(continuare din numărul 648)
Județul Neamț nu face rabat de la regula valabilă la nivel național atunci când vine vorba despre meseriile primarilor care îi conduc comunitățile. Avem o varietate de meserii, o lume pestriță, în care nu prea se evidențiază cei cu studii în domeniu – administrație publică, destul de puțini la număr și managerii. În marea majoritate a cazurilor însă sunt primari care, indiferent de meserie, au învățat din mers să realizeze proiecte și să aducă finanțări, bazându-se pe echipa din primărie pe care și-au format-o în timp. Un alt detaliu important este faptul că mai puțin de un sfert dintre cei care administrează localitățile nemțene pot fi considerați politicieni, cei din mediul urban în primul rând. În rural preocupările politice converg spre un singur lucru: asigurarea finanțărilor pentru investiții. Avem ingineri de tot felul, avem antreprenori, mulți economiști, profesori, croitori, ofițer de poliție, tractoriști, chiar și un macaragiu.
Laurențiu Leoreanu a rămas, sufletește, profesor!
În topul primarilor meseriași se află și fostul deputat PNL Laurențiu Leoreanu. Profesor de matematică și ofițer în rezervă, este licențiat și în drept, are un master în contabilitatea și auditul afacerilor și unul în drept administrativ public european, este înalt funcționar public și membru în Corpul național al experților în managementul educațional. Prima sa funcție de conducere a fost cea de director adjunct al Grupului Școlar Agricol Roman, în perioada 1997-2001, dar a fost și membru în Consiliul de Administrație și director general al Colegiului Tehnic “Miron Costin”, președinte al ADI “Roman Metropolitan”, consilier local și primar al Romanului în perioada 2008-2016. A fost deputat PNL și vicelider al grupului PNL, în perioada 2017-2024, președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională în ultimii 2 ani.
Actualul primar al municipiului Roman consideră că “anumite profesii pot ajuta, este adevărat, dar cred că definitoriu este spiritul gospodăresc, spiritul de inițiativă, modul de a fi predictibil și foarte pragmatic. Cred că meserii precum cea de medic, profesor, avocat sau jurist se pretează foarte bine, depinde de ce forță și abilități are fiecare. Dar, contează mai mult elementul nativ decât specializarea pe o anumită nișă îngustă”.
Laurențiu Leoreanu își amintește cum, în perioada celor două mandate anterioare de primar, vara, între cele două sesiuni de bacalaureat, organiza cursuri de pregătire cu elevii: “Era un mod de a relua contactul cu școala și cu elevii. Eu pregăteam anumite mecanisme de organizare a acestor activități cu elevii, de aducere a informației mai aproape de ei și primeam în schimb informații de la acești tineri legat de anumite aspecte precum ce își doresc să facă mai departe, ce așteptări au de la viață, chestiuni de genul acesta. Era un mod foarte deschis, util și frumos de a comunica cu tinerii”.
Maria Petrariu, Vânători Neamț, de meserie… primar!
Femeia care și-a trăit jumătate din viață în Primăria Vânători Neamț, mamă și gospodină și-a pus amprenta pe tot ceea ce a făcut, adăugând un pic de suflet cifrelor, lucrurilor pe care le atinge. Ea nu salută oamenii, îi îmbrățișează și i se pare firesc să fie așa, pentru că așa simte. Maria Adriana Petrariu este cel mai longeviv primar femeie din județul Neamț și unul dintre primarii cu cele mai multe mandate din țară, a câștigat, la alegerile din 9 iunie anul acesta, cel de-al șaptelea mandat. De 24 de ani se află în slujba comunității Vânători-Neamț, o comună frumoasă, cu mult potențial turistic, acreditată pe domeniul turistic.
“Menirea mea este să-mi pun mintea și puterea în slujba semenilor, fără a cere nimic în schimb. Urmele pașilor mei sunt faptele mele!”, a scris primărița pe contul său de socializare pe finalul celui de-al patrulea mandat. “Sunt din 1983 în primărie și am făcut de toate: stare civilă, secretariat, statistician, chiar am dat cu mătura când a fost cazul. Din 1995 până în 2000, am lucrat ca secretar de comună. Din 2000 până în prezent sunt primar. Am terminat drept, științe economice și am un master în administrația publică. Toata viata înveți, dacă vrei… cel mai important e să ai cei 7 ani de acasă și să fii Om cu O mare. Nu poți să rezolvi totul, pretențiile sunt mari, legile trebuie respectate. Important este să fii cu conșțiința împăcată că ai făcut tot ce ai putut, omenește, posibil”, spune Maria Adrian Petrariu. “Nu știu dacă o meserie anume este mai bună pentru un primar, cred că ține de fiecare persoană în parte, de capacitatea de a se adapta la cerințele și responsabilitățile prevăzute de lege, de a face față solicitărilor comunității, cât și situațiilor neprevăzute. Mai important cred că este să rezonezi cu oamenii, să te bucuri alături de ei, să suferi alături de ei… dar sincer, că de teatru e plină lumea! Și oamenii te simt când faci lucrurile din inimă și când nu. Munca de primar presupune și renunțarea la tine, la timpul tău liber și de multe ori și la timpul petrecut cu familia”, conchide primărița de Vânători-Neamț.
