Presa internațională și națională a publicat ieri, 25 ianuarie, detalii despre marea spargere dată de autori necunoscuți la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Detalii aici.
La această expoziție în care România a trimis Tezaurul dacic, cu obiecte de la 18 muzee din țară, Muzeul de Istorie Roman din județul Neamț a participat cu exponate, prin intermediul Muzeului Național de Istorie al României, informează Consiliul Județean Neamț. Cum lista integrală a vestigiilor furate nu a fost încă făcută publică, nu se știe dacă acestea mai există la muzeul olandez sau se află în posesia hoților.
“În legătură cu furtul comis în cadrul Muzeului Drents din Assen-Olanda, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări : deocamdată lista integrală a obiectelor dispărute nu a fost făcută publică. Potrivit conducerii Complexului Muzeal National Neamț, instituția noastră, alături de alte 17 muzee din țară, a participat la expoziția din Olanda cu câteva vase ceramice și fibule din cadrul Muzeului de Istorie Roman pe care le-a dat în custodia Muzeului National de Istorie al României ( organizatorul evenimentului). De asemenea, de câțiva ani, există în custodia Muzeului Național de Istorie al României 3 vase de argint din Tezaurul de la Muncelu și o cupă de aur din Tezaurul de la Rădeni, obiecte de valoare cu care România poate participa la expozițiile internaționale.
Toate exponatele date în custodie au respectat procedurile legale de expertiză, transport, asigurare.
“Complexul Muzeal Național Neamț este o instituție cu care ne mândrim, este apreciată la nivel național și deține o serie de exponate de o valoare inestimabilă. Tocmai de aceea a fost ales permanent să facă parte din rândul celor care pot contribui cu obiecte istorice la o serie de expoziții naționale și internaționale .
Așteptăm lista completă a exponatelor care au fost sustrase din Muzeul din Assen – Olanda și, dacă se va impune, vom face pașii legali în astfel de cazuri absolut regretabile. Indiferent dacă exponatele aparțin județului Neamț sau altor muzee din țară, tezaurul României este un bun național și trebuie păstrat cu sfințenie !” -a declarat Daniel-Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț”, precizează Consiliul Județean Neamț într-o postare pe contul oficial de facebook.
Angela Croitoru