Dacă vrei să îngropi ceva la Consiliul Județean Neamț nu trebuie decât să trimiți cazul într-o comisie. Iar dacă comisia are în componența de 3 două doamne care reprezintă totul în CJ în acest moment, rezultatul este garantat. Ne referim, evident, la Daniela Soroceanu, aici în calitate de reprezentant al președintelui și Veronica Vasiliu, membră în toate comitetele și comisiile, și ea în aceeași calitate, comisia fiind cea de disciplină.
Concret, vorbim acum despre mult mediatizatul scandal de la Războieni, de la Centrul de abilitare pentru persoane adulte cu dizabilități ”Casa Colibri”. Atunci, au fost găsite mai multe persoane decât locurile care erau pe schemă, ca să nu mai vorbim despre mizerie, lipsa de cazarmament curat și multe altele. Evident, că au început tot felul de anchete care s-au soldat, până acum cu sancționarea unei îngrijitoare.
La vremea aceea, pe 11 august, întrebam DGASPC Neamț care sunt măsurile luate și primeam un răspuns cu privire la cercetări interne, apropo de șefa centrului și alți responsabili din instituție, dar și informația că ”s-a transmis o notă de informare către Consiliul Județean Neamț și o sesizare pentru comisia disciplinară prealabilă din cadrul CJ Neamț pentru directorul general adjunct pentru persoane adulte.” Adică Mara Panduru, cea care era nominalizată alături de alte două persoane, ca fiind responsabilă de obținerea licențelor de funcționare și respectarea standardelor.
Scriam atunci, anticipând cumva lucrurile, că ”Așteptăm o reacție de la conducerea CJ Neamț, atunci când le va permite agenda, nu-i grăbim, că sunt greu de urnit când vine vorba de decizii cu impact public. Îi înțelegem, este vară și cald. Și cu comunicarea este mai greu când nu ai argumente sau nu vrei să ai, că ridicatul preșului cauzează probleme olfactive grave.” Și se pare că am avut dreptate!
Un alt răspuns în bătaie de joc, marcă înregistrată
În noiembrie, la vreme de toamnă, am îndrăznit o întrebare privitoare la comisia respectivă, după ce mai fuseserăm refuzați pe motiv de nerespectarea procedurilor instituției bastion din Neamț. Răspunsul este superfluu: ”Comisia de disciplină din cadrul Consiliului Județean Neamt, întrunită la sesizarea făcută de Directorul General al DGASPC Neamț, a finalizat cercetarea și a transmis raportul final la DGASPC Neamț”.
Nici o dată, nimic despre conținut, nimic despre termenul în care s-a făcut ”lucrarea”, dacă a fost respectat, nimic despre componența comisiei. Pentru că, vezi doamne, este secret dacă nu mergi să pupi mâna adevăraților conducători al CJ Neamț. Probabil era degradant să răspunzi cuiva din presă cu toate aceste amănunte
Evident, am cerut lămuriri de la DGASPC care a explicat ce măsuri a luat în curtea proprie: ”DGASPC Neamț a dispus măsuri disciplinare și de remediere a situației la CRSS Războieni. Astfel, a fost demis coordonatorul de specialitate al centrului, mai mulți salariați au fost sancționați disciplinar și a fost constituită o comisie disciplinară și pentru directorul centrului. Întrucât acesta se află în concediu medical, cercetarea nu a putut fi realizată până în acest moment“.
Când a venit vorba despre Comisia de disciplina constituita de Consiliul Județean Neamț răspunsul primit de la aceasta pare stupefiant: comisia ”a apreciat că sesizarea posibilelor abateri disciplinare a fost făcută tardiv, termenul în care se putea face sesizarea, respectiv 1 an și 6 luni, fiind depășit.”
Concret, membrii comisiei (foto sub acest paragraf) nu s-au raportat la fapte, au privit calendarul și au zis, a trecut atâta timp, de ce nu ne-ați sesizat mai devreme, acum avem mâinile legate, că s-a prescris cumva!
cj disciplina
Scriptic, rezistă probabil înscrisul, raportat la protocoalele secrete din CJ Neamț. În realitate, este o bătaie de joc la adresa celor bătuți de soartă din centrele respective și, mai ales, la adresa tuturor locuitorilor județului.
De ce s-a cerut comisie pentru Mara Panduru? Pe scurt, ea era la butoane când s-a raportat dezinstituționalizare la DGASCPC Neamț și instituția a fost premiată la finalul anului 2022! Mulțumea atunci din suflet CJ Neamț pentru sprijin: „Acest premiu reprezintă pentru noi o onoare, fiind totodată și o responsabilitate care ne obligă să rămânem consecvenți obiectivelor propuse. Premiul înseamnă o recunoaștere a muncii susținute depuse în ultimii ani cu perseverență și tenacitate de colegii noștri. Este și o recompensă a eforturilor colective, meritul pentru situarea pe prima treaptă a podiumului datorându-se specialiștilor DGASPC Neamț, cărora le mulțumesc. Mulțumesc Consiliului Județean Neamț care ne-a fost mereu partener de încredere și susținător dedicat în acest laborios proces de dezinstituționalizare“, a spus Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț.
Controlul a constatat că dezinstituționalizarea nu s-a făcut conform raportărilor, deci cineva a mințit sau a distorsionat adevărul. Conform comisiei de la CJ Neamț, care-l reprezintă acum pe Daniel Harpa, nu pe Ionel Arsene sau Ion Asaftei, nu contează fapta, contează că a fost sesizată prea târziu.
Domnule Daniel-Vasilică Harpa, nu vă mai gândiți un pic la cine vă reprezintă prin comisii?
V. BĂLĂNESCU