Luni, 11 noiembrie, la sediul Consiliului Județean Neamț a fost semnat, potrivit unei postări pe Facebook, contractul de finanțare pentru reconstruirea podului de la Luțca, de peste râul Siret.
Valoarea contractului pentru reconstruirea podului este de peste 28 de milioane de lei, adică aproximativ 5,6 milioane de euro.
„…Luni, 11 noiembrie 2024, ca urmare a eliberării albiei râului Siret prin demolarea suprastructurii podului, a fost elaborată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), valoarea investiției fiind de 37.392.709,19 lei (fără TVA). A fost lansată procedura de achiziție a contractului de lucrări, iar după finalizare, oferta cea mai favorabilă de adjudecare a serviciilor de proiectare și execuție lucrări a avut valoarea de 28.354.805,11 lei.(fără TVA). Lucrările urmează a fi proiectate după soluțiile tehnice prevăzute în documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), respectiv construirea unui pod nou cu o lungime de 216 metri liniari.”
Dincolo de semnarea contractului, să reținem promisiunea noului președinte al CJ Neamț, Daniel Harpa: „Reabilitarea podului de la Luțca este o promisiune care trebuie onorată, cât mai repede cu putință. Durata de realizare a investiției, conform acordului contractual, este de 2 luni pentru proiectare și 11 luni pentru execuția lucrărilor. Caracteristicile tehnice vor fi respectate cu strictețe, lucrările vor fi monitorizate astfel încât am convingerea că vom avea un pod așa cum trebuie. Precizez că mă voi deplasa personal, de câte ori se va ivi ocazia, pentru a ține la curent populația județului cu privire la stadiul lucrărilor”.
Constructor este asocierea S.C.Danlin XXL S.R.L. și S.C. Rutier XXI S.R.L. ambele administrate de Dan Amurăriței. Merită menționat faptul că SC Danlin XXL este una dintre firmele care a lucrat pe cele două coridoare de mobilitate din Piatra-Neamț, cel de pe Mihai Viteazu și cel de pe variantă -Dimitrie Leonida (detalii aici). Firma a câștigat numeroase contracte pe bani publici de-a lungul timpului, în special în Moldova.
Afacerea ”podul de la Luțca”!
Reamintim cititorilor noștri faptul că podul de la Luțca s-a prăbușit pe 9 iunie 2022, pe pod fiind surprinse o autoutilitară și un autoturism, șoferii ajungând la spital. (detalii aici, aici și aici).
De la început, reabilitarea s-a dovedit o afacere profitabilă, pe de o parte a constructorului, din punct de vedere financiar și, pe de altă parte, pentru Arsene, din punctul de vedere al imaginii publice. Constructorul, firma Darcons a încasat peste 1,6 milioane de euro. După prăbușire, CJ-ul a plătit, 2,2 milioane de euro, ceea ce ridică suma aproape de cea pentru construirea noului pod, la 3,8 milioane euro. Dacă am face socoteala la banii de atunci, probabil costa și mai puțini bani, dar județul Neamț este foarte bogat când vine vorba despre bani publici aruncați pe apa sâmbetei.
După reabilitarea făcută de Darcons, fostul președinte Ionel Arsene garanta victorios că acesta va ține zeci de ani (detalii aici și aici). A ținut mai puțin de jumătate de an! După care nemțenii sunt buni de plată.
Întrebarea care persistă și după atâta timp: cum va recupera cineva banii de la cei vinovați?
Angela Croitoru
Imagini: Bogdan Călian