Bogdan Duminică, primarul comunei Oniceni, a demonstrat deja oamenilor că este preocupat de binele comunității, de aducerea de finanțări europene, guvernamentale și de investiții care să conducă la dezvoltarea tuturor celor 11 sate componente. Toate proiectele implementate în primele două mandate au fost finalizate la termen și au adus plusvaloare localității, motiv pentru care aproape 82% dintre votanți i-au acordat, la alegerile locale din acest an, din nou, încrederea lor. Primarul spune că ar mai avea nevoie de cel puțin alte două mandate, pentru a pune în operă toate proiectele pe care le-a gândit pentru comuna Oniceni. Cei mai mulți bani îndreptați și prioritatea zero au fost, încă de la primul mandat, pentru unitățile de învățământ, școli și grădinițe. Drept dovadă, toate au beneficiat de lucrări de reabilitare-consolidare-modernizare, unele finalizate, altele se află în curs de realizare, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost achiziționate mobilier școlar, dotări IT și pentru laboratoare în toate aceste unități.
Festivitatea de învestire a noului Consiliu Local
Zi plină de emoții joi, 24 octombrie, la Oniceni, unde noii consilieri locali și primarul Bogdan Duminică și-au rostit jurămintele prin care confirmă respectarea Constituției și a legilor țării, punându-se în slujba cetățenilor comunei cu “cu bună-credință, cu toată puterea și priceperea” lor. După intonarea Imnului de Stat al României, ședința festivă condusă de prefectul de Neamț, Adrian Bourceanu, a continuat cu citirea deciziei judecătoriei prin care au fost validate mandatele noilor consilieri locali. Au rostit jurământul în fața asistenței, rând pe rând, 9 consilieri PSD, 2 PNL și unul din partea AUR: Dumitru Roșu, Petrică P. Bechian, Gabriel Vîntu, Marinela-Raluca Pânzaru, Vasile Alinei, Vasilică Mititelu, Olivian-Sebastian Solomon, Dorel Bechean, Petrică D. Bechian (PSD), Ștefan Cepreagă, Adi Mania (PNL) și Neculai Pătrașcu (AUR).
În fața noului consiliu, primarul Bogdan Duminică a rostit și el jurământul, înainte de a începe cel de-al treilea mandat al său. “Doresc să-i felicit pe toți consilierii locali, indiferent de partid pentru onoarea de a fi aleși ai Consiliului Local al comunei Oniceni pentru următorii 4 ani. Vă asigur de toată susținerea și implicarea mea în problemele comunității noastre. Îi asigur și pe locuitorii comunei noastre de aceeași implicare a mea în viața de zi cu zi a urbei noastre, de continuarea și finalizarea proiectelor începute și de atragerea de finanțări pe proiecte și investiții noi, precum construirea unui cămin cultural cu o sală de evenimente, asfaltarea tuturor străzilor și ulițelor rămase, aducerea gazului metan în comună și a altor investiții. Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, să avem un mandat plin de realizări!”, a spus primarul Bogdan Duminică.
Investițiile și cetățeanul – întotdeauna pe agenda primarului!
Aflat la cel de-al treilea mandat, primarul Bogdan Duminică (PSD) și-a propus să continue în următorii 4 ani la conducerea comunei Oniceni toate proiectele pe care le-a gândit pentru dezvoltarea tuturor satelor. Așa cum îi șade bine unui edil atent la management și strategia pe termen lung, Bogdan Duminică creionează mereu alte și alte proiecte de viitor:
“În primul rând vreau să le mulțumesc oamenilor pentru încrederea acordată, să-i asigur de toată aprecierea mea. M-au votat într-un procent încurajator, aproape 82%, ceea ce înseamnă că au fost mulțumiți de ceea ce am făcut până acum și îi asigur că voi continua cel puțin în același ritm. Mai sunt multe lucruri de făcut în comuna noastră, dar, cu răbdare, cu înțelepciune și cu un lobby susținut din partea mea, pentru a obține fondurile necesare, am convingerea că vom continua planificarea și construirea unui viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri. În acest moment avem în execuție și urmează să finalizăm alimentarea cu apă și canalizarea în satele Pietrosu și Solca. Avem de finalizat canalizarea în satele Linșești, Valea Enei și Lunca. Suntem la partea de branșamente electrice, urmează să predăm investiția la ApaVital Iași, cu care deja suntem în discuții avansate.
