Dan Grădinaru, administratorul firmei SC Grădinaru Rareș SRL, din satul Izvoare, comuna Dumbrava Roșie, este cel care a inventat și urmează să patenteze primul îngrășământ microgranulat bio care poate fi utilizat direct în semănătoare. “Ideea Fertil” este un produs unic în Europa care urmează să fie francizat și să pătrundă astfel în fermele de pe bătrânul continent. Recent, firma a reușit să construiască, cu finanțare europeană, fabrica în care este produs acest îngrășământ unic alături de un alt produs, de tip starter, din aceeași categorie bio.
– Urma să deschideți o fabrică, să începeți producția la acest produs inovator pentru agricultură, “Ideea Fertil”. În ce stadiu e fabrica acum?
Este finalizat proiectul în totalitate. Fabrica funcționează. Nu am ajuns încă să trimitem produsul în fermele bio, acolo unde ne dorim să fie testat. L-am testat însă pe o platformă de cercetare la Bacău, anul acesta. Au fost mai multe loturi pe această platformă de cercetare aparținând Romchim Protect, o firmă care produce îngrășăminte în Bacău. Acolo am comparat produsul nostru cu alte produse, iar rezultatele au fost foarte bune. Am început testarea și în ferma proprie, pe o parte din suprafața de 600 de hectare pe care o administrez, la culturile de orz și grâu, singurele înființate în această toamnă. Urmează să-l folosim și la culturile de primăvară.
– Pe terenurile cultivate “no till”?
Da, l-am folosit și pe terenurile “no till”, pentru că acest îngrășământ, datorită microgranulației sale, poate fi administrat direct cu semănătoarea. Acesta a fost obiectivul proiectului, realizarea unui îngrășământ pe bază de compost din dejecții de pasăre, care poate fi administrat direct cu semănătoarea, fără un alt utilaj suplimentar. Am mai oferit unui singur fermier, care nu practică agricultura bio, să testeze la cultura de rapiță, dar încă nu am intrat în sistemul comercial cu produsul. Ne propunem să începem comercializarea în primăvara anului viitor. Până atunci vom produce pe stoc, având deja contacte și o planificare de livrare.
-Ca efort financiar, ce a însemnat această investiție?
Proiectul a fost derulat prin Agenția Nord-Est. A avut, inițial, o valoare de 3 milioane de euro, din care 2 milioane au reprezentat fondurile europene. Am fost nevoiți să mai adăugăm încă un milion de euro, pentru că am depășit bugetul, în urma cercetării, deci au fost 4 milioane de euro în total alocați acestui proiect. Am descoperit că mai aveam nevoie de o serie de utilaje care nu erau inițial prinse în proiect și a trebuit să le achiziționăm pentru a termina complet linia de producție. Și atunci am mai accesat un credit de la CEC printr-un Program IMM-Invest.
„Ideea Fertil Starter” – al doilea îngrășământ
– Aveți și un produs nou
Da, avem două produse în prezent, am reușit să obținem și am testat funcționarea unui nou produs microgranulat. Pe lângă produsul “Ideea Fertil” am obținut un alt îngrășământ, cu o granulație de 0-2 mm, care poate funcționa ca un îngrășământ starter pentru toate culturile. Acest nou produs poate fi administrat într-o doză de 25 kg/ha, odată cu sămânța, așa cum se folosește în practică starterul. Primul produs la care ne-am gândit de la început, îngrășământul de bază “Ideea Fertil”, e administrat pe rând cu semănătorile obișnuite care există în dotarea oricărei ferme. Deci nu trebuie să facă niciun efort în plus fermierul. Pentru acest al doilea produs cel mai probabil vom continua cu aceeași denumire, respectiv „Ideea Fertil Starter”. Momentan în piață se găsesc fie peleți, fie produse cu granulație asemănătoare unei brizuri, chiar dacă pe etichetă sunt denumite granule. Am aflat între timp că o firmă producătoare de semănători a încercat să adapteze un utilaj de semănat pentru a administra peleți, dar nu a reușit. Îngrășământul nostru exact asta rezolvă, anume că fermierul nu are nevoie să mai facă o investiție în plus, ci îl poate folosi ca atare, cu utilajele pe care le are deja în dotare. În afară de o granulație sferică, mai are și avantajul că are o densitate între 980 și 1.000 de grame pe litru, o densitate foarte bună pentru un îngrășământ. Curge foarte bine în semănătoare și, de asemenea, pentru cei care vor să-l administreze prin împrăștiere, se comportă foarte bine. Nu se aglomerează în semănătoare, iar în echipamentul de împrăștiat, pentru cei care împrăștie pe toată suprafața, se distribuie uniform pe lățimea de lucru. Dacă densitatea este foarte bună la îngrășământ, dispersia este una uniformă, pentru că la o densitate corespunzătoare, rezultă o uniformitate la împrăștiere.
