Județul Neamț nu face rabat de la regula valabilă la nivel național atunci când vine vorba despre meseriile primarilor care îi conduc comunitățile. Avem o varietate de meserii, o lume pestriță, în care nu prea se evidențiază cei cu studii în domeniu – administrație publică, destul de puțini la număr. În marea majoritate a cazurilor însă sunt primari care, indiferent de meserie, au învățat din mers să realizeze proiecte și să aducă finanțări, bazându-se pe echipa din primărie pe care și-au format-o în timp. Un alt detaliu important este faptul că mai puțin de un sfert dintre cei care administrează localitățile nemțene pot fi considerați politicieni, cei din mediul urban în primul rând. În rural preocupările politice converg spre un singur lucru: asigurarea finanțărilor pentru investiții. Avem ingineri de tot felul, avem economiști, croitori, ofițer de poliție, chiar și macaragiu.
Un maistru tipograf care promitea bordeluri
Primul primar al municipiului Piatra-Neamț de după revoluția din 1989 a fost, pentru doar câteva luni, Marinel Burduja, economist, bancher și antreprenor, fost CEO al Băncii Române de Credite și Investiții. O altă apariție meteorică a fost Mihai Zachia, urmat de Emil Antohi, dar primul primar cu un mandat complet de 4 ani a fost George Ocneanu (1992-1996). De formație inginer chimist, absolvent al Universității ”Gheorghe Asachi” din Iași, și-a completat studiile în economie, finanțe, bănci tot la Iași, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”. A făcut cumva pionierat în ceea ce înseamnă atragerea de finanțări guvernamentale, într-o perioadă de tranziție de la comunism la democrație în România post-ceaușistă.
Maistrul tipograf Ion Rotaru, care avea să cumpere tipografia în care a lucrat pe vremuri și la care se tipărea și ziarul tradițional al județului Neamț, “Ceahlăul” , a avut două mandate de primar la Piatra Neamţ (1996-2000 și 2000-2004). A fost apoi primar al comunei Alexandru cel Bun (2008-2024). A absolvit studii economice la ASE în perioada în care a condus Primăria Piatra Neamţ. Este unul dintre primarii care a migrat prin cele mai multe partide în decursul anilor: PDAR, PD, PSD, PRM, PDL şi UNPR, revenind de mai multe ori în PSD, recunoscând că singurul său scop politic este acela de a aduce bani în localitatea pe care o conducea ca primar. Ion Rotaru a devenit celebru în țară ca primarul care a amenințat că va îngrădi un cartier țigănesc cu sârmă ghimpată și pentru că promitea că va oficializa prostituția și va construi bordeluri în Piatra-Neamț. A fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, fiindcă atunci când era președintele Urbtrans și-a angajat fiica, pe Laura.
Pinalti, “meseriașul” care a dus pokerul din fotbal în politică
La categoria primari meseriași, primul în top la Piatra-Neamț este inginerul și omul de afaceri Gheorghe Ștefan – zis Pinalti, care a rămas în istoria modernă a orașului Piatra-Neamț drept omul care a adus strategia “managerială” din fotbal, în politica județului Neamț. A intrat în politica locală acum 24 de ani, când primar era Ion Rotaru, în calitate de consilier local. Gheorghe Ștefan avea interesul de a susține financiar echipa de fotbal Ceahlăul și de a fi la curent cu mersul lucrurilor acolo unde se luau deciziile, la vârful politicii locale și județene. În 2004 a câștigat, în urma unei campanii agresive și costisitoare financiar, Primăria Piatra-Neamț împotriva primarului Ion Rotaru, cel din urmă mergând apoi către primăria din localitatea în care își construise casa, Alexandru cel Bun. Primul proiect al lui Gheorghe Ștefan, implicând bani de la bugetul local și cel județean, a fost modernizarea stadionului Ceahlăul, în care a investit, din 2005 pe o perioadă de 10 ani, aproape 12 milioane de euro. Au urmat apoi alte proiecte – precum telegondola – care au îndatorat orașul, jumătate din aceste datorii fiind achitate abia în mandatul lui Andrei Carabelea. Partea rămasă din această “datorie istorică” urmează să fie plătită în mandatul actualului primar, social-democratul Adrian Niță. Căderea lui Gheorghe Ștefan, condamnat în mai multe dosare celebre, l-a adus pe fotoliul de edil al orașului pe inginerul constructor specializat în instalații Dragoș Chitic, fostul său viceprimar și actualul administrator public întors la Primăria Piatra-Neamț, după 4 ani de vicepreședinție la județ. Dragoș Chitic este cel care a pus pe hârtie celebrele proiecte ale coridoarelor de mobilitate, cele ce au dus la pierderea primăriei de către Andrei Carabelea.
