Ieri, 30 decembrie, a fost adoptată o nouă ordonanță de urgență care aduce restricții în cheltuirea banilor publici. Pentru funcționarii publici, inclusiv înalții demnitari publici, adică și prefectul, dar și primari, președinți de consilii județene, angajații din primării și consilii județene tot ceea ce înseamnă salarizare, incluzând indemnizația de hrană îngheață la nivelul lunii noiembrie 2024 pentru întreg anul 2025.
Măsurile de austeritate cuprinse în noua Ordonanță Trenuleț sunt luate, potrivit textului acesteia, pentru a respecta normele impuse de Uniunea Europeană pentru reducerea deficitului bugetar de la 7,9%, cât este acum, la sub 3% până în anul 2031, prin micșorarea nivelului cheltuielile publice în PIB de la 41,9% la 35,9% în perioada menționată.
Nici orele suplimentare nu se mai plătesc!
Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și a tuturor celorlalte elemente din salariul brut va rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024. Orele suplimentare, inclusiv munca prestată în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate numai cu timp liber corespunzător acestora.
Nici compensațiile în bani care se acordau pentru concediul neefectuat la încetarea raporturilor de muncă sau serviciu nu vor mai fi date.
Biletele de valoare din sistemul bugetar, adică tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale şi vouchere de vacanţă dispar și ele din portofelele angajaților la stat. Singurul care rămâne în plată este tichetul de creşă.
Dispar și premiile, bonusurile sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor acordate integral din fonduri europene nerambursabile, adică cele destinate celor care lucrează la implementarea de proiecte. Nu se mai acordă decontarea transportului pentru plecarea sau întoarcerea din concediul de odihnă.
Guvernul face toate aceste tăieri în dorința de a acoperi o parte din cele peste 32 de miliarde de lei, reprezentând un procent de aproape 25%, cheltuieli apărute ca urmare a majorărilor salariale din întreg sectorul bugetar în anul care se încheie.
Dacă te raportezi la ordonanță, chiar poți să crezi că vom asista la demisii în masă din Consiliul Județean și din primarii. Ceea ce sigur nu se va întâmpla.
Angela Croitoru
Sursă foto: arhiva mesagerulneamt.ro