Curtea Constituțională a României a decis recent că prevederile din Codul Fiscal care stabilesc impozitarea progresivă a părții necontributive din pensiile speciale sunt neconstituționale. În motivarea deciziei se arată că normele „creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuție și să fie supusă unei recalculări anuale”. În consecință, pentru pensiile în discuție se aplică un impozit în cotă de 10 procente fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.
„Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal sunt neconstituționale. În esență, Curtea a constatat că, în ceea ce privește modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă și pe partea necontributivă a pensiilor, precum și pe doi indicatori variabili (câștigul mediu salarial brut și câștigul mediu salarial net), textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părții contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție”, conform CCR.
În aceste condiții Curtea Constituțională a arătat că rămân valabile și și aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Beneficiază de pensii speciale magistrații – judecători și procurori – diplomații, parlamentarii, militarii, precum și angajații Curții de Conturi.
(G. S.)