Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au prelungit controlul judiciar aplicat primarului comunei Tarcău, Manole Dănuț Fîrțală. Măsura preventivă a expirat pe 8 ianuarie, dată la care deși anchetatorii ar fi putut să o revoce, au dispus prelungirea. Primarul a contestat decizia procurorilor la instanță dar nu a avut câștig de cauză.
În ședința din 13 ianuarie acțiunea lui Fîrțală a fost respinsă ca nefondată, decizia Tribunalului Neamț fiind definitivă. „Respinge ca nefondată plângerea formulată de inculpatul Fîrţală Manole Dănuț cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, prev. și ped. de art.289 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal și art. 7 alin.1 lit. a din Legea nr. 78/2000), împotriva Ordonanței nr. 18/P/2024 din data de 08.01.2025, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț. Menține ca legală și temeinică ordonanța contestată”, a stabilit Tribunalul Neamț. Demersul inutil l-a costat pe primar 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Pe 24 mai anul trecut primarul Fîrțală a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, în același dosar fiind cercetat și un consilier din cadrul Primăriei Tarcău, Sebastian Maxim. Ambii au fost reținuți pentru 24 de ore, apoi s-a dispus arestul preventiv (amănunte aici). Totul se întâmpla în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie. Pentru că buletinele de vot erau deja tipărite, Fîrțală a intrat în cursa pentru un nou mandat în fruntea comunei deși era încarcerat. Chiar și așa, acesta a fost în preferințele localnicilor care i-au acordat peste 37% din voturile valabil exprimate.
Fîrțală a fost încarcerat din mai până pe 11 septembrie, dată la care magistrații de la Curtea de Apel Bacău au înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. Dar chiar dacă a ieșit de după gratii, nu a putut ocupa fotoliul de primar, acest lucru fiindu-i interzis de judecători la data la care l-au pus în libertate. Măsura preventivă, cu toate interdicțiile, inclusiv aceea de a fi primar dar și de a nu lua legătura în nici un fel cu mulți săteni, a fost prelungită succesiv. De menționat este faptul că normele legale în vigoare stabilesc că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care nu-și poate exercita funcția timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic.
(G. S.)