– Cum se distribuie Ideea Fertil Starter?
Îngrășământul starter se administrează cu o instalație suplimentară care este adăugată pe semănătoare, în doză de 20-25 kg/hectar. Sunt multe semănători care vin din fabrică cu o astfel de instalație, deci nu necesită un efort financiar în plus. Atunci când sămânța – indiferent de tipul ei, că e porumb, floarea-soarelui – este introdusă în sol, odată cu sămânța, fix lângă ea se introduce o cantitate mică de îngrășământ, iar atunci când încolțește, sămânța își trage primele substanțe necesare unei răsăriri viguroase. Astfel, planta va avea exact microelementele și partea de materie organică lângă rădăcină, urmând ca, pe parcursul dezvoltării fiecărei plante, să ajungă la îngrășământul de bază “Ideea Fertil”, care se administrează în cantitate mai mare, de 200-300 kg/ha. Din experiența pe care o am, fiind și fermier, majoritatea fermierilor va opta pentru testarea îngrășămintelor pe suprafețe mici, eu sunt convins că rezultatele vor fi bune, pentru ambele îngrășăminte, atât pentru starter, cât și pentru cel de bază.
– Practic îngrășământul este unul bio, deși caracteristicile fizice sunt exact ca cele ale unui îngrășământ chimic?
Dar diferența este clară. Produsul nostru este bio, îngrășământul chimic este chimic. Deși ambele au același comportament în semănătoare și, deci, pot fi administrate la fel, compoziția este însă foarte diferită. Îngrășământul “Ideea Fertil” are în compoziția sa, în afară de fosfor și potasiu, 24% materie organică, 20% calciu, are un pH foarte bun de 7.5, și azot undeva la 1-2%. În afară de aceste macroelemente (azot, fosfor și potasiu), găsim în compoziția îngrășământului atât microelemente (magneziu, fier și zinc), cât și acizi humici. Datorită compostului provenit din dejectiile de pasăre, putem spune că este un produs echilibrat și complet. Are tot ce este necesar plantei pentru a ajunge la maturitate, poate fi administrat exact la rădăcină și planta poate să ia din soluția solului exact elementele pe care are nevoie să le fructifice. Exista înainte un handicap pentru agricultura ecologică, din punctul acesta de vedere, pentru că se foloseau doar peleți sau îngrășământ sub formă de compost ca atare, iar cheltuielile pe hectar erau mult mai mari. Cu îngrășământul “Ideea Fertil”, practic, cheltuiala pe hectar este mult redusă. De la 20 tone compost/ha sau 2-3 tone peleți/ha, putem coborî administrarea, la 200-300 kg/ha de îngrășământ “Ideea Fertil”, făcând-se cu semănătoarea pe rând. Îngrășământul nostru reduce astfel și costul pe hectar pentru fermierul care îl folosește, atât costul de împrăștiere, cât și costul efectiv cu îngrășământul. Deci, scade costul pe hectar și efortul în plus, pe care îl depune cu alte utilaje. La peleți, în afară de semănat, fermierul mai are o problemă de împrăștiat gunoiul, de încorporat gunoiul, pe când îngrășământul acesta îl administrează odată cu semănatul și nu mai are de făcut nici o altă lucrare în plus.e
– Cam care ar fi economia?
Spre exemplu, 3 tone de peleți la prețul pieței înseamnă circa 3.600 de lei doar costul de achiziție, la care se adaugă costurile cu administratul, cu împrăștiatul. Îngrășământul “Ideea Fertil” este în jur de 3.200 lei/tonă dar dacă administrăm 300 kg/ha, vorbim de un cost de 960 lei/ha, ajungem la o diferență cuprinsă între 1.000 de lei și 3.000 de lei. Poți să-ți desfășori activitatea mult mai ușor folosind un astfel de îngrășământ și scad costurile nu numai cu achiziția, scad costurile cu forța de muncă și cu uzura utilajelor. Un alt aspect este că fermierii care fac producție bio sunt efectiv obligați prin lege să folosească doar îngrășământ bio. Acesta a fost de fapt motivul pentru care nu am testat încă produsul și în alte ferme care practică agricultura bio, deoarece certificarea bio a fost obținută abia la sfârșitul campaniei de toamnă.
