Rezultatul la primul tur al alegerilor prezidențiale a fost un șoc pentru scena politică. Rezultatele, așa cum apar ele în acest moment, arată un vot de blam împotriva alianței de guvernare PSD-PNL. La nivel național, câștigătorul alegerilor este Călin Georgescu, un candidat independent, cu atingeri AUR în trecut. Se știa că un reprezentant al „curentului suveranist”, cum mulți insistă să îl numească, va fi foarte competitiv în alegeri, dar toată lumea se aștepta ca acesta să fie George Simion. Dar, în ciuda sprijinului masiv de la PSD, candidatul AUR a rămas în spate, pe locul 4, la o diferență mare de primii doi. Bătălia pentru locul 2, decisă la doar câteva mii de voturi, s-a dat între Elena Lasconi și actualul premier Marcel Ciolacu. S-ar fi gândit cineva că un candidat susținut de PSD nu prinde turul 2 al alegerilor prezidențiale? Chiar și exit-poll-urile date imediat după încheierea votului îl dădeau pe Marcel Ciolacu câștigător, unele dintre ele chiar la o diferență confortabilă. Dar, după numărarea voturilor din diaspora, Elena Lasconi se impune și se pregătește o competiție electorală la care nimeni nu se aștepta în urmă cu doar câteva zile.
Ce s-a întâmplat în Neamț?
Situația de la nivel național s-a ilustrat, cel puțin în parte și în județul Neamț. Marea surpriză s-a produs și aici: Călin Georgescu a câștigat județul, obținând 45.065 de voturi, fiind urmat de Marcel Ciolacu, la o diferență de 1.275 de voturi. George Simion a ocupat locul al treilea, cu puțin peste 30.000 de voturi, Elena Lasconi venind pe patru cu 28.682 de voturi. Scorul dezastruos al PNL reflectă și realitatea de la nivel național. Nicolae Ciucă a obținut doar 15.399 de voturi. Călin Georgescu a câștigat 43 de localități din Neamț și, aparent, victoria cea mai surprinzătoare este chiar în ceea ce se considera fieful PNL: municipiul Roman, unde a obținut 4.875 de voturi. Chiar și aici, Nicolae Ciucă a terminat tot pe 5. Georgescu s-a impus și la Roznov, unde a obținut 928 de voturi. De cealaltă parte, Marcel Ciolacu a câștigat 30 de localități din Neamț, impunându-se printre altele la Piatra Neamț, la Târgu Neamț și la Bicaz, dar la diferențe foarte mici în fiecare dintre acestea. În Neamț au fost anulate 4.129 de voturi (calculate ca fiind diferența dintre prezența totală la vot anunțată de Autoritatea Electorală Permanentă și numărul total de voturi validate date de aceeași instituție).
O comparație cu ce s-a întâmplat la locale
Pentru comparație, la alegerile locale din iunie, situația arăta foarte diferit. Daniel Harpa câștiga în Neamț funcția de președinte al Consiliului Județean cu 80.001 voturi, iar Marcel Ciolacu a obținut în județ doar 43.790 voturi, puțin peste jumătate. Este vorba despre o diferență imensă. Același lucru se vede și în ceea ce privește situația liberalilor, care la locale au reușit un rezultat bun. George Lazăr obținea 70.543 de voturi și liberalii reușeau să câștige în unele fiefuri clasice pentru social democrați. Viitorul părea că arată bine. Pentru comparație, la alegerile de duminică, Nicolae Ciucă a obținut 15.399 de voturi, de 4,5 ori mai puțin. Dacă la locale, cei doi candidați ai PSD și PNL obțineau împreună peste 150.000 de voturi, la prezidențiale candidații celor două formațiuni politice nu au primit împreună nici măcar jumătate din această valoare. De cealaltă parte, Elena Lasconi a obținut mai multe voturi la aceste alegeri față de ceea ce a reușit USR la locale. Maria Apostol obținea 16.704 voturi pentru președinția Consiliului Județean, iar Lasconi a obținut peste 28.000 de voturi. Cu alte cuvinte, la locale județul Neamț a fost vopsit în galben-roșu, doar două localități neavând un primar care să fie ori PSD, ori PNL. Organizarea din teritoriu a celor două mari partide și candidații la nivel local și-au spus atunci cuvântul.
