A găti fără carne, lapte sau ouă devine o piatră de încercare pentru orice gospodină, cu atât mai mult cu cât acest lucru ar trebui să se întâmple timp de multe zile, în cazul celor care țin postul integral. O soluție de a ieși din impasul cotidian marcat de retoricele întrebări „ce gătim azi?”, dar mai ales „ce mâncăm azi?” sunt și devin sursă de inspirație pentru doritorii interesați rețetele mănăstirești vechi, desăvârșite de călugări sau maici de-a lungul anilor. Perioadă în care preparatele au devenit mai bune, mai gustoase și mai aromate chiar dacă ingredientele sunt în exclusivitate legume, iar uneori lipsește chiar și uleiul. Și vorbim aici atât de rețetele vechi, preparate pe bază de cartofi, fasole sau alte legume, ciuperci de toate felurile, dar și preparate dulci.
Ciorbe și supe
În afară de clasicele ciorbe sau borșuri de cartofi sau fasole, o alternativă bună pentru post este supa de varză. Ingredientele sunt ieftine: 2 kg de varză, 2 morcovi, sucul de la o lămâie, o rădăcină mare de țelină, 2 linguri de pastă de susan, sare și boia de ardei. Pentru preparare, varza se taie mărunt, ca pentru salată, iar țelina se dă prin răzătoarea mare. Toate se fierb aproximativ 20 de minute în apă cu sare, apoi se adaugă morcovii dați prin răzătoare și se lasă la fiert încă 5 minute. Se amestecă pasta de susan împreună cu sucul de lămâie, picurând puțin lichid din supă și continuând să se amestece, după care se toarnă în amestecul care fierbe și se lasă să dea încă 2-3 clocote. De preferat ar fi ca supa de varză să se servească cu puțină boia de ardei.
La fel de ușor de gătit este supa de dovlecei, un produs hrănitor și cu puține calorii. Are avantajul că se poate servi atât caldă, cât și rece, în ambele variante fiind la fel de gustoasă. Pentru preparare este nevoie de 1 kg dovlecei, 1 kg roșii, 3 linguri de ulei de preferat de măsline, două cepe, 2 litri de supă de legume și o jumătate de linguriță de turmeric. Se taie dovleceii felii, apoi roșiile și ceapa. Într-o tigaie mare se încinge uleiul, se călesc ceapa și dovleceii timp de 5 minute, la foc mediu, apoi se adaugă roșiile. Întreg amestecul mai rămâne pe foc timp în care se amestecă continuu. Apoi se adaugă turmericul și supa, se acoperă cu un capac și se mai fierbe 30 de minute la foc potolit. Legumele din supă pot fi trecute printr-o sită pentru a obține o textură foarte fină. Se servește fierbinte, cu crutoane.
Borș de hribi cu cartofi
Produsul necesită hribi congelați sau uscați, ceapă, morcov, cartofi, țelină rădăcină, pătrunjel verde, borș și ulei. Se taie mărunt ceapa, morcovul și țelina și se fierb cu hribii porționați în cuburi sau fâșii. Apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi. Când legumele sunt fierte se pune borșul acru și se potrivește de gust cu sare și piper. Opțional, se încinge puțin ulei, se adaugă bulion apoi se toarnă totul în borș. La final se pune verdeață, pătrunjel și leuștean.
Supă de mazăre
Este nevoie de 400 de grame de mazăre fiartă, un cartof tăiat cubulețe, o ceapă mare, sucul de la o lămâie, sare, piper și opțional o lingură de coriandru tăiat. Ceapa tocată se călește în uleiul încins, apoi se adaugă cartoful tăiat cuburi, coriandrul, piperul și puțină apă. După ce acestea s-au călit se adaugă mazărea și se lasă supa să fiarbă îngăduit. Amestecul obținut se mixează până devine o cremă fină. La final se adaugă sare după gust și sucul de lămâie.
Iahnie de fasole (linte)
Unul din cele mai populare feluri de mâncare în zilele de post este iahnia de fasole dar poate fi folosită și linte, în funcție de gust și preferințe. Este nevoie de 250 de fasole sau linte, 2 cepe, un strop de oțet, o linguriță de muștar, sare, zahăr, dafin și piper. Fasolea se pune la înmuiat de seara, iar a doua zi se fierbe. Într-o tigaie se călește ceapa, se adaugă o lingură de făină și se amestecă până la omogenizare. Se ia de pe foc și se mai adaugă un pic de boia și puțin usturoi, plus jumătate de litru de apă rece. Prăjeala se toarnă peste amestecul fierbinte, se adaugă foi de dafin, iar la ultimul clocot potrivim gustul cu sare, puțin zahăr, coajă răzuită de lămâie și puțin oțet.