Rezultate foarte bune, a început testarea în ferme
– Care au fost rezultatele testelor făcute pe platforma de la Bacău?
Comparația pe platforma de cercetare s-a făcut cu loturi lucrate cu îngrășăminte chimice și un lot lucrat cu îngrășământul “Ideea Fertil”. Inițial, având în vedere diferența dintre macroelementele existente în îngrășămintele chimice și macroelementele existente în “Ideea Fertil” (azot, fosfor și potasiu), m-am gândit că rezultatele ar putea fi cu mult diferite, în sensul ca loturile lucrate cu îngrășăminte chimice să obțină o producție mai mare decât lotul lucrat cu acest îngrășământ bio. Dar, am avut surpriza să constat că, datorită materiei organice de 24% și a microelementelor existente în îngrășământul Ideea Fertil, diferența a fost una foarte mică. Și atunci pot să afirm cu certitudine că fermierii care îl vor administra vor avea rezultate foarte bune. Cu alte cuvinte, costul cu acest îngrășământ este justificat pe deplin. Un alt rezultat de testare pentru produsul microgranulat “Ideea Fertil” am primit și de la un fermier care l-a utilizat în aceasta toamnă la cultura de rapiță, care mi-a transmis că, după răsărire, s-a văzut clar efectul. Ca diferență, fermierul a folosit două produse microgranulate, unul obișnuit și produsul “Ideea Fertil”. Rezultatul la răsărire folosind “Ideea Fertil” a fost spectaculos: plante mai viguroase și răsărirea mai uniformă. Vom vedea și în primăvară, urmărind evoluția plantelor, dar din ce am constatat până în prezent, rezultatul a fost unul foarte bun. Chiar și în ferma proprie am folosit două feluri de îngrășământ, ca să urmăresc evoluția culturii de orz și de grâu, folosind tipuri diferite de îngrășământ.
– Dar îngrășământul a mai fost testat pe parcursul anului 2023.
Da, îngrășământul a fost testat în mai multe stațiuni aparținând ICPA București, unde au fost obținute rezultate bune la absolut toate culturile de soia, floarea soarelui, porumb, dar și la cartofi, ceapă și roșii.
– Vorbeați despre faptul că ați vrea să și francizați acest produs. Acum ar putea fi vorba de francizarea ambelor produse?
Nu am mai făcut demersuri în acest sens pentru că s-a întârziat foarte mult certificarea pentru ecologic și ne-am propus să putem dovedi că “Ideea Fertil” este un produs bio, pentru că ne dorim foarte mult să nu intre pe piață ca făcând parte din categoria îngrășămintelor chimice. Dorim să ne adresăm într-o proporție de 99% fermierilor care practică agricultura bio. În prezent deținem această certificare și se pot porni discuții de francizare. În principal, obiectivul nostru este distribuirea în cât mai multe ferme spre testare, pentru ca apoi să primim feedback și să vedem care este gradul de satisfacție al fermierilor în urma rezultatelor obținute. În mod cert 2025 va fi un an de teste în ferme, pentru a se convinge fermierii că oferim un produs cu adevărat complet.
– Nu mai există un produs similar pe piață?
Nu, cu siguranță nu mai există un microgranulat care să conțină atât de multă materie organică și care să aibă în același timp forma și densitatea potrivită pentru a putea fi administrate eficient direct cu semănătoarea. Și mă refer nu numai la România, mă refer și la piața europeană, nu mai există un produs similar. Produsul nostru este în curs de brevetare, avem documentele depuse la OSIM din 2023 și la München. Durează 2-3 ani să obținem brevetul, dar din momentul primirii documentelor suntem protejați din acest punct de vedere.
– Ați încercat și pe piața din Germania. Cum au primit ei ideea, mai ales că acolo se merge foarte mult pe bio?
