Atragerea de medici în sistemul public de sănătate este o provocare în vremuri în care exodul cadrelor medicale peste hotare a devenit un fenomen. Cei care aleg să rămână în țară, de cele mai multe ori vin în spitale cât mai aproape de casă, de familie, și așa este și cazul medicului psihiatru Simina Maria Constantin din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În noiembrie 2023 a început cu gărzi, iar de la finalul lunii iulie 2024 este angajata SJU Neamț.
”Așa am crescut, cu frica lui Dumnezeu”
Tânăra de 31 de ani, de loc din satul Poloboc, comuna Rediu, a știut de timpuriu care este calea de urmat și la finele gimnaziului în localitatea natală a urmat cursurile Colegiului Național „Petru Rareș”.
„Chiar dacă biologia începe cu lucruri de bază, din clasa a VI-a am știut ce vreau. Să fac bine. Bunica avea o patologie endocrinologică și din dragoste pentru ea, văzând că are diverse probleme, îi spuneam că eu o să o fac bine. Am urmat acest drum și vreau să le mulțumesc părinților pentru educația pe care mi-au oferit-o. M-au ajutat și m-au sprijinit necondiționat. Mai ales ca medic psihiatru, și în societatea în care trăim astăzi, observ din păcate că dacă ai, și le oferi copiilor, nu neapărat îi ajuți, ci poți chiar să-i perturbi. Mă refer la dezvoltarea lor”, spune Simina Constantin.
Chiar dacă la începutul liceului în clasă erau 31 de elevi, au terminat doar 16, „piatra de încercare” fiind matematica. Însă biologia a fascinat-o în continuare, un merit pe care dr. Constantin îl recunoaște fiind al profesorului de biologie Aloma Veiss. Iar din cei 16, mai toți au urmat medicina. Fără model în familie și nici un plan B, căci nu și-a pus problema unui eșec, pentru că a crezut foarte mult în visul ei, a intrat din prima încercare la Facultatea de Medicină Târgu Mureș. Ambiție, muncă și determinare au fost ingredientele care au propulsat-o către îndeplinirea visului.
„Am fost foarte fericită când am intrat la facultate, radiam. Cred ca citatul meu preferat este Nihil Sine Deo, pentru că așa am crescut, cu frică de Dumnezeu. Acolo, la facultate, am cunoscut foarte mulți oameni cu care am legat prietenii pe viață și m-am format ca om, ca medic. M-am bucurat de viața la cămin, dar am împletit partea personală cu cea profesională pentru că m-am căsătorit foarte tânără, la 23 de ani. Soțul este profesor de sport, ambii suntem din Piatra Neamț, ne-am cunoscut într-un cerc de prieteni imediat ce am devenit studentă și am rămas împreună, chiar dacă eu eram mai mult la Târgu Mureș. Tot timpul am avut susținere din partea familiei, înțelegere, sprijin. Dacă simți toate aceste lucruri, te dezvolți armonios pe toate planurile”, punctează Simina Constantin.
Concentrată pe medicină, nu a interesat-o niciodată că este o facultate de lungă durată, 6 ani, la care se mai adaugă alți 5 sau 6, de rezidențiat, în funcție de specializare. În anul IV de facultate a fost atrasă de pediatrie. A făcut și lucrarea de licență și credea că acesta va fi drumul. Dar, în ultimul an, VI, când se face psihiatria, care este complexă și presupune o pregătire mai avansată, iar studentul trebuie să fie pregătit pentru a o înțelege, s-a îndrăgostit iremediabil de acest domeniu. De la primul curs cu profesorul Aurel Nireștean.
„Am fost fascinată încă de la primul curs. Îmi amintesc perfect, era 15 februarie. În acel moment am schimbat opțiunea și am spus că psihiatrie vreau să fac, nimic altceva. Știam că am nevoie de note mari și că este în top, pe lângă cardiologie și radiologie. Și domnul profesor a fost un adevărat mentor în sensul pur al cuvântului. S-a pensionat în anul în care am terminat eu și mă simt recunoscătoare pentru că m-a îndrumat”, punctează dr. Constantin.
„Dacă îți faci meseria cu dragoste, nu știu cât de mult simți că muncești”
Simina Constantin explică faptul că psihiatria este medicina sufetului, pentru că este un cuvânt compus, psyche – suflet și iatreea – medicină.