Un profesor de franceză și un inginer
Tânărul Andrei Carabelea, primarul municipiului reședință de județ în perioada 2020-2024, a venit din mediul ONG-ist, unde a înființat împreună cu prietenul său Sebastian Burduja (actualul ministru al Energiei și fiul lui Marinel Burduja) Asociația Sens Civic, pe care au reușit să o facă celebră. De meserie profesor, a predat foarte puțin limba franceză, mergând către domeniul implementării de proiecte. A câștigat primăria pe lista PNL, în 2020 și a pierdut cel de-al doilea mandat de primar la Piatra-Neamț după ce a transformat orașul într-un șantier aparent interminabil, făcându-i cumva loc către fotoliul din Ștefan cel Mare actualului primar Adrian Niță.
Social-democratul care conduce acum Primăria Piatra-Neamț, este absolvent al Liceului ”Petru Rareș”, unde avut-o profesoară de literatură pe Georgeta Luminița Vîrlan, actual consilier local. De la specializarea în fizică-chimie cu care a terminat liceul, s-a orientat apoi către industria alimentară, a absolvit ca inginer în domeniu, cu licență obținută la Universitatea ”Dunărea de Jos”, specializarea tehnologia și controlul produselor alimentare. A urmat mai multe cursuri și specializări postuniversitare în comunicare, leadership, tehnici de campanie, discurs și retorică politică, dar și în protocol și etichetă în diplomație. Cu alte cuvinte, știa foarte bine ce face în campania de la alegerile locale 2024. A fost director al Direcției de Tineret și Sport, apoi al societății Publiserv, dar și consilier-consultant al fostului președinte Ionel Arsene, care acum se străduiește să convingă cât de stresat este fugind de închisoare pe la italieni. Revenind la Adrian Niță a fost șef al Serviciului Comunicare sub același Ionel Arsene. Înainte de campania pentru primărie a fost prefectul județului Neamț, din 28 ianuarie 2022 până în vara acestui an.
De la croitor la manager de firmă
La numai 22 de minute distanță de Piatra-Neamț, în orașul Roznov, a câștigat cel de-al doilea mandat unul dintre cei mai carismatici primari nemțeni, Vasile Pavăl. A renunțat, fără regrete, la carnetul galben de partid, plecând de la PNL la PSD, pentru a obține garanția că va primi banii necesari pentru proiecte pe care încearcă să le finanțeze încă din mandatul trecut.
“Prima mea meserie e croitoria, până în 1989 am lucrat croitor la cooperație, la Prestarea, în Piatra-Neamț. Costumul pe care îl port acum este făcut de mine! Deci, țin la estetică, la cum mă prezint în fața oamenilor”, spune cu zâmbetul său larg de self-control, Vasile Pavăl. “Apoi, am făcut armata și am făcut școală de șoferi în armată. După aceea am lucrat la fabrica de bere, ca șofer și manipulator motostivuitor, din ‘91-‘92, până în 1997. Am plecat în Italia, până în 2008, unde am lucrat tot ca șofer și ca manager de transport, dar am fost și liderul de sindicat pentru cei 130 de angajați. În 2008 am venit acasă și am făcut o societate de construcții, în colaborare cu cumnatul meu, am avut și 48 de angajați la un moment dat, pe care îi coordonam și cărora le dădeam salarii bune. Omul nu-ți muncește dacă nu este plătit! Știu ce înseamnă să dai un salariu la un om, știu ce înseamnă muncă, știu ce înseamnă construcții. Verific fiecare lucrare, știu cum trebuie să fie, nu mă poate nimeni întoarce! În 1998 era nevoie de excavatoriști, de macaragii și le-am făcut și pe acestea, am făcut cursuri, școală. Într-adevăr, îmi prinde bine. În 2016, am fost ales consilier local până în 2020, când am preluat primul mandat de primar al Roznovului. Și mai spune lumea, bârfa satului, dar nu mă deranjează, că am și un gater, fac și lambriu acum acasă. M-am reprofilat pe tot ce-a mers, tot ce a fost nevoie. De societate se ocupă fiul meu acum, chiar dacă unii oameni spun primarul, gateristul ăla! Nici nu aș avea timp să mă ocup eu de firmă și nici nu am voie!”, își povestește odiseea profesională primarul de Roznov.
