Școala Gimnazială “Preot Gheorghe Săndulescu” Dragomirești este acreditată ERASMUS+2023-1-RO01-KA121-SCH-000120708, proiect în cadrul căruia elevi și cadre didactice au participat la schimburi de experiență interesante în Spania, unde au vizitat unități de învățământ și obiective culturale. Educatori, învățători și profesori de la Dragomirești au participat la cursuri de formare în cadrul cărora au dobândit abilități ce le vor permite să predea în sistem digitalizat. La finalul acestor cursuri au primit certificate cu recunoaștere europeană.
“Suntem în al doilea an de implementare de mobilități cu 16 elevi și 9 cadre didactice, mobilități care s-au desfășurat în Spania, unde elevii noștri au participat la cursuri alături de elevii spanioli și au avut prilejul de a vedea cum învață aceștia și ce metode de învățare folosesc ei pentru o aprofundare și fixare a cunoștințelor pe termen lung. Elevii au vizitat obiective culturale, precum Casa-muzeu a pictorului Picasso din Malaga – locul de naștere al lui Pablo Picasso, acest muzeu fiind dedicat exclusiv celui mai cunoscut exponent al cubismului. Profesorii au participat la cursuri de formare unde au învățat metode noi de predare într-un mediu digitalizat și care s-au finalizat cu certificare europene. Proiectul ERASMUS+ este cofinanțat de Uniunea Europeana și urmărește să promoveze egalitatea de șanse și de acces, incluziunea, diversitatea și echitatea școlilor și a elevilor oferindu-le mai multe oportunități de dezvoltare personală și de învățare”, a declarat profesor Anda Caea, directorul Școlii Gimnaziale “Preot Gheorghe Săndulescu” Dragomirești.
Pentru a îmbogăți activitatea educațională și experiența socio-culturală a elevilor, au fost asumate mai multe obiective privind îmbunătățirea actului educativ prin perfecționarea competențelor digitale, lingvistice și prin activități specifice în rândul profesorilor; dezvoltarea competențelor- cheie în rândul elevilor din ciclul gimnazial; combaterea abandonului școlar prin adaptarea curriculumului la cerințele speciale ale anumitor categorii de elevi.
Mobilitatea de grup a urmărit atât dezvoltarea competențelor digitale în rândul elevilor și a cadrelor didactice, dar și a celor lingvistice, a abilităților de comunicare socială între elevi, a sensibilizării culturale și a exprimării artistice. Activitățile au reprezentat o experiență inedită pentru elevii școlii, fiind prima lor participare la o activitate de acest gen. În cadrul grupului au fost incluși și elevi cu oportunități reduse.
Cadrele didactice au participat la ateliere de lucru care au facilitat folosirea metodelor de învățare bazate pe comunicarea în mediul digital, cât și la activități practice, folosind instrumente digitale. Elevii au învățat să comunice în siguranță în mediul digital, să coopereze pentru a rezolva sarcinile date prin intermediul aplicațiilor, dar și să fie încrezători în forțele proprii.
Elevilor și cadrelor didactice le-a fost prezentat sistemul educațional din Spania și au participat la diferite ore de curs, unde au văzut efectiv stilul de predare și metodele de învățare. Pe lângă activitățile derulate în școala gazdă, elevii și profesorii au participat la o serie de activități non-formale, outdoor, în cadrul cărora și-au dezvoltat abilitățile de relaționare, lingvistice și culturale. La consolidarea acestora din urmă au contribuit și vizitele culturale la obiective turistice importante din Spania.
Școala a fost dotată printr-un proiect PNRAS cu table inteligente, laptopuri, imprimante și mobilier școlar nou.
Școala Gimnazială “Preot Gheorghe Săndulescu” Dragomirești coordonează cele 3 grupe de preșcolari de la Grădinița cu Program Normal Vad, 5 clase de învățământ primar și 4 clase de gimnaziu. Orele de sport se desfășoară pe noul teren realizat printr-un proiect al Primăriei comunei Dragomirești.