La doar 17 ani, Alessio Ioan Toma a reușit să-și croiască un drum remarcabil și este un nume în plină ascensiune în lumea hairstyling-ului din România. Cu talentul său deosebit, Alessio a reușit să atragă atenția vedetelor și influencerilor, iar povestea lui de viață este o adevărată sursă de inspirație. Cu o pasiune descoperită încă din copilărie și o determinare rar întâlnită, acest tânăr din Piatra Neamț promite să devină o figură cunoscută în acest domeniu. Născut în Italia, acesta a petrecut primii șapte ani din viață acolo.
“Am făcut grădinița și clasa pregătitoare în Italia, dar în casă vorbeam doar română. Când m-am întors în România, la șapte ani, cunoșteam limba foarte bine.”
A învățat la Școala Generală Nr. 4 „Elena Cuza”, iar acum este elev în clasa a XI-a la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza”, profil contabilitate.
„Profilul ales mă ajută mult pentru viitor, mai ales că îmi doresc să ajung să am salonul meu. Adică mulți spun că și acum teoretic e același lucru, dar eu aș vrea să am propriul meu salon, nu salonul părinților mei. Vreau să evoluez cât mai mult în meseria asta și poate să particip chiar și la concursuri internaționale. Călin Donca mi-a dat un sfat important: el a avut probleme din cauza contabilului său și spunea că, dacă ar fi știut contabilitate, ar fi putut evita situația. De aceea, cred că e bine să învăț și eu, ca să-mi pot verifica contabilul. Întotdeauna mi-a plăcut matematica. În generală eram printre cei mai buni, dar acum lucrurile s-au schimbat. Materia a devenit mai grea și timpul meu pentru studiu s-a redus, mai ales că petrec mult timp la salon. Nu mi-am dorit niciodată să fiu cel mai bun, dar nici cel mai slab – prefer să fiu la mijloc”.
A practicat fotbal de la 8 ani până la 14 la CSM Ceahlăul, dar și-a dat seama că alta era pasiunea sa.
Primii pași în frizerie: o poveste de familie
Alessio a descoperit pasiunea pentru frizerie la o vârstă fragedă. Mama sa, care deține un salon de frumusețe, a fost sursa de inspirație.
“La șapte ani m-am întors din Italia și aproximativ trei ani am stat în salon zi de zi, pentru că aveam un cerc mai restrâns de prieteni, cu care nu mă vedeam în fiecare zi. Așa că în 90% din timpul meu stăteam în salon. Și probabil că fără să vreau am prins niște chestii așa din zbor, care țin de meseria asta de frizer”.
La doar 10 ani, Alessio a făcut primul pas concret către cariera sa. “L-am luat pe fratele meu și i-am spus că vreau să-l tund. Fără să știe părinții, l-am dus pe fratele meu în salon, am folosit mașinile de tuns ale mamei și m-am apucat de treabă. Rezultatul? Chiar a ieșit bine, deși nu aveam niciun curs sau experiență.”
De mic, tânărul obișnuia să o însoțească pe mama sa la emisiuni TV, unde aceasta era invitată pentru a arăta tehnici de coafat. În acele momente, s-a născut primul său vis: să ajungă și pe ecran. La doar 15 ani, visul său s-a împlinit.
„Primul meu vis a fost să ajung și eu la televizor. Să ajung pe marele ecrane. Când eram mic, mergeam cu mama la un post de televiziune local unde era invitată în fiecare săptămână. Ea mergea acolo și dădea interviuri, arăta la televizor cum coafează. Îmi doream să ajung și eu ca ea. Și acum 2 ani, la vârsta de 15 ani, am fost contactat de o televiziune de la București, Fresh Access, să particip în cadrul emisiunii și să tund legat la ochi. Am acceptat și ăsta a fost primul meu vis împlinit. Am mai fost invitat în cadrul aceleiași emisiuni încă de două ori, am participat la podcasturi, am fost și la o emisiune de la un post de televiziune local”.
Drumul său nu s-a oprit aici. În scurt timp a început să participe la competiții de frizerie, câștigând premii importante. Printre acestea se numără locul trei la un concurs național de frizeri și premiul special al juriului la o altă competiție mare. Mai mult, a fost recunoscut pentru „Tunsoarea lunii iunie” într-un concurs online internațional.