Comparație obligatorie cu alegerile din 2019
La ultimele alegeri pentru Cotroceni situația arăta cu totul diferit față de acum. Klaus Iohannis, din partea PNL, câștiga un scrutin aproape fără istoric și fără concurență. În turul I în Neamț, Iohannis obținea 71.089 de voturi (36,46%). Pe locul al doilea se situa Vasilica Dăncilă cu 50.881 de voturi. Interesant este și ceea ce s-a întâmplat cu USR. Dan Barna obținea atunci 23.654 de voturi, semn că USR a fost partidul care a rămas printre cele mai constate în Neamț, cu doar 5.000 mai puțin decât Lasconi la aceste alegeri.
Ciolacu ne face să o reevaluăm pe Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă, personaj susținut la candidatură de Ionel Arsene, la vremea aceea pe cai mari în PSD, a candidat în 2019 la prezidențiale și a obținut în Neamț 50.881 de voturi. Asta în condițiile în care a fost sabotată de partid, care îl sprijinea pe Iohannis și făcea tot ce putea să-i pună piedici. Marcel Ciolacu, având toată logistica guvernului de partea sa, sprijinul necondiționat al partidului, bani cu ghiotura, televiziuni obediente, nu a reușit să ia decât 43.790 de voturi, mai puțin decât Dăncilă. Rezultatul este rușinos, dar el vine după ce Ciolacu îi asigura pe membrii de partid că după ce va câștiga lejer alegerile îl va numi prim ministru pe… liberalul Ilie Bolojan!
Leoreanu: Ne-a lovit un tsunami!
O reacție la cald am primit de la Laurențiu Leoreanu, președintele interimar al PNL Neamț, care arată exact degringolada din partid. Adică multe cuvinte și o singură frază clară, aceea cu tsunami:
“De-abia ne-am dezmeticit, trebuie făcută o analiză la rece. Ne-a lovit un tsunami astă noapte. A fost o chestie total impredictibilă, nimeni nu putea să prevadă așa ceva. Văd că și cele mai puternice case de studii sociologice și presa națională au rămas bulversate de tot ceea ce s-a întâmplat. Vedem că județul Neamț a fost câștigat de Călin Georgescu, cele două partide mari, PNL și PSD, au fost sancționate la vot de populație. De principiu, oamenii nu greșesc niciodată, vox populis, vox dei! Înseamnă că privirea trebuie să fie în interiorul organizațiilor, trebuie făcută o analiză la rece și trebuie urgent eliminat tot ceea ce s-a greșit, ca mesaj, ca atitudine, ca implicare, ca dinamică politică. Evident că lucrurile trebuie să intre într-o altă perspectivă în perioada următoare și dacă aici au fost până la urmă niște atitudini legate de persoane, eu cred că în Parlament, acolo unde vorbim de formațiuni politice, trebuie să avem o reprezentare democratică. Trebuie foarte responsabil, fiecare dintre noi să privim lucrurile și dincolo din interesul politic, dincolo din interesul de partid, să gândim în momentul de față ce e mai bine pentru România. În ceea ce privește PNL este vorba de reorganizare la nivel național, nu la nivel de PNL Neamț. PNL Neamț e în primele 15 organizații ca rezultat în țară. Numai că, v-am zis, nu mai este relevant acest lucru. În momentul când ai pierdut, nu mai poți să spui că tu ești în primele 15 sau 20 de organizații, adică cert în prima jumătate. Nu e nimic relevant în asta. Vom vedea deciziile de la nivel național în astfel de momente. Trebuie să fii foarte stabil emoțional, trebuie să fii foarte rațional, foarte rece în astfel de momente! Și deciziile trebuie să fie unele pragmatice care să determine un parcurs imediat, pentru că mai sunt încă două săptămâni în care vom avea campanii și vom avea două runde de vot. Astfel încât lucrurile trebuie văzute cât mai responsabil și deciziile să fie cât mai corecte. Și, în primul rând, corecte pentru România!”.
Vlad BĂLĂNESCU
Angela CROITORU
Material apărut în varianta tipărită a Mesagerului de Neamț din 28 noiembrie 2024