Având în vedere faptul că la începutul acestui an s-a renunțat majorarea anunțată pentru pensii (care ar fi trebuit să fie indexate pentru aacoperi rata inflației), există posibilitatea ca pensionarii care au drepturi bănești mici să primească vouchere valorice. La nivelul Guvernului se poartă discuții pentru ca această categorie de persoane să beneficieze de vouchere cu valori între 600 și cel mult 1.000 de lei. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla înainte de aprobarea bugetului pentru acest an.
Conform datelor oficiale bugetul ar trebui aprobat până la data de 27 ianuarie urmând a fi votat în Parlament în prima săptămână a lunii viitoare.
„Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie. Vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact. Da, mi-ar fi plăcut ca statul român să-și asume angajamente care pot fi respectate. Efectul creșterilor de cheltuieli din 2024 se va duce în lanț, pe foarte mulți ani înainte. Obligația mea ca viceprim-ministru și ca ministru al Finanțelor este să caut soluția plăților corecte, a tuturor angajamentelor din 2024, la nivelul sfârșitului de an, în 2025. Putem asigura acest lucru, urmând ca în 2026 să revedem care sunt posibilitățile de compensare a acestor amânări, practic, care au avut loc o dată cu aprobarea Ordonanței de urgență”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna citat de ziarulunirea.ro.
O altă soluție vine de la Guvern
Astăzi, 13 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că există posibilitatea ca indexarea pensiilor să se întâmple totuși până la finalul acestui an, dar că acest lucru va depinde de discuțiile din coaliție privind bugetul.
„La ora 13,00 am o întâlnire cu copreședinții coaliției, cu cei trei vicepremieri, să discutăm bugetul pe anul 2025. Doresc ca de la 1 septembrie să venim cu indexarea. 1 septembrie, știm foarte bine, a fost data la care s-a pus în aplicare legea recalculării pensiilor”, a declarat premierul României citat de Agerpress.
(G. S.)