În vara acestui an, fostul primar de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, inaugura prima creșă construită în oraș după zeci de ani, dând un fel de semnal de start pentru dezvoltarea infrastructurii dedicată preșcolarilor și o veste bună părinților care se confruntau cu lipsa locurilor disponibile în cartierul lor.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a semnat contracte pentru asigurarea finanţării necesare pentru finalizarea construirii a 22 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul. Una dintre acestea este la Piatra-Neamț. Creșele au fost deja aprobate în mandatul anterior al ministrului Cseke Attila și se află în diferite stadii ale lucrări. Nu au fost finalizate pe fondul scumpirii materie prime şi implicit a costului lucrărilor.
”Cu cei 50 milioane de lei alocaţi astăzi, se va debloca construcţia a 22 de creşe din România, astfel cea din Beiuş, Marghita, Bistriţa, Zărneşti, Bucureşti, Călăraşi, Reşiţa, Câmpia Turzii, Gherla, Moreni, Deva, Petroşani, două creşe din Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Piatra Neamţ, Câmpina, Ploieşti, Zalău, Mediaş, Râmnicu Vâlcea şi Huşi”, a declarat ministrul, într-un comunicat emis de ministerul de resort.
Ministerul Dezvoltării are finanțare pentru construirea a 110 creşe prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu fonduri europene, dar până acum doar 7 dintre acestea au fost terminate, termenul de finalizare este sfârșitul anului viitor.
Lipsa locurilor în creșe și grădinițe este rezolvată local, după posibilități, uneori prin înghesuirea mai multor copii în același spațiu, alteori cu alte compromisuri la calitatea actului educațional.
Să sperăm însă că “Semne bune anul are”!
Angela Croitoru