Primarul de Răucești, Dumitru Bălăjel, a venit în administrația locală, în calitate de consilier local, în urmă cu 8 ani, din mediul antreprenorial privat. A luat lucrurile de la zero, punând ordine mai întâi în tot ceea ce însemna documente și pregătind cele necesare pentru a aduce utilitățile, a moderniza infrastructura școlară și a pregăti toate proiectele necesare comunității.
– Care a fost primul dv. proiect în comună?
Primul proiect a fost unul mare de aducțiune apă pentru satele Săvești și Oglinzi. Era început încă din 2008 și l-am găsit la un nivel de execuție nu mai mare de 10%, pe real, în teren. Am intrat în litigiu cu acel constructor de la vremea aceea, pentru că doream să aducem o firmă care să-și facă treaba, să respecte termenii contractuali. A durat câțiva ani buni acest proces, s-a încheiat prin 2019. Trei ani de zile au fost lupte colosale în direcția aceasta, cu experți, cu evaluatori, cu tot felul de documente. În final am câștigat și l-am scos din nou la licitație și a câștigat o firmă din Iași, care s-a și apucat de treabă. În momentul de față se fac probe de presiune pe zone, este realizată undeva la peste 85% lucrarea la această alimentare cu apă. Mai sunt de montat pompele și aparatura electrică și apoi branșamentele efective la populație.
– La nivel de comună, cum stați cu utilitățile, începând cu apă, canal?
Dacă dă bunul Dumnezeu, când încheiem lucrarea aceasta de apă, vom acoperi 95% din populație. Deci aproape toată comuna. Marea încurcătură rămâne cu ApaServ compania de apă la nivel de județ. Prin comuna Răucești traversează o conductă magistrală, cea de la Preutești, care alimentează Târgu-Neamț și vreo 7 comune, Grumăzești, Bălțătești, Vânători-Neamț, Petricani, Agapia, etc. E vorba despre magistrala prin care nu pot pompa suficientă apă că cedează conducta fiind foarte veche. Ar trebui schimbată, semnale au fost încă din 2010 când a început să cedeze. Și nu au făcut nimic până în momentul de față. Au și acel proiect regional despre care nu mai știm ce e cu el.
– Comuna primește apă suficientă în acest moment?
În momentul de față funcționează normal. Dar, știți că, la lucrările de la magistrala aceasta, a murit un om la noi, s-a băgat în șanț să sudeze și s-a prăbușit pământul peste el. Chiar putem spune că e o conductă blestemată. Noi avem sursă proprie de apă bună, este izvorul Delniță. De acolo Răucești a avut apă. Dar vechea conducere administrativă s-a gândit să anuleze și au dezactivat tot acolo și au predat către ApaServ, au renunțat. O greșeală mare de tot. Despre asta este vorba în acest proiect pe apă pentru satele Săvești și Oglinzi, cu o finanțare de 18 milioane de lei.
– Aveți și partea de canalizare?
Suntem pe punctul de a preda amplasamentul la canalizare. Pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” avem două proiecte mari, canalizarea în comuna Răucești și gazul metan.
– Pentru gaz sunteți într-o asociere cu alte comune?
Nu, este un proiect doar pentru comuna Răucești. Noi am scos la licitație lucrările, și se poate vedea că se lucrează, sunt oameni care deja se branșează la gaz. Partea noastră din proiect este de 22 milioane de lei, iar firma care va furniza participă și ea cu 30% din valoarea totală. Contractul de finanțare a fost semnat în vară, iar termenul final este 2028. Dar, după ritmul în care merge această lucrare, la anul pe vremea aceasta terminăm. Vom avea acoperită la final toată comuna cu gaz metan. Canalizarea este un proiect de 20 de milioane de lei.
– Ce proiecte mai aveți în implementare? Pe iluminat public cum stați?
Acum doi ani am schimbat în proporție de 70%! Iluminatul public stradal, cu LED-uri, sistem pe telegestiune. Acum avem un proiect pentru restul de 30%, “Modernizarea sistemului de iluminat public”, și cu acesta terminăm tot ce înseamnă comună, cu străduțe laterale, cu tot.
– Pe Administrația Fondului de Mediu? Aveți și stații electrice de încărcare în proiect?
Sigur că da. Avem și stații de încărcare. Suntem la faza de licitație. Sper să se miște și aici lucrurile repede. Am avut o problemă cu E.ON care nu avea puterea necesară și nu doreau să investească ei, trebuiau niște lucrări suplimentare pentru 110 kW și am venit tot noi cu 150.000 de lei de la bugetul local. Anul viitor se va lucra și pe partea asta de iluminat public, iar la anul, în toamnă, ne apropiem și cu canalizarea.
– Oamenii vor să se branșeze la canalizare?
Deocamdată, majoritatea discută despre aceasta, dar avