Mai în sânge sau mai crocantă, mai condimentată sau naturală, friptura de porc nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare a niciunui român, mai ales după curățirea spirituală și fizică din postul de Crăciun.
***
Magazinele TCE AGRICULTURA din Piatra-Neamț și Roman vin în sprijinul dumneavoastră asigurându-vă carnea de porc necesară pentru tradiționala friptură.
Se primesc comenzi în magazinul nostru din Piatra- Neamț, Bulevardul Republicii, nr. 19, pentru semicarcase de porc ( 25 kg/buc.). De asemenea găsiți în magazinele din Piatra Neamț și Roman, carcasă de porc porționat și ambalat la aproximativ 10 kg.
—————————
📌 PIATRA NEAMȚ
🛒 Bd. Republicii, nr. 19
—————————
📌 ROMAN
🛒 Str. Aprodu Arbore, nr. 2, (lângă Piața Centrală)
Friptura de porc înăbușită este delicioasă, cu carne fragedă și suculentă, cumpărată din magazinele TCE AGRICULTURA, într-un sos excelent. Este una dintre cele mai gustate preparate din bucătăria românească, în special de sărbători.
Se gătește lent la cuptor, așa că înarmează-te cu răbdare.
Poate fi pregătită din mușchi, cotlet, ceafă, spată sau pulpă, dar pentru ca rețeta să iasă perfectă ai nevoie de carne cu puțină grăsime.
Ingrediente:
- 1 kg ceafă sau pulpă de porc
- 4 linguri ulei pentru prăjit
- 4 cepe medii/mari (albă și roșie)
- 1 morcov mic
- 2 ardei grași
- sare
- piper proaspăt măcinat
- boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- 3-4 căței usturoi
- 200 ml apă fierbinte
Timpul de gătire este influențat de greutatea și grosimea bucății de carne. Carnea este mult mai savuroasă dacă este prăjită în prealabil, ușor crocantă la exterior înainte de a o coace.
Poți adăuga și un pic de unt spre final, căci va da un gust foarte bun.
Pui mai întâi uleiul în tigaia bine încinsă, în care tai feliuțe 2 căței de usturoi și presori rozmarin, scoți usturoiul după o jumătate de minut. În uleiul astfel pregătit prăjești bucățile de carne pe toate părțile, cât de crocante le dorești.
Ai grijă să nu înțepi friptura când o întorci, folosește o paletă, pentru a păstra sucul delicios în interior care o face atât de fragedă.
Ceapa tăiată julien, ardeii fășii și morcovul ras le călești, adăugându-le pe rând, la distanță de 1 minut unele de altele, în uleiul rămas de la friptură. La sfârșit le sotezi timp de 3 minute amestecând continuu.
Scoți jumătate dintre legume și le așezi în tava pentru cuptor, peste pui carnea prăjită, asezonezi cu sare, piper și cimbru uscat. Torni peste apă clocotită, cât să acoperi întreaga compoziție și apoi îmbraci bucățile de friptură cu restul legumelor rămase. Tava acoperită se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 1 oră și 15 minute, la scăzut, se mai adaugă 100 ml de apă dacă scade prea repede. Separi legumele de deasupra și mai dai o dată carnea la cuptor să se rumenească preț de câteva minute.
Poftă bună!
Un Crăciun delicios!