În anul școlar 2023-2024, Colegiul Național de Informatică, Piatra-Neamț, în parteneriat cu ISJ Neamț, CJRAE Neamț, Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 3, a derulat Proiectul educațional CNI spune NU violenței!, dedicat profesorilor, elevilor şi părinţilor. Acesta se bazează pe ideea de prevenire și combatere a oricărei forme de violenţă care ar putea compromite realizarea calitativă a activităţilor educative din cadrul colegiului nostru.
Scopul proiectului a fost prevenirea și combaterea fenomenului de violență, precum și formarea unei culturi organizaționale la nivelul colegiului, bazată pe promovarea normelor de conduită civilizată. În cadrul CNI, echipa de implementare a proiectului a fost formată din cadre didactice și coordonată de prof. psiholog școlar Brîndușa Chiriță.
Proiectul continuă și în anul școlar 2024-2025, diversificându-și activitățile prin crearea unui Club antibullying, în cadrul Cabinetului Școlar de asistență psihopedagogică, cu sesiuni săptămânale în care elevii se vor întâlni pentru a discuta deschis despre experiențele lor și pentru a oferi sprijin colegilor care se confruntă cu bullying-ul, cu workshop-uri despre siguranța online și prevenirea cyberbullying-ului, cu sesiuni de discuții despre cum să reacționezi și să raportezi astfel de situații. De asemenea, s-a propus includerea în agenda lunară de activități a CNI a Zilei „Tăcerii Pozitive”, un experiment organizat o zi pe lună, în care elevii comunică non-verbal, folosind desene, mimica și limbajul corpului pentru a învăța cât de importante sunt comunicarea și empatia. În cadrul acestui proiect, elevii vor fi încurajați și coordonați de către cadrele didactice să-și exprime identitatea reală, dincolo de presiunea socială, printr-o expoziție de fotografii, lucrări de artă, eseuri sau creații artistice într-un colț special amenajat în clasă și într-o galerie temporară în incinta școlii, iar cei mai creativi dintre ei vor crea un spot publicitar pe tema combaterii bullying-ului, care poate fi difuzat pe rețelele sociale și pe site-ul școlii. La nivelul școlii se va înființa și o căsuță de e-mail la care elevii pot sesiza situații de violența și bullying.
Obiectivele proiectului din acest an școlar sunt: crearea unui climat sigur, primitor și de susținere pentru elevi și părinți la nivelul unităților de învățământ; îmbunătățirea relațiilor/coeziunii dintre personalul școlii, familie și elevi, inclusiv a colaborării acestora în vederea susținerii victimelor să gestioneze momentul traumatic și a autorilor să-și îmbunătățească comportamentul; capacitarea/împuternicirea elevilor să raporteze faptele de violență și a martorilor să adopte strategii de susținere a victimelor și descurajare a comportamentelor violente ale autorilor; îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale elevilor, inclusiv a capacității acestora de identificare, interpretare, exprimare și autocontrol/ autoreglare a emoțiilor într-o manieră constructivă față de sine și față de ceilalți; conștientizarea consecințelor asociate săvârșirii faptelor
Ne dorim în viitor să dezvoltăm la elevii noștri abilitățile necesare pentru a răspunde provocărilor fără a folosi violența și să ceară ajutor în situațiile de risc. Schimbarea atitudinilor și normelor sociale care încurajează tăinuirea violenței de ochii lumii este prima și cea mai sigură metodă de prevenire a violenței.
Prin acest proiect, ne propunem în continuare să promovăm o educație pozitivă și formarea unei comunități școlare unite și prietenoase, în care domină empatia și înțelegerea.
Echipa de proiect