Fiecare dintre abilitățile căpătate de la toate aceste meserii i-au prins bine în activitatea de la primărie, iar munca l-a învățat ce înseamnă responsabilitatea și să aprecieze munca celor aflați în subordinea sa. Un exemplu de cât de bine i-au prins unele dintre aceste meserii, este faptul că, pe un proiect al său, ca primar, când o firmă i-a cerut o sumă fabuloasă pentru manopera unui macaragiu la demolarea unei turn de beton, a replicat imediat: “Tu nu știi cu cine vorbești! Nu face atât!”.
Vasile Pavăl spune că un macaragiu de mare tonaj care lucrează în condiții grele primește un salariu mai mare decât al său, de primar: “Un macaragiu bun ia o leafă de peste 7.000 de lei în mână, mai mult decât primarul! Dacă ar fi să merg să lucrez ca macaragiu aș lua salariu poate de două ori mai mare decât aici. Dar, nu regret nimic, toate meseriile au frumusețea lor! Din croitorie am învățat cum trebuie să mă îmbrac, mi-am format gusturi estetice, în management mă descurc, știu cum să lucrez în echipă, cum să discut cu oamenii. În construcții le dau clasă altora, văd lucrurile de la distanță, pot merge cu CTC-ul oricând!”.
Salariul luat de Vasile Pavăl în ultimul an, potrivit declarației de avere a fost de aproximativ 5.125 de lei net, adică 1.030 de euro. Singurul său regret: “N-am reușit să mai fac facultate! Dar pot să o fac acum, când sunt mai copt, cum se spune!”.
Încă un croitor la cârma unei primării
Un alt primar care are meseria de croitor, este cel al comunei Dragomirești, Ion Ioniță. A venit primar în iunie 2018,după o ședință extraordinară de îndată, cu 10 din 10 voturi “pentru”, pe fondul demisiei fostului viceprimar care preluase atribuțiile după ce Vasile Panaite, care câștigase alegerile în 2016, a fost numit prefect al județului Neamț. Aflat la cel de-al doilea mandat câștigat la alegeri, Ion Ioniță este un politician atipic. El nu și-a câștigat voturile și încrederea oamenilor din comună promițând lucruri extraordinare sau lucruri greu de realizat, ci doar pe calitățile sale umane, pe simpatia unora și rezolvând, cu politica pașilor mici, lucrurile necesare și cerute de oameni. După ce și-a croit drumul către administrația localității, Ion Ioniță a început să pună în practică ceea ce știa că oamenii așteaptă de la conducerea comunei. A adus gazul metan în comună, a asfaltat drumuri, a adus apă acolo unde nu exista, s-a îngrijit de școlile din sate, a pus lămpi cu LED pe străduțele lăturalnice.
“Sunt croitor de meserie și este o meserie frumoasă! M-a ajutat și înainte de a fi primar, am comunicat cu oamenii, m-am apropiat de ei, au apelat la serviciile mele! Am păstrat o relație bună cu ei, iar, din momentul în care am devenit primar, având această temelie deja creată, mi-am îmbunătățit această comunicare cu oamenii”, spune Ion Ioniță. “Știți cum se spune despre croitori: Măsori de 10 ori și tai o dată! Sunt foarte atent la detalii și meseria mea m-a ajutat mult și în luarea deciziilor corecte în administrația locală!”
Oraș condus de manageri
Pornind spre vest de Piatra-Neamț la vreo 26 de km dăm de orașul Bicaz, pierdut între dealuri, o localitate ștearsă pentru cei care o vizitează. Nu se distinge decât prin barajul și lacul de acumulare care atrag în continuare turiștii aflați în tranzit. Privind cu ochi critic, nu s-ar spune că acest orășel pare să fi fost condus de manageri adevărați. Fostul primar, social-democratul Nicolae Sălăgean (2012-2024) este inginer de profesie și a venit în primăria orașului Bicaz după o perioadă de 32 de ani în care a fost directorul Fabricii de ciment Tașca, Bicaz. Perioadă despre care a vorbit întotdeauna cu mândrie și nostalgie în glas.
