Imagini primite la redacție de la un cetățean care a urmărit cu încăpățânare fenomenul cerșetoriei, demonstrează că acesta pare să fi luat avânt după schimbarea de la vârful primăriei. Dacă ”piața” era dominată de rromii de la Vânători- Neamț, a apărut o concurență puternică – pe măsura înfrățirilor administrative- cu cerșetori care provin din Republica Moldova. El susține că ar exista un coordonator din Fălticeni, iar de acolo mulți dintre ei sunt împrăștiați zone apropiate.
Totul sugerează o rețea bine pusă la punct, ignorată sau cel puțin acceptată tacit de administrație, organele de ordine și, altfel n-ar exista, de către cetățeni. Una din filmări arată atitudinea extrem de fermă a doi jandarmi care păreau să protejeze cerșetorul de cel care filma.
Orașul/stațiune turistică de interes național Târgu-Neamț, capătă în acest fel o anvergură internațională, invadat de mai mulți ani de cerșetori din Vânători-Neamț, Ucraina și acum din Republica Moldova.
Pe când un congres al cerșetorilor la Târgu-Neamț, cu discursuri festiviste despre modalitățile prin care investitorii din domeniu beneficiază din partea administrației locale și a statului român? Un program de genul „Primul loc de cerșit”, cu o contribuție generoasă pentru dotarea cu recuzită specială și asigurări de sănătate și condiții periculoase de muncă ar avea un succes garantat, mai ales dacă ar fi prin PNRR.
V.B.
3 comentarii
Autoritățile locale clar trebuie să se implice mult mai mult pentru eliminarea cerșetoriei din Tg Neamț ( au puterea să facă, mai trebuie voința ), iar cetățenii orașului trebuie să nu mai încurajeze cerșetoria ! Totuși pentru a fi buni creștini, poate că ar fi bine ca cerșetorilor să nu le mai dăm bani – căci de asta se tot înmulțesc – ci cîte ceva de ale gurii. . . o pâine, biscuiți, apă . . . S-a ajuns la o situație exasperantă, în orice market intri prima oară te lovești de țigani și de cerșetori. Primii care putem face ceva pentru astfel încât copiii noștri să nu crească într-un oraș sufocat de romi și cerșetori suntem chia noi, descurajând cerșetoria ! Apoi autoritățile locale ( romi, cerșetori, căruțe . . . )
Articolul ridică o problemă serioasă, dar trebuie analizat mai detaliat cum autoritățile gestionează această situație.
Poliția locală ce face ? Ne-am săturat de explicații de genul “Nu avem ce face, noi ]i alungăm, iar a doua zi sunt ]napoi aici, în oraș, la cerșit. Suntețí plătiți din bani publici ca să rezolvațí aceste probleme nu ca să vă plângețí că nu puteț face nimic. La intrare în Kaufland – plini de romi și cerșetori – DEBANDADĂ, la intrare la Lidl, plini de romi și cerșetori – DEBANDADĂ, în intersecții – romi și cerșetori, în zona pieței la fel, prin centru. . . containerele de gunoi le-au vandalizat. Căruțele parcă nu aveau voie prin praș, dar le vedem non stop. Alooo ! Poliția locală ! Alooo ! ? ! Hmmmm, nu răspunde nimeni. Somn ușor !