în Parlament?
Merg în Parlamentul României să fac bine, așa cum am făcut, permiteți-mi vă rog să cred asta, de-a lungul întregii mele cariere! Pentru că știu că pot reprezenta cu cinste, cu responsabilitate și cu bună-credință pietrenii, nemțenii, românii. Orice om își dorește să evolueze în cariera sa profesională, după cum își dorește să evolueze și în viață. Mi-am construit o carieră fără a arde etape, având un parcurs marcat de răbdare, perseverență și maturitate. Nu am fost animat de ambiția de a ajunge rapid la succes, ci de dorința de a face lucrurile corect, în ritmul lor natural, iar rezultatele muncii mele converg spre acolo. Lucrez de 21 de ani, fără pauze, am ocupat atât funcții de execuție, cât și de conducere și, apreciez că m-am ridicat la înălțimea așteptărilor oriunde am activat. La o săptămână după ce am terminat facultatea, m-am angajat ca inginer într-un service auto, apoi am mers la Registrul Auto Român unde timp de 13 ani am lucrat ca inginer, iar alți 4 ani am fost șef al instituției, până am devenit subprefect. M-am dedicat activității profesionale zi de zi, nu am fugit nici de muncă, nici de responsabilități și acum, având susținerea colegilor mei din Partidul Național Liberal, care m-au implicat în activitatea aceasta politică la nivel de secretar general, am zis da. Pentru mine, este o onoare, o imensă onoare să ajungi în Parlamentul României, forul de conducere al țării în ceea ce privește activitatea legislativă și-mi iau angajamentul ferm că nu-i voi dezamăgi nici pe colegii care m-au susținut pentru această poziție și, cu siguranță, nici pe oamenii care, prin vot, îmi vor acorda încrederea lor.
– Dacă ar fi să vă prezentați activitatea politică, care ar fi principalele repere?
Am o activitate politică susținută, o activitate continuă de 21 de ani. Am fost membru la tineret, vicepreședinte, secretarul general al organizației de tineret. După ce am împlinit vârsta de 35 de ani, am fost întâi membru, apoi vicepreședinte al organizației PNL Piatra-Neamț, iar ulterior membru, vicepreședinte și acum secretar general al filialei PNL Neamț. Din 2016 am fost consilier local al municipiului Piatra-Neamț, iar din februarie 2022 până luna aceasta am fost subprefectul județului Neamț și consider că experiența și expertiza acumulate atât în administrația publică locală, cât și în administrația publică județeană, sunt argumente suplimentare și atuuri importante pentru ceea ce mi-am propus.
– Care este ținta electorală pe care și-a propus-o PNL Neamț la alegerile parlamentare?
Pornind de la rezultatul foarte bun de la alegerile locale – când am câștigat 41 de primari, 417 pe consilieri locali și 14 consilieri județeni, noi, liberalii, ne propunem și ne dorim să obținem un rezultat la fel de bun, să păstrăm cele trei mandate de deputat și unul de senator. Nu va fi foarte ușor, pentru că, față de acum 4 ani, acum sunt foarte mulți candidați, sunt peste 20 de formațiuni politice înscrise în lupta aceasta, mult mai multe decât la locale, ceea ce, evident, va fragmenta votul într-un mod extrem de dificil de estimat.
– La alegerile ce urmează, vă bazați și pe membrii partidului?
100%! Ne bazăm pe forța noastră, avem foarte mulți colegi care, la alegerile locale, au demonstrat o capacitate organizatorică extraordinară și, automat, mizăm pe determinarea și devotamentul colegilor noștri, pentru că și noi, cei din conducerea județeană am muncit la alegerile locale, cot la cot cu ei, i-am sprijinit cu tot ce s-a putut, cu logistică, cu informații, cu organizare, cu know-how. Colegii noștri sunt oameni serioși, oameni aplicați și, în consecință, mizăm pe obținerea acestui rezultat, de trei deputați și un senator.
– Ce proiecte legislative pentru sprijinirea mediului de afaceri are echipa PNL pentru mandatul următor?
Ne-am propus înghețarea taxelor și nicio taxă nouă. Venim după o succesiune de crize multiple și suprapuse – pandemie, inflație, creșterea prețurilor la energie, criza emigranților ucraineni, efectele războiului la graniță, iar manualele de economie ne spun că, în criză economică, dacă nu poți scădea taxele în cel mai rău caz le îngheți, nicidecum nu le mărești! În aceste condiții, trebuie ca, în următorii ani, nici măcar să nu ne gândim la vreo taxă nouă sau la vreo majorare de taxă. Din contră, trebuie relaxare fiscală, să dai libertate mediului privat, să se miște în piață, să prospere, să poată să plătească taxe corecte și să facă investiții noi. Ne mai mai propunem să căutăm soluțiile pentru a micșora contribuțiile salariaților către bugetul de stat, pentru că, la acest moment, avem una dintre cele mai mari taxări pe muncă din Europa, or acest aspect nu este unul care să ajute la dezvoltarea clasei de mijloc, din contră.