Actualul primar, Iulian-Traian Matasă este inginer constructor, absolvent al Universității ”Transilvania” Brașov, localitate unde a fost timp de 3 ani, 2006-2009, managerul de proiect al unei firme de construcții metalice și transport marfă, Agetaps. Din 2005, este administratorul propriei firme de prelucrare a lemnului, SC IL MAT SRL din Bicaz.
“Experiența mea ca inginer și manager în mediul privat mă ajută să văd administrația publică prin prisma eficienței și a soluțiilor concrete. Îmi propun să aplic aceleași principii de organizare, planificare și optimizare în cadrul Primăriei, pentru a gestiona mai bine resursele orașului și pentru a implementa proiecte de infrastructură care să răspundă nevoilor reale ale comunității”, spune noul primar, cel în care își pun toți așteptările că va schimba fața orașului și va reuși, poate, să-l transforme într-un mic orășel montan iubit și căutat de turiști.
Iulian Matasă este convins că are toate atu-urile pentru acest lucru: “Din postura de inginer, am învățat să mă confrunt cu provocări tehnice complexe și să găsesc soluții care să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor. Acest mod de gândire mă va ajuta să identific cele mai bune soluții pentru dezvoltarea orașului, fie că vorbim de modernizarea infrastructurii, fluidizarea traficului sau optimizarea rețelelor de utilități. Pe de altă parte, experiența de management din mediul privat m-a învățat cât de importantă este o planificare riguroasă și o administrare responsabilă a bugetelor. În calitate de primar, voi promova o utilizare eficientă a fondurilor publice, astfel încât fiecare investiție să fie bine justificată și să aducă beneficii vizibile pentru cetățeni. Cred că o administrație locală poate funcționa la fel de bine ca o companie privată de succes, dacă are o echipă bine coordonată, obiective clare și un management eficient. În acest fel, vom putea transforma proiectele în realități și vom construi împreună un oraș modern, funcțional și atractiv pentru toți locuitorii săi”.
Femeile în administrație
Primărița de Dumbrava Roșie, Elena Chirițescu, este un exemplu clasic de primar cu școală în domeniu.
“Lucrez în administrația publică locală de 32 ani, din care 10 ani secretar de comună, un mandat de primar încheiat, iar acum mă aflu la al doilea mandat. Am studii universitare de lungă durată cu specializarea specialist în administrație publică și un Master în gestiunea resurselor în administrația publică și peste 20 de cursuri de perfecționare. Consider că un primar trebuie să provină din administrație. Din punctul meu de vedere, experiența face mult mai mult decât studiile”, spune primărița Elena Chirițescu.
Într-o situație similară, tot din aparatul de specialitate al administrației locale, de această dată de la Tașca, provine și primarul Daniela Ursache, cea care spune că primăria este a doua sa casă.
“Am făcut totul cu gândul la Dumnezeu și cu dragoste față de oameni. Și așa, nimic nu este greu! Am absolvit Facultatea de Științe Politice și Facultatea de Drept, cunoștințe care m-au ghidat în cei 24 de ani ca secretar al comunei. Așadar, vechimea de până acum, de 32 ani, a fost doar în administrația publică, 24 ani ca secretar și 8 ani de primar. Pentru a putea îndeplini misiunea de primar, nu consider că trebuie să ai o meserie anume. Cred că trebuie să fii responsabil, asumat, harnic, răbdător și înțelept și mai mult decât orice, să ai îngăduință și dragoste pentru oamenii în slujba cărora ești și pentru care ai depus un jurământ. Nu m-am simțit niciodată discriminată pentru că sunt femeie. Ba dimpotrivă, consider asta un atu. Femeile, în general, sunt riguroase și vrednice, mai ales dacă se bazează pe forțele proprii! Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, dacă voia Lui Dumnezeu nu este alta, nu există nu se poate. Dar, înainte de a porni la un asemenea drum, e musai să-ți cunoști măsura și să te autoevaluezi riguros! Succesul apare prin dorință, muncă și corectitudine, față de propria persoană și față de ceilalți!”, conchide primărița Daniela Ursache.
Angela CROITORU
(continuarea în ediția de săptămâna viitoare a “Mesagerului de Neamț”)