Ministerul Educației a aprobat programa școlară pentru disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”, care va fi inclusă în curriculumul național începând cu anul școlar 2025-2026. Aceasta va fi studiată de elevii din clasa a XII-a în învățământul de zi și din clasa a XIII-a în învățământul seral și cu frecvență redusă.
Lansarea programei a avut loc astăzi, 16 decembrie 2024, la Biblioteca Facultății de Litere a Universității din București, într-un eveniment intitulat „35 de ani de la Revoluția Română din 1989: Aprobarea programei școlare pentru disciplina «Istoria comunismului din România»”. La eveniment au participat Ligia Deca, ministrul Educației, Daniel Șandru, președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Marian Preda, rectorul Universității din București, Mioara Anton, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, și Marcel Bartic, profesor de istorie. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook.
Obiectivele disciplinei
Programa își propune să ofere elevilor o perspectivă critică asupra regimului comunist din România, incluzând teme precum:
- Instituțiile politice și economice ale regimului;
- Politicile represive și formele de rezistență;
- Impactul regimului asupra educației, culturii și sănătății;
- Revoluția din decembrie 1989;
- Memoria regimului comunist.
Conform Ministerului Educației, conținuturile sunt structurate în 13 domenii, abordând tematici variate într-o manieră cronologică și documentată.
Declarații oficiale
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat: „În primul rând, contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noștri să cunoască și să înțeleagă evenimentele care au determinat trecutul și care marchează încă prezentul. Avem obligația în școli și în universități să combatem ignoranța și manipularea ce derivă din necunoaștere a istoriei.”
Deca a subliniat că disciplina va contribui la formarea unei generații de cetățeni conștienți și responsabili, precizând: „Este o lecție despre fragilitatea libertății și despre cum, prin indiferență sau complicitate, răul poate deveni banal, așa cum ne-a avertizat Hannah Arendt.”
Importanța educației istorice
Programa „Istoria comunismului din România” este văzută ca un pas important în formarea unor tineri capabili să recunoască extremismul și autoritarismul. Ligia Deca a scris pe pagina sa de Facebook: „Am convingerea că elevii vor explora și vor înțelege teme precum represiunea politică, viața cotidiană și impactul deciziilor regimului comunist asupra oamenilor obișnuiți. Să nu uităm niciodată: istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toți, aici și acum. Tinerii merită o educație prin care să învețe să prețuiască libertatea și să apere democrația!”
Alexandru Andrieș
Foto: Facebook Ligia Deca