Gulaș cu ciuperci
O alternativă la gulașul cu carne este cel de post care se poate face cu ciuperci. Rețeta include 1 kilogram ciuperci proaspete, dar pot fi folosite și cele congelate sau conservate, 4 cartofi, 2 cepe, 100 ml ulei, 1 lingura boia dulce, 1 linguriță coriandru, 1 linguriță făină, sare și piper. Ciupercile tăiate nu prea mărunt se pun la călit cu ceapa, în ulei. Când lasă suc propriu se adaugă făina și două căni cu apă. Apoi cartofii tăiați cuburi se adaugă în preparat, plus coriandrul și boiaua și se lasă la fiert până se înmoaie cartofii iar amestecul se îngroașă. Se potrivește de sare și piper și este numai bun de servit cu mămăligă caldă.
Ardei umpluți la cuptor
Și în perioadele de post se pot servi ardei umpluți cu condiția să înlocuim carnea cu legume. Pe lângă ardei proaspeți sau din congelator, mai este nevoie de ceapă, morcovi, roșii de la conservă, ardei gras congelat, orez, frunze de pătrunjel și țelină, mărar, ulei, sare, piper, bulion, precum și un cartof ras. Cantitățile se stabilesc de fiecare gospodină, în funcție de numărul de meseni. Prepararea este similară ca la sarmalele cu carne. Se călește în ulei ceapa, morcovul, ardeiul, roșiile și orezul, apoi se adaugă pătrunjelul și țelina, sare, piper și cartoful crud, dar prin răzătoare, care leagă amestecul. Se stinge cu apă caldă și se lasă la fiert 10 minute. Apoi se umplu ardeii, se pun în oală, iar deasupra se adaugă bulionul dizolvat în apă și ceva condimente. Ardeii umpluți ar trebui să stea la cuptor cel puțin 45 minute.
Ceva dulce – învârtită cu nuci la cuptor
Un preparat foarte gustos pentru zilele reci de iarnă este învârtita cu nuci pentru care este nevoie de 500 g făina, 25 g drojdie, 4 linguri miere, sare, 250 ml apă, iar umplutura se face din 300 gr miez nucă, 350 gr zahăr și vanilie. Se face maiaua din apă călduță și drojdie apoi preparăm un aluat ce trebuie frământat până devine nelipicios ce se lasă la dospit într-un loc cald. Se întinde cu sucitorul o foaie generoasă peste care se presară nuca amestecată cu zahăr și arome, apoi se rulează și se așază circular într-o tavă rotundă. 30 de minute se lasă la odihnit timp în care se face sirop din 300 g zahăr și arome. Învârtita se unge cu acest sirop, se introduce la cuptor, la foc mic până începe să se rumenească. Se toarnă deasupra siropul și se dă din nou la cuptor până se coace și tot siropul este absorbit. Când se răcește se taie în felii groase.
Gogoși cu cartofi
Rețeta include 5 cartofi mari, 200 g făină, 50 g drojdie, 1 pahar ulei, apă, 1 lingură zahăr și puțină sare. Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se dau pe răzătoarea mică. Separat se face un aluat obișnuit din 200 g făina, jumătate de cubuleț de drojdie, apă, o lingură de zahăr și sare. Apoi cartofii se încorporează în aluat și se frământă până ce se omogenizare. Aluatul se acoperă și se lasă la cald, să crească. Când a crescut, se întinde o foaie groasă de cel mult un centimetru, se taie cu gura unui pahar și se prăjesc în ulei încins. După ce au fost scoase din ulei se presară zahăr pudră din abundență.
Prăjitură cu suc de roșii
Mai elaborată și care se face cu ceva mai mult efort este prăjitura de foi cu suc de roșii. Pentru că mai toate gospodinele păstrează în cămară, pentru iarnă, suc de roșii pe care-l folosesc nu doar la ciorbe ci și la prăjituri de post. Acest preparat este unul din cele mai puțin costisitoare cu ingrediente la îndemâna oricui. Pentru pregătirea foilor este nevoie de câte 11 linguri de ulei, zahăr și suc de roșii, precum și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. La cremă se folosesc un pachet de margarină, un pachet de cremă de prăjituri, o cană de zahăr, 250 ml apă, un pachet de praf de lămâie și nucă de cocos sau zahăr pudră. Se amestecă uleiul cu zahărul, făina, sucul de roșii și bicarbonatul până se formează un aluat din care se întind patru foi. Acestea se coc pe fundul tăvii, la foc redus. Până se răcesc foile, se prepară crema. Toate ingredientele menționate se amestecă într-o cratiță și se pun la foc molcom. Când crema s-a răcit, se împarte în trei, apoi se ung foile și se pun una peste cealaltă. Prăjitura poate fi pudrată cu zahăr sau opțional se poate adăuga deasupra o glazură din cel mult 3 linguri de margarină, 2 linguri de zahăr, o lingură de apă și esență de vanilie. Amestecul obținut de întinde cu grijă peste prăjitură, apoi se adaugă fulgi de nucă de cocos. (FOTO: retetedelabunica.ro, bucataras.ro, gustos.ro)