Ca și discuții, sunt foarte interesați de produs. Dar există o reticență până îl testează chiar ei. Asta e general valabil. Chiar și eu, niciodată nu am folosit un produs pe întreaga suprafață până nu l-am testat pe loturi mai mici. Din acest punct de vedere toți fermierii gândesc la fel, nu contează că suntem români sau nemți. În mod cert și în Germania și în Italia avem contacte unde va fi primit îngășământul, iar 2025 va însemna și mai multe teste pentru “Ideea Fertil”.
– Care este capacitatea de producție acum și la ce capacitate de producție ați dori să ajungeți?
Din ce am testat până acum instalația, putem obține 4.000 de tone pe an. Deocamdată, nu m-am gândit la mărirea capacității de producție. Partea de testare din 2025 o acoperim pentru acest moment.
Francizarea va duce produsul pe piețe din întreaga Europă
– Dacă produsul va fi agreat de mulți fermieri și vor exista cereri, preferați mai mult francizarea sau preferați să vă extindeți capacitatea?
Cred că vom merge pe francizare, care este mai puțin costisitoare și este mai avantajoasă din punctul meu de vedere. Sumele sunt foarte mari pentru mărirea capacității. Ca să trecem de la o producție de o tonă pe oră la două tone pe oră, trebuie mai mult de 5 milioane de euro. Și nu se justifică să facem o astfel de investiție.
– Utilajele aduse din Germania au fost create special pentru această fabrică?
Da, utilajele sunt achiziționate o parte din Germania și o parte din Italia. Fluxul în sine a fost adaptat strict pentru produsul nostru. Pentru că nici în Germania, nici în Franța testele pentru granularea compostului, din motive tehnice, nu au reușit. Noi am rezolvat problemele acestea prin încercări în propria fermă, iar când am ajuns în Germania și în Franța, am ajuns cu o materie primă care se potrivea perfect cu utilajele de granulare. În Franța rezultatul a fost bun, dar nu unul extraordinar de bun. În Germania rezultatul a fost surprinzător și pentru ei, pentru că încercaseră de multe ori să granuleze, având ferme foarte mari și folosind foarte greu gunoiul ca atare. Fermierii care au încercat și au făcut teste înaintea mea în laboratoare în care am fost eu, nu au reușit să obțină o materie primă optimă pentru granulat. Trebuie să aibă o anumită textură, să respecte anumite standarde. Asta a făcut diferența. S-a dovedit că, tehnic, nu poți să granulezi peleții. Practic ambele firme și cea din Germania și din Franța, au o tradiție de câteva sute de ani în granulat. Dar ei nu vor vinde o instalație de granulat, decât atunci când au și materia primă. Poți să o cumperi dacă vrei să o cumperi, dar ce faci cu ea dacă materia ta primă nu se potrivește pentru granulare? Contează umiditatea și textura și mai contează foarte mult densitatea produsului obținut. Practic, trebuie să obții un produs cu densitate mare, 900 până la un kilogram pe litru, ca să-ți poată curge în semănătoare, sau ca să poți să-l împrăștii. Iar, la momentul de față, îngrășământul nostru este singurul produs granulat la care s-a ajuns până acum, care îndeplinește aceste proprietăți. De asta l-am testat și în Germania și în Franța, să văd dacă în fluxul propriu pot să cumpăr utilaje de la acești furnizori.
– În cât timp veți putea să amortizați investiția?
Pe proiectul acesta a fost maximum ce am putut obține ca finanțare, având în vedere mărimea firmei. Și instalația poate fi amortizată, dar, pe real, până nu îți vine răspunsul din piață, nu poți să calculezi amortizarea. În orice proiect ai cinci ani de monitorizare, în care trebuie să respecți indicatorii propuși în proiect.
– Ce proiecte ați mai gândit pentru viitor?
Este cunoscut faptul că există în prezent și fermieri care au semănători ce funcționează doar cu îngrășământ lichid. Și din ce am testat, tot la nivel de firmă, deci nu vorbim de laborator, am putea să obținem – pornind de la acest îngrășământ granulat – un îngrășământ lichid. Există cerere pentru un astfel de produs, dar sunt necesare foarte multe testări și analize, despre cum stă produsul în suspensie, pentru cât timp, etc. Sunt mai multe caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de produs. Deocamdată este doar o idee.
A consemnat Angela CROITORU