Toate au fost și sunt importante, însă, dincolo de ceea ce înseamnă atragere de fonduri pentru investiții locale, cel mai important domeniu este pentru noi educația. Apoi, urmează infrastructura de toate felurile, numai că școala trebuie să fie pe primul loc. Remarc faptul că, în prezent, comuna Oniceni are 11 sate și două cătune și este greu să pui la punct, în timp scurt, infrastructura școlară. În schimb, menționez faptul că în comuna noastră este un număr important de copii, mai ales că numărul acestora nu a scăzut în ultimii ani. Pentru mine, prioritatea zero a fost modernizarea școlilor. Cum spuneam, comuna are un număr important de elevi înscriși în procesul instructiv-educativ, ba chiar numărul lor este într-o ușoară creștere. Mă bucură că, la nivelul comunei, nu suntem pe minus la numărul de copii. În această situație, nu cu mulți ani în urmă, în baza unui mare proiect de modernizare a unităților școlare, am efectuat lucrări importate la unele școli din comună. Mă refer în primul rând la grădinița din satul Solca, o adevărată bijuterie arhitectonică. Am foarte multe proiecte pentru Oniceni, trebuie să finalizeze constructorul lucrările de modernizare de la Școlile Solca și Oniceni, aflate într-un stadiu avansat de execuție. Acest tip de proiecte, respectiv Reabilitarea Școlii Gimnaziale Solca, cu o finanțare de 1.006.384,32 lei, este în lucru. Apoi, au fost terminate lucrările la alte două proiecte, Reabilitarea Școlii Gimnaziale Pietrosu (945.389,74 lei), Reabilitare Școala Primară Valea Enei (858.930 lei), la care au fost terminate lucrările și am făcut recepţia. Cât despre cel mai mare proiect în domeniu, Reabilitare Școala Gimnazială Comuna Oniceni, un proiect în valoare totală de 3.508.978 lei, stadiul lucrărilor este destul de avansat, tragem tare să le finalizăm. Este o investiție mare, la care sunt de efectuat foarte multe lucrări. Sper ca în viitorul apropiat, toate aceste lucrări să fie terminate, iar copii și cadrele didactice să beneficieze de condiții excelente. Sunt investiții pe care noi trebuie să le realizăm, iar dacă ne va ajuta Cel de Sus, nu peste multă vreme situația se va schimba radical în privința condițiilor oferite sistemului instructiv-educativ din comună.
Un proiect foarte important de terminat este și asfaltarea pe strada Pompierului, strada Șes Bălanu și în satul Pustieta. Am recepționat un microbuz electric pentru școală, iar la primăria veche va funcționa Serviciul de Evidența Populației și atunci vom putea să ne facem singuri buletinele la Oniceni, începând cu toamna acestui an și îi scutim pe oameni de un drum și de cheltuielile cu transportul. Vom continua proiectele începute în mandatul anterior, păstrăm în minte ceea ce mai avem de făcut și nu voi precupeți niciun efort pentru a duce la bun sfârșit toate lucrurile bune pe care le-am plănuit pentru acest nou mandat. Ca și până acum, voi fi mereu prezent în mijlocul cetățenilor comunei, sunt mereu la curent cu tot ceea ce este o urgență pentru ei și ușa biroului meu din primărie este deschisă ori de câte ori au o problemă pe care eu, în calitate de primar, o pot rezolva cu celeritate. Cetățenilor din Oniceni le cer să aibă în continuare încredere în mine, sunt un om simplu, din mijlocul lor, dar sunt motivat de dorința de a vedea comuna Oniceni printre cele mai frumoase și mai evoluate din județul Neamț și din țară. Să aibă încredere că, dacă în 8 ani am reușit să schimb fața comunei, în următorii 8 ani voi face absolut totul pentru ca lor să nu le lipsească nimic, iar peste acești 8 ani să putem spune: Da, comuna Oniceni este la standarde europene și nu mai trebuie făcut nimic!. Dar, într-o comună mare ca a noastră întotdeauna mai este ceva de făcut, întotdeauna este loc de mai mult și mai bine!”.
Proiecte în derulare în noul mandat
Pentru primarul Bogdan Duminică investițiile în infrastructura educațională sunt cele mai importante, conștient fiind că acolo, pe băncile școlilor, se formează cei care vor construi un viitor mai bun pentru Oniceni. De aceea, consideră că cel mai important proiect este finalizarea reabilitării școlilor din satele Oniceni și Solca. De asemenea, au fost reabilitate complet și recepționate școlile din satele Valea Enei și Pietrosu. Vor fi scoase la licitație lucrările pentru continuarea reabilitării școlii din satul Solca. Se află în lucru proiecte importante precum:
– parc fotovoltaic de 500 kw finanțat de Ministerul Energiei pentru asigurarea energiei electrice în instituțiile publice și școli;
– construire locuințe nZEB pentru tineri finanțate prin PNRR;
– construire sală de sport finanțată prin POR.
“Pentru Dotarea cu mobilier, materiale didactice cu echipamente digitale a unităților de învățământ, avem un proiect prin PNRR, în valoare de 1.172.781,40 lei. Acestuia i se adaugă proiectul Creșterea eficienței energetice a clădirii publice Corp C1, din comuna Oniceni, în valoare de 468.356,33 euro, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Un alt proiect foarte important este Construirea de locuințe nZEB în comuna Oniceni, în valoare de 5.732.055,72 lei, precum și un altul, Achiziție de microbuz electric, și stații de încărcare, în cadrul parteneriatului format din comunele Oniceni, Ion Creangă și Valea Ursului. Valoarea este de 279. 575 euro, pentru care a fost semnat contractul. Mai amintesc aici proiectul Modernizare drumuri comunale în comuna Oniceni, cu o valoare de 18.526.111,56 lei, cu care vom realiza o mare parte din modernizările de artere din comuna noastră. Iar, la toate cele enumerate până acum, mai adaug trei proiecte Lucrări de construire parc de joacă pentru copii, în valoare de 214.085,01 lei, proiect realizat, precum și un altul, tot realizat, Lucrări de construire sistem fotovoltaic, Corp C2, comuna Oniceni, în valoare de 448.592, 45 lei. Al treilea, construirea unei grădinițe cu orar prelungit, pentru copiii a căror părinți fac naveta la oraș sau în alte localități la muncă”, completează primarul Bogdan Duminică.
Alimentarea cu apă și canalizarea din comună urmează să fie predate operatorului regional de apă ApaVital Iași, cu care se poartă negocieri. Pentru a aduce magistrala de gaz în comuna Oniceni se discută cu reprezentanții comunei Valea Ursului și cu firma care furnizează gazul metan, cea mai apropiată sursă identificată aflându-se în comuna Icusești.