„Am participat și la un concurs național de frizeri, Turneul National Master Barber și nu mă așteptam să fiu pe podium. M-am dus acolo pentru că am fost invitat și am zis că n-am nimic de pierdut. Și în finală am luat locul trei. Am mai participat la un concurs online și am luat acolo tunsoarea lunii iunie. Anul acesta am participat iarăși la concursul acela la care am luat locul trei și am luat premiul special al jurului. Tot în același concurs am luat locul 1 pentru cel mai bun buzzcut”.
Deși este la o vârstă fragedă, investește în dezvoltarea sa profesională, participând la cursuri și workshop-uri în întreaga țară. Fiecare curs este o nouă oportunitate de a învăța și de a-și perfecționa tehnicile, chiar dacă implică sacrificii financiare și timp. În ciuda programului încărcat, reușește să îmbine munca cu școala. Termină orele la prânz și petrece restul zilei în salon, oferind servicii de calitate clienților săi.
„Investesc destul de mult în dezvoltare mea. Adică toate cursurile la care merg și toate cursurile la care particip să dezvolt anumite abilități sunt destul de scumpe, să spunem așa. Dar vin și alte cheltuieli, cum ar veni transportul, cazare, pentru că mare parte din cursuri se organizează în București sau alte orașe. Fac asta pentru că este pasiunea mea și asta cred eu că este bine să fac”.
La o vârstă atât de fragedă, își gestionează timpul cu maturitate. Consideră că timpul este prețios și că este esențial să faci ceea ce îți place. Petrece majoritatea timpului în salon, lucrând până termină clienții. De obicei, începe programul imediat după școală, la ora 14:00, și lucrează până seara târziu, adaptându-se cerințelor.
De la vise la realitate. Primele colaborări cu vedetele
Visul lui de a lucra cu vedete a început să prindă contur datorită perseverenței și talentului său.
„Al doilea meu vis a fost să-l tund pe Dorian Popa, pentru că îl urmăream mult și îmi doream să-l întâlnesc. Într-o zi, Dorian a venit la noi în oraș pentru un eveniment. M-a contactat și m-a întrebat dacă am timp să-l tund. Am acceptat cu mare bucurie. A venit la salonul meu, iar eu eram extrem de fericit. O altă întâmplare legată de el s-a petrecut tot atunci. Era pe scenă, la un eveniment, prezentând niște activități sportive, și, la un moment dat, m-a invitat pe scenă. A povestit ceva ce nu mă așteptam să-și amintească: când eram mic, pe la 11-12 ani, aflasem din TikTok sau YouTube unde locuiește în București. În 2021, la 13 ani, m-am dus la el. L-am rugat să facem o poză și i-am spus că sunt frizer și că visul meu e să-l tund. Mi-a răspuns amuzat că vedem noi, poate o să mă tunzi odată. I-am zis atunci, cu toată încrederea, că într-o zi o să-l tund. S-a uitat la mine și a râs, dar momentul a venit. Când a ajuns în Piatra Neamț, chiar l-am tuns. Pe scenă, a povestit întâmplarea și a fost o mare bucurie pentru mine”.
A fost contactat și de alți influenceri care l-au întrebat dacă este din București, după ce îl remarcaseră pe social media.
„Fiind din Piatra Neamț, a trebuit să vorbesc cu un frizer din București, care e foarte cunoscut la momentul actual, Virgil the Barber, care m-a ajutat foarte mult. Toate vedetele pe care le-am tuns, în mare parte le-am tuns la el la salon. M-a ajutat cu locul, cu mașini de tuns”.
Primul influncer pe care l-a tuns a fost Tony Saik. A mai tuns și influenceri precum Pescobar, Cătălin Donca, Yni Sebi și alții.
Aceste colaborări nu doar că îi aduc notorietate, dar îl motivează să-și ridice standardele și mai sus. Pe lista lui de clienți a ajuns și primarul orașului Piatra Neamț.
„Am avut ocazia să-l tund pe primarul orașului, Adrian Niță, care încă vine la mine. Prima dată când a venit, mi-a spus că pot să-l tund cum vreau, dar să iasă bine. Tehnica mea începe cu trasarea unei linii în jurul capului, când a văzut asta, a fost puțin sceptic, spunând că nu e fanul liniilor. I-am explicat că rezultatul final va fi pe placul lui, iar într-adevăr, la final a fost foarte mulțumit. De atunci, continuă să vină la mine”.