„Nu doar noi, ca medici, alegem specializarea, ci și ea ne alege pe noi. Prin felul nostru de a fi. A fost ceva reciproc. Cred că 50-50. Impactul a fost al meu, fascinația a fost a mea, dar și datorită felului meu de a fi, a personalității mele, m-am regăsit aici. În general, în medicină, dacă nu ești empatic, e greu. Poți să ajuți un om cu un cuvânt, mai mult decât o întreagă schemă terapeutică. Patologiile în acest domeniu intervin de regulă pe un teren vulnerabil. Noi, ca persoane, ne structurăm într-un anumit fel. Sunt etape de formare a personalității fiecăruia, de la adolescență până la 30 de ani. Și atunci, dacă avem presărate tot felul de evenimente negative, mai puțin plăcute, acestea lasă urme și nu ne mai structurăm armonic, ca fel de a fi, ca personalitate umană”, punctează medicul.
Specialistul spune că în România lipsește igiena sănătății mintale, iar cel mai facil lucru care s-ar putea face și care ar avea impact asupra unui număr mare de persoane, ar fi promovarea în școli.
„Din păcate în țara noastră igiena sănătății mintale este spre deloc. Majoritatea pacienților vin însoțiți pentru că sunt prea puțini cei care realizează că ceva este în neregulă. Vin când se cronicizează simptomele. În acest domeniu foarte mult contează terenul, care uneori poate fi vulnerabil. Ființa umană are temperament și caracter. Cu temperamentul ne naștem, este genetic, moștenim, iar caracterul îl dobândim în timp. Este vorba de educație, de familie, aceasta punându-și amprenta pe adultul tânăr. O copilărie nefericită, dizarmonică, nu poate duce la structurarea unui individ în mod armonios”, afirmă Simina Constantin.
Și cum psihiatria tratează orice dependență, orice adicție, indiferent că vorbim de alcoolism, jocuri de noroc, consum de stupefiante, medicul spune că cei singuri au o rată mai mică de a conștientiza problema, dar persoanele care au familie, partener, au șansă mai mare de diagnosticare și tratare a afecțiunii, deoarece cei de lângă ei își dau seama mai ușor decât cel bolnav.
„Tot timpul le spun pacienților că medicația îi ajută într-un anumit fel, pentru că dependența provine dintr-o traumă ori ai ales-o ca un refugiu, dar trebuie voință. Ca în orice dependență trebuie acea determinare. Bunul Dumnezeu face minuni, dar noi, ca medici putem ajuta cu o discuție, consult, medicație dacă este cazul, dar noi nu facem minuni. Nimic nu este mai satisfăcător, pe nici un plan, decât să văd un om care a fost într-o stare deplorabilă sau care are cea mai mare nevoie de ajutor și am putut să fac ceva pentru el. L-ai ajutat, l-ai îndrumat, l-ai sfătuit, îți mulțumește și are zâmbetul pe buze. Este fascinant și este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea. Dacă îți faci meseria cu dragoste, nu știu cât de mult simți că muncești”, punctează medicul psihiatru.
Crede cu tărie că de mare ajutor în tratarea afecțiunilor din zona în discuție ajută foarte mult inclusiv psihoterapia, terapia de grup, iar unul din factorii de risc al unor adicții, de exemplu alcoolismul, este singurătatea. Treptat, se instalează dependența, uneori fără să o conștientizezi, aceasta fiind de cele mai multe ori „cheia” tulburărilor psihice: neconștientizarea faptului că ai o problemă dacă nu ai suportul, familia care să vadă că ceva este în neregulă.
„Normalitatea este foarte ambiguă pentru fiecare și inclusiv noi, psihiatrii, spunem că normalitatea de ieri nu mai este cea de astăzi. Totul se schimbă de la un moment la altul. Normalitatea este atunci când nu te abați de la norme, când te integrezi, când te conformezi unor reguli, când ești funcțional. Când te integrezi în societate, da, te încadrezi în baremele normalității. Dar subliniez, normalitatea de ieri nu mai e cea de mâine și tot așa, din cauza schimbărilor fulminante. Trebuie să fim bine cu noi înșine, altfel nu vom fi bine cu cei de lângă noi. Trebuie să găsim un echilibru în toate. E vorba de control, de gestionare și, în general, orice exces dăunează”, adaugă medicul.
Unul din punctele forte pe care l-a văzut la SJU Neamț este faptul că un consult psihiatric se face la UPU unde specialistul beneficiază de ajutorul celorlalți colegi în cazul în care este nevoie ca pacientul să fie văzut, de exemplu, și de un cardiolog.
În plan personal, Simina Constantin este foarte apropiată de familie și iubește natura acestea fiind motivele principale pentru care a ales să nu rămână în Ardeal, ci să se întoarcă acasă, la Piatra Neamț. Un oraș pe care-l consideră foarte apropiat sufletului său, un oraș liniștit și mai ales foarte verde. Face echitație, dar îi face plăcere să iasă la plimbare cu mașina ori cu motorul. Ca destinații externe, dintr-o mie, ar alege fără rezervă și aproape întotdeauna Italia, cu farmecul ei inegalabil.
Gabi SOFRONIA