Și-a petrecut jumătate din viață în primărie, scriind proiecte și căutând soluții pentru problemele oamenilor care îi bat la ușă. Este văzută pe teren, verificând cum se toarnă asfaltul, dacă rigolele sunt așa cum ar trebui să fie sau dacă tanti Catinca are cele ce-i trebuiesc, fiind asistată social. Dar cel mai des trece pragul școlilor, pentru că acolo știe că se formează cei care îi vor duce, cândva, munca mai departe. Și comuna Vânători-Neamț este una dintre cele mai curate și mai frumoase din Neamț, iar școlile sunt gospodărite cu ochi și cu suflet de mamă.
Marinel Barna, Bodești: “Niciodată nu poți spune că ai terminat tot!”
Licențiat în economie al Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice București, la aproape 50 de ani, Marinel Barna a obținut cel de-al treilea mandat ca primar al comunei Bodești. După absolvirea facultății a fost admis și a efectuat stagiul în cadrul CECCAR Neamț calificându-se ca expert contabil. A fost administrator al unei societăți comerciale până în 2012 când a fost ales consilier local și viceprimar. Poziție din care a coordonat și monitorizat serviciile publice din primărie, dar s-a ocupat și de școli, drumuri și poduri, utilități și locuințe sociale, printre altele. În 2016 a fost ales primar al comunei Bodești, cu un scor electoral de 26,66% având 5 contracandidați.
“Tot timpul este ceva de făcut, doar că trebuie să vedem și cât ne permite bugetul. Într-o localitate, o comunitate, niciodată nu poți spune că ai terminat tot și nu mai ai nimic de făcut”, spune primarul Marinel Barna, a cărui principală prioritate în acest nou mandat este să obțină finanțarea necesară în integralitate pentru a aduce gazul metan în întreaga comună. Până acum a reușit să obțină prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” 33 de milioane de lei, dar nu sunt suficienți pentru întreaga investiție.
Bicaz Chei, Ghiorghe Oniga – de 24 de ani primar
De meserie șofer, a fost și maistru, instructor și tehnician auto, Ghiorghe Oniga conduce destinele oamenilor din comuna Bicaz Chei de 24 de ani, din anul 2000. În tinerețe a coordonat activitatea cercului de karting de la Clubul Copiilor din Bicaz, cu care a obținut numeroase premii la campionatele județene și naționale, de care este foarte mândru. A intrat și în afaceri, ocupându-se, în paralel, de debitarea și prelucrarea lemnului, o brutărie, un mic market și un restaurant, toate în comuna Bicaz-Chei. În 1996 a fost ales consilier local, iar acum se află la cel șaptelea mandat de primar și își propune să continue atât cât va mai fi în putere. Pentru un edil crede că nu contează atât de mult studiile: “Depinde de om, de felul în care se implică, de promisiunile pe care le face și de cum își manifestă grija față de cetățenii localității care își pun încrederea în el!”.
Cât privește activitatea sa ca primar: “Fiecare zi în primărie este o altă poveste, niciuna nu seamănă cu alta, pentru că și problemele diferă. Ești un fel de moașă comunală, zi de zi întâmpini alte și alte probleme. Nu ai timp să te plictisești!”, spune Ghiorghe Oniga. “De când sunt primar am avut tot felul de provocări. Am avut mult de lucru cu limita de județ cu Harghita, cu pășunile comunale. Am satisfacția sufletească că am păstrat limita de județ și pășunile noastre au rămas acolo unde erau. Iar alte mari satisfacții personale se văd cu ochiul liber la o simplă plimbare prin comună: drumuri, alimentare cu apă, școli, cămin cultural, grădiniță cu program prelungit nouă, școală nouă, dispensar uman, sală de sport nouă. Sunt multe investiții cu care oamenii se mândresc și pentru care m-am zbătut să aduc finanțări europene, pentru că fondurile locale nu ajung și nu vor ajunge niciodată! Nu mi-a fost frică să atrag finanțări europene, chiar dacă sunt atent monitorizate și sunt multe chestiuni delicate”, afirmă cu mândrie primarul de Bicaz-Chei.
Crăcăoani, Alexandrina Raclariu – primărița certată cu ANI
“Sunt licențiată în științe administrative cu specializarea administrație publică. Am început cariera profesională la vârsta de 22 ani, fiind angajată pe postul de agent agricol în cadrul primăriei comunei Crăcăoani. Având o experiență profesională de 31 ani în administrația publică, pot spune că am lucrat cu oameni și pentru oameni, acesta fiind și principalul motiv care m-a determinat să candidez la funcția de primar în anul 2020”, declara Alexandrina Raclariu, primarul comunei Crăcăoani în primăvara acestui an, înainte de a câștiga un nou mandat.
Primărița de Crăcăoani, Alexandrina Raclariu, a devenit mai cunoscută nemțenilor și întregii țări după ce și-a angajat fiul în instituția pe care o conduce, pe postul de administrator public, lucru interzis de lege. Lucrând de atâta timp în administrație și având și studii în domeniu, Alexandrina Racalariu știa foarte bine ce face și cât de ilegal este, dar… sufletul de mamă a prevalat în fața oricăror opreliști legale. Primărița a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), a făcut recurs la decizia Curții de Apel Bacău, iar asta nu a oprit-o să depună jurământul pentru un nou mandat.
Angela CROITORU