“Pe lista mea mai este un influencer din România, Selly. Dar visul meu cel mare este să ajung să-l tund pe Cristiano Ronaldo. Cred că orice este posibil dacă muncești suficient de mult.”
Afirmarea sa pe TikTok și primul masterclass
În pandemie, a început să posteze pe rețelele sociale, inspirat de dorința din copilărie de a deveni YouTuber. A început cu TikTok, unde a creat conținut din casă, și după carantină, a continuat să posteze regulat, extinzându-se și pe Instagram și YouTube. Deși TikTok și Instagram au crescut rapid, YouTube rămâne o provocare, dar visează să ajungă la milioane de urmăritori. Printre momentele memorabile, a fost videoclipul în care a tuns un om al străzii, acumulând aproape un milion de vizualizări. Inspirat de Virgil The Barber, a continuat să ajute persoane nevoiașe, mai ales de sărbători, alături de prieteni, cu fonduri proprii. Pe lângă activitatea online, a organizat un masterclass pentru a împărtăși din experiența sa. Crede că adevărata satisfacție vine din a oferi mai departe ceea ce a învățat și trăit. Prin credință și perseverență, speră să inspire și să schimbe vieți, fiind recunoscător pentru tot ce a realizat.
„Am participat la cel mai mare curs de frizeri din țară, cu peste o mie de participanți. Pe scenă au fost frizeri internaționali, iar Josh Lamonaca, pe care îl consideră cel mai mare frizer din lume, a prezentat o tunsoare specială, rar cerută la noi. La un moment dat, m-a invitat pe scenă, m-a prezentat tuturor și mi-a dăruit pieptănul său, pe care îl folosește de ani de zile. Îl păstrez și acum și îl folosesc zilnic în salon. Visul meu a fost mereu să predau ceea ce știu, să inspir și să ajut alți pasionați ai acestei meserii. Mulți mă întrebau dacă pot să-i învăț să tundă sau să-i ghidez în carieră. Astfel, am decis să organizez primul meu masterclass, care a avut loc la un hotel din oraș, cu 15 participanți. M-am inspirat de la Josh Lamonaca și de la modul în care a fost admirat de sute de frizeri, gândindu-mă că vreau să ajung și eu să fiu un exemplu. Primul pas a fost acest masterclass, iar pentru mine a fost o realizare să pot împărtăși cunoștințele mele cu alții”
Tunsul cu foc
„În România, există un turc care făcea tunsori cu foc la București, iar eu am fost foarte impresionat de ceea ce vedeam pe internet. L-am contactat pentru a-l întreba ce folosește ca să evite accidentele, dar mi-a spus că nu poate să-mi dezvăluie secretul, pentru că riscă să aibă probleme dacă ceva merge rău. Așa că m-am gândit la soluții care nu afectează scalpul și părul, le-am combinat și am făcut un experiment pe prietenul meu. A ieșit totul bine, deși era puțin speriat la început. Tehnica a fost cerută la început, mai ales de băieți din alte județe, care au venit special pentru a încerca acest tip de tunsoare. Deși nu este foarte diferit față de tunsul clasic, este un show care atrage multă lume. Mama mea a fost mereu alături de mine, chiar dacă era îngrijorată. Ea era acolo cu stingătorul în mâna și se ruga să iasă totul bine. Știa riscurile, dar m-a susținut în fiecare decizie pe care am luat-o”.
Pe parcurs, a fost susținut cel mai mult de părinți, fratele său și prietenii apropiați, dar consideră că sprijinul lui Dumnezeu a fost esențial. Părinții l-au încurajat întotdeauna să urmeze ceea ce îi place, fără să îi impună limite, oferindu-i libertatea de a-și urma visurile.
Secretul succesului
Când vine vorba de rețeta succesului, Alessio este modest.
“Totul vine din pasiune și dorința de a învăța. Chiar dacă am început devreme, niciodată nu m-am oprit din a-mi perfecționa tehnica. E important să fii serios și să-ți urmezi visurile.”
Și, cine știe? Poate într-o zi, Cristiano Ronaldo va sta pe scaunul lui de frizer. (Denisa POPA)