– Ce alte proiecte legislative vor mai fi? Sunt câteva care sunt blocate în Camera Deputaților.
Domnul Eugen Țapu-Nazare, senator al Partidului Național Liberal, a fost inițiatorul legii pentru acordarea voucherelor de vacanță și în mediul privat, așa cum au bugetarii. Impactul va fi de aproximativ 6 miliarde de lei, dar acești bani nu reprezintă o cheltuială, o lipsă a încasărilor la bugetul de stat, ci reprezintă o investiție. Aceste vouchere de vacanță vor fi folosite în plan național și generează dezvoltare în turism, generează prosperitate pe orizontală, în tot ce înseamnă HoReCa: crește gradul de ocupare al hotelurilor și pensiunilor, restaurantele vor avea o încărcare mai mare, numărul de salariați care deservesc turiștii crește. Este o măsură foarte bună pentru a înlătura o discriminare între angajații din mediul privat și angajații din mediul bugetar, dar mai ales pentru efectele multiplicatoare în economie. Pentru angajatori valoarea acestor vouchere va fi dedusă din taxele pe care aceștia le-ar plăti către stat. Este o inițiativă a unui liberal din Neamț, este o lege trecută de Senat, dar, din păcate, pusă la sertar în Camera Deputaților tocmai de partenerii de coaliție care au semnat pentru această inițiativă. Nu-i foarte corect! Da, unele legi ajung să fie blocate în Parlament pentru că, din nefericire, uneori nu primează interesul oamenilor, ci interesul ca adversarul politic să nu aibă inițiative concretizate în legi de care oamenii să se bucure. Din păcate!
– Legea pentru pensiile militarilor, inițiativa domnului deputat Laurențiu Leoreanu este un alt exemplu.
Da, este acea soldă de grad, unde există niște inechități uriașe, așa cum au fost și la pensiile calculate pe contributivitate care, în diverse perioade, s-au ajustat pe baza unor coeficienți de corecție cu valori total diferite. Același lucru se întâmplă și la pensiile militare care, atenție, nu sunt pensii speciale, așa cum lasă unii să se creadă! La acest moment, urmare a unei alte inițiative a PNL, asistăm la o recalculare a pensiilor după principiul “la muncă egală, pensie egală” și aici vorbesc de muncă efectivă, la o aceeași funcție. Același principiu trebuie aplicat și în cazul pensiilor militarilor, lucrăm la asta și vom lupta să facem dreptate și aici, ducând mai departe munca domnului Leoreanu.
– Pornind de la experiența dv. la RAR, considerați că, din punct de vedere legislativ, mai sunt lucruri de corectat în acest domeniu?
Sunt, sigur că da! Cred că legea taximetriei este depășită de realitățile cotidiene. Am să vă dau doar un singur exemplu pe care l-am întâlnit în activitatea mea la RAR, cred că e și acum de actualitate: obligativitatea ca taxiurile să aibă stații de emisie-recepție. Acum avem aplicații pe telefon, comenzile se comunică online, pe baza acestor aplicații, așadar e total anormal ca în lege să ai o prevedere care nu mai e de actualitate. Însă nu doar din activitatea în cadrul RAR am identificat necesitatea corectării unor legi. În activitatea de consilier local și în cea de subprefect am lucrat foarte mult cu Codul Administrativ și, din nenumăratele mele discuții cu specialiști în administrația publică, vă pot spune că există multe observații care ar trebui repuse în dezbatere, în primul rând cu acești profesioniști.
– Taximetriștii au și protestat, la un moment dat, pentru că a apărut un dezechilibru față de transportul alternativ, la care ei nu prea mai fac față.
Aici discuția este mai amplă. Taximetriștii nu se plâng de concurența firmelor de transport alternativ, ci de faptul că pentru ei există niște obligații, unele dintre ele aberante, din punctul lor de vedere. De exemplu, taximetriștii trebuie să-și colanteze mașina în culoarea galben, cel puțin jumătatea superioară a acesteia. Costurile pentru colantarea unei mașini se ridică la câteva mii de lei și sunt costuri pe care trebuie să și le recupereze ulterior din tariful reglementat prin HCL. Cel cu transportul alternativ, neavând aceste costuri, poate să meargă cu un alt tarif și aici apare un dezechilibru care trebuie corectat. Dacă ținem cont și de deprecierea valorii mașinii după încetarea activității și decolantare sau de faptul că, în caz de accident, costul recolantării nu este acoperit de asigurare, cred sincer că trebuie să ne punem la masă cu toate părțile implicate și să facem o lege mai bună.
Interviu realizat de Angela CROITORU