Coaliția de guvernare formată pentru asigurarea „stabilității” în țară a scârțâit de la început, dar a continuat pentru că pe lângă liniște ea aducea și beneficii membrilor de partid. Între declarațiile controversate de la „centru” și luptele electorale efective din teritoriu, era clar de mai multe luni că alianța de conveniență între PSD și PNL va funcționa doar atâta timp cât există interes.
Luni, 7 octombrie, președintele PNL și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale a anunțat sec: „Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”. Motivele invocate în discursul postat de pe pagina sa de socializare duc, în principal, la decizia Curții Constituționale în cazul Șoșoacă dar și la acuzații extrem de grave împotriva partenerilor guvernare, că PSD dorește să conducă discreționar statul român. Interesat este că, deși coaliția de guvernare PSD-PNL „se oprește aici”, guvernarea nu se schimbă deoarece, conform liberalilor, „rămânem în executiv pentru a împiedicarea escaladarea completă a abuzurilor”. Un fel de ”Adio” dar rămânem lângă guvernare.
Declarația lui Nicolae Ciucă
„Dragi români, încă o dată, nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD-ul are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat.
Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla și România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră. Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, a precizat Nicolae Ciucă.
Ce înseamnă „ruperea coaliției” la nivel local
Având în vedere relațiile reci sau uneori chiar fățiș ostile la nivel local între „aliații” PSD și PNL, terminarea coaliției nu ar trebui să aducă mari diferențe în discursul politic.
De exemplu, chiar înainte de declarația lui Nicolae Ciucă, președintele PNL Neamț, Laurențiu Leoreanu și deputatul PNL, Eugen Țapu Nazare au precizat, la emisiunea Cafeaua de dimineață, că PNL ia în calcul și o alianță locală cu PSD, pe lângă cea posibilă cu AUR, pentru a asigura majoritatea în Consiliul Județean.
Nici Nicolae Ciucă, nici alți peneliști nu au precizat dacă supărarea lor va ține și dicolo de alegerile din decembrie. Că și după e nevoie de stabilitate.
V. Bălănescu