Decizia Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșoacă a provocat un cutremur în lumea politică. Pe de o parte, a fost șocul real că un candidat a fost exclus de la alegeri, fără a putea contesta decizia. Dar, pe de altă parte, a fost și folosită ca element declanșator pentru alte „crize”, previzibile de altfel înainte de campaniile electorale de final de an.
După anunțul făcut de Nicolae Ciucă, președintele PNL, „Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”, reacțiile au venit repede și previzibil. PNL-ul anunța că, practic, majoritatea care susține actualul guvern, condus de la Marcel Ciolacu, nu mai exista. Dar cu amendamentul că „rămânem în continuare la guvernare”, să ne păzească de abuzurile partenerilor de la PSD. De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a reiterat ideea că în situația în care PNL se retrage de la guvernare, el își da depune mandatul. Cu alte cuvinte, până la o criză guvernamentală ar mai fi doar un singur pas.
USR anunță moțiunea de cenzură și pune PNL-ul într-o situație delicată
După anunțul făcut de Nicolae Ciucă, opoziția s-a folosit imediat de culoarul lăsat larg deschis. Acel mesaj al liberalilor de tip „Adio, dar rămân cu tine” a fost imediat folosit de Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidențiale ca motiv pentru un alt anunț, al unei moțiuni de cenzură.
„Lucrăm la textul moţiunii de cenzură prin care să dăm jos acest guvern incompetent şi corupt. Cerem tuturor forţelor democratice parlamentare, forţelor de dreapta să se alăture în demersul nostru pentru a oferi românilor o guvernare predictibilă, democratică, ce să îşi dorească să facă bine pentru ţară. Şi un mesaj special pentru foştii noştri parteneri de la PNL: aveţi câteva ore să le arătaţi românilor de partea cui sunteţi, de partea poporului sau de partea lui Marcel Ciolacu”, a fost mesajul postat de Elena Lasconi.
Demersul pune PNL într-o situație delicată: critica împotriva PSD-ului pare traseul ales pentru campanie dar a vota o moțiune de cenzură împotriva unui Guvern din care faci parte nu dă bine în nici un fel. Nicolae Ciucă a calificat demersul USR-ului ca „neserios” și a aruncat vina pe acest partid pentru guvernarea actuală, „pentru că USR a decis în 2021, după 6 luni de guvernare, să părăsească guvernarea și să depună moțiune de cenzură, împreună cu AUR”. Deși nu a vrut să discute despre moțiunea de cenzură, Ciucă a invitat-o pe Elena Lasconi la discuții.
AUR intră în scena – cu o altă moțiune
Președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale, George Simion intervenea cu ironii împotriva Elenei Lasconi și cu text de moțiune, plus semnături.
„Am aici textul moțiunii de cenzură. Doamna Elena Lasconi nu este parlamentar, nu cunoaște încă, poate soțul nu a învățat-o procedurile parlamentare, dar ai nevoie de un text şi ai nevoie de semnături. Noi avem semnăturile, le punem aici pe masă punem şi textul şi oricine doreşte, punem şi textul şi semnăturile la dispoziţie nu ne cramponăm în vreun fel de text. Vrem ca acest guvern iohanist care reinstaurează dictatura, care încalcă legile electorale, care pune pumnul în gura opoziţiei să plece acasă şi până la alegeri să avem un guvern interimar care să aibă un singur scop o singură menire, să asigure buna desfăşurare a alegerilor şi să nu mai încalce Constituţia cum au făcut-o pe 9 iunie. Nu putem avea alegeri corecte atâta timp cât sunt organizate de acest guvern PSD-PNL. Şi de Klaus Werner Iohannis, care în loc să fie un garant al respectării Constituţiei, încalcă Constituţia”, a mai afirmat Simion.
După toate discuțiile, rămâne cum s-a stabilit
Fiecare partid își vede de propriul interes înainte de alegeri. PNL știe că trebuie să se delimiteze de PSD pentru a avea o șansă de a prinde turul II. USR se folosește de situația ingrată a PNL-ului, care critică o guvernare din care face parte, și vorbește despre o moțiune de cenzură, care nici nu a fost încă redactată.
AUR are o moțiune de cenzură, dar o anunță în timp ce atacă un contracandidat pentru turul II la prezidențiale, lidera partidului de opoziție cu care ar trebui să colaboreze pentru a avea măcar o șansă, cât de mică, de a da jos Guvernul.
PSD-ul, atacat declarativ din toate părțile, poate totuși să stea liniștit la guvernare. Completa lipsă de coordonare a celorlalte partide înseamnă că orice moțiune de cenzură este mai mult un exercițiu de imagine decât o amenințare politică serioasă.
Vlad B.