Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț gestionează în ultima perioadă, de când managementul instituției este asigurat de prof. Gheorghe Apetrei, multe proiecte care încearcă să să-l lege de ceea ce înseamnă învățământul la nivel european. Vizitele la diverse instituții de învățământ din Europa, discuțiile profesionale, dar și relațiile interumane stabilite deschid oportunități pentru elevii și profesorii școlii. ”Încercăm să fim deschiși la tot ce este nou, să nu ratăm nici o oportunitate pentru noi și elevii noștri”, a declarat directorul colegiului.
Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț face parte, în calitate de partener, din proiectul Erasmus+, Ma ville engagée vers 2050 par les objectifs de développement durable, coordonat de Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, și care se va desfășura în perioada 1 octombrie 2023-30 septembrie 2026. Proiectul urmărește sensibilizarea elevilor la provocările dezvoltării durabile și se concentrează în special, pe obiectivul numărul 11 al ONU, Orașe și comunități durabile, acestea fiind responsabile pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră, precum și de poluare. Printre rezultatele așteptate se numără informarea elevilor în scopul de a deveni cetățeni eco-responsabili, promovarea practicilor ecologice, participarea elevilor la proiecte concrete în favoarea mediului înconjurător. De asemenea, proiectul își propune să încurajeze schimbul de practici pedagogice între țările participante, să utilizeze metode inovative de formare, să îmbunătățească cooperarea și comunicarea dintre participanți, dar și să amelioreze competențele lingvistice și digitale ale elevilor ce vor face parte din proiect.
Pe lângă cele două licee din România, mai fac parte din proiect și Lycée des métiers ARMAND GUILLAUMIN din Orly, Franța, Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo din Peso da Régua, Portugalia, Ankara Lisesi din Ankara, Turcia, Liceo Scientifico BONAVENTURA RESCIGNO din Roccapiemonte, Italia, 3 Gymnasio din Kalamata, Grecia, RDIUP, Franța, și nu în ultimul rând, organizația Terralbastra, Franța, deja cunoscută pentru conferințele, cursurile de formare și proiectele desfășurate în diferite instituții de învățământ din România.
Prima mobilitate din cadrul proiectului a avut loc în Portugalia, în localitatea Peso da Regua, în perioada 12-18 mai 2024, la care au participat și patru elevi de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, însoțiți de două cadre didactice. Aceștia au luat parte la numeroase activități extrem de interesante, care s-au pliat exact pe obiectivele întâlnirii, dar mai ales au fost pe gustul tuturor celor implicați în proiect: conceperea și prezentarea celor 10 porunci ale dezvoltării durabile, participarea la o conferință pe această temă, susținută de specialiști în domeniu, vizitarea unei podgorii vechi de 100 de ani, care face parte din patrimoniul umanității UNESCO. Participanții au aflat, de asemenea, cum se fabrică produse cosmetice pe bază de semințe de struguri, recuperate în urma fabricării vinului, au plantat răsaduri în sera didactică a școlii, au plantat copacul MA VIE al proiectului și, nu în ultimul rând, au învățat cum să creeze postere pornind de la obiectivele de dezvoltare durabilă.
A doua mobilitate a avut loc în perioada 13-19 octombrie 2024, în localitatea Kalamata din Grecia, acolo unde patrimoniul istoric nu se limitează la niște pietre vechi, ci este mărturia unei identități, a unor rădăcini și a unei culturi vii. Obiectivul de dezvoltare durabilă 11, care stă la baza proiectului, obligă la protejarea și la valorizarea acestui patrimoniu unic. Kalamata, acolo unde modernitatea și tradițiile coexistă, poate fi un exemplu de oraș rezistent și incluziv. Printre activitățile interesante din cadrul mobilității, amintim ateliere pe tema orașelor durabile, vizitarea unor întreprinderi, cum ar fi cea specializată în producerea uleiului de măsline sau în fabricarea brichetelor bio, în urma reciclării sâmburilor de măsline, distileria Callicounis, întâlnirea cu reprezentanți ai primăriei. De asemenea, nu trebuie uitată actitatea desfășurată în Messini, unul dintre siturile arheologice cele mai importante ale Greciei, unde elevii au dezbătut probleme importante și au luat decizii, simulând adunarea generală a cetățenilor din Grecia Antică, numită ecclésia. Activitatea a reprezentat un pas important spre o mai bună înțelegere a provocărilor urbane și spre angajamentul democratic al tinerei generații. Participanții au descoperit și Palatul lui Nestor, care i-a plonjat în epoca mitică a Greciei Antice, cetatea Pylos, mărturie a impresionantelor lupte navale și a legendelor din zona mediteraneană, precum și Methoni, un loc spectaculos, situat între mare și munți, care îți taie respirația. În ultima zi, participanții la mobilitate au avut privilegiul de a întâlni femeile din satul Mikra Mantinia, alături de care au pregătit lalaguia, o specialitate locală și au primit certificatele de participare. De asemenea, au gustat preparate locale și regionale, pregătite de elevi și de părinții acestora.
Parteneriatele, în conformitate cu ODD 17, reprezintă cheia succesului în realizarea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Ele ilustrează ideea că, împreună, suntem mai puternici și mai bine pregătiți pentru a construi un viitor mai bun pentru toți, într-o lume mai echitabilă, dreaptă și durabilă.