“Bucuria mea este atunci când constructorul predă, la cheie, obiectivul la care a lucrat. Apoi, beneficiarul îl preia, recte administrația publică locală, ca apoi să fie folosit de întreaga comunitate. Toate investițiile au ca scop dezvoltarea comunei. Noi suntem situați în partea sud-estică a județului, cu limită comună cu vechile ținuturi Vaslui și Bacău. Însă, cu toate că suntem la capătul județului, vrem să ne dezvoltăm, să avem instituții moderne, unde cetățeanul când intră să se simtă ca acasă. Am să vă ofer un simplu exemplu. După ce am inaugurat noua primărie a comunei, oamenii veneau, priveau, chiar dacă nu aveau nicio treabă în această instituție. O admirau și apoi plecau acasă. Aceste gesturi ale lor îmi demonstrează ca primar și locuitor al acestei comunei, că oamenilor nu le este indiferent ce se întâmplă în satele lor. Vreau să dezvolt și mai mult centrul civic al comunei, unde sunt cele mai importante instituții locale. Apoi, o să construim o sală de sport în curtea Școlii Oniceni, poate și un teren în aer liber, cu material sintetic și nocturnă. Pe lângă acestea, ținta mea sunt lucrările la infrastructura locală. Vreau ca într-o bună zi să avem toate ulițele asfaltate, cu apă și canalizare peste tot. Dacă vom avea aceste servicii publice puse la punct, viața oamenilor de pe aceste locuri se va schimba în totalitate”, afirmă cu încredere Bogdan Duminică.
Digitalizarea serviciilor publice
Comuna Oniceni dispune de o rețea de drumuri de aproximativ 56 de km ce include Drumul Județean 159 și Drumul Comunal 241C. Au fost deja asfaltați peste 17 km din această rețea de drumuri, iar un alt proiect depus spre finanțare prevede asfaltarea altor 3,5 km. Primăvara și toamna se fac sistematic balastări pe drumurile comunale neasfaltate.
“Foarte curând se va deschide un Compartiment de evidență a populației unde cetățenii comunei își vor putea face cărțile de identitate, aici, la noi în comună, fără a mai cheltui bani pe drumuri către alte localități pentru aceste documente. Ne dorim să aducem cât mai multe servicii în întâmpinarea cetățenilor, să le fim aproape orice problemă ar avea. În acest sens, pentru că ne-am dorit să venim în ajutorul cetăţenilor îmbunătăţind accesul la informaţiile şi serviciile oferite de administraţia publică, printr-o deservire rapidă şi eficientă, am finalizat Proiectul de digitalizare a serviciilor oferite de Primăria Comunei Oniceni. Componenta principală a proiectului de digitalizare este reprezentată de posibilitatea de a avea acces ONLINE la evidenţa bunurilor pe care cetăţenii le au înscrise în ROLUL FISCAL şi posibilitatea de PLATĂ ONLINE a impozitelor şi taxelor de orice tip prin platforma YOURPAY.RO disponibilă pe site-ul primăriei www.comunaoniceni.ro. De asemenea, platforma EDIGITALIZARE.RO permite înregistrarea online a oricărui tip de cerere (urbanism, registrul agricol, taxe şi impozite, etc), unde după înregistrare, se va primi pe e-mail un număr de înregistrare şi se va putea verifica statusul cererii, scurtând astfel timpii de aşteptare şi aglomerare la sediul primăriei. Doresc să-i asigur pe toți cetățenii comunei Oniceni de toată disponibilitatea mea, de continuarea și finalizarea celor două obiective importante pentru comunitatea noastră, școlile Oniceni și Solca. Vă asigur că de toate proiectele în derulare mă voi ocupa mai mult ca niciodată să fie finalizate! Și știți de acum că sunt un om de cuvânt, că îmi onorez toate promisiunile asumate!”, spune primarul Bogdan Duminică.
Pentru a păstra spiritul viu al comunității și a le oferi oamenilor cât mai multe prilejuri de a fi împreună și a socializa, conducerea primăriei organizează în fiecare an, deja de 6 ani încoace, Zilele comunei Oniceni sub egida Festivalului de folclor “La fântâna lu‘ Ștefan”, prin care sunt promovate talentele locale pe aceeași scenă cu cântăreți consacrați de muzică populară. Manifestarea a devenit deja o tradiție locală așteptată și este îndrăgită de locuitorii comunei care se reunesc în fiecare lună iulie a anului, în cadrul acestui festival.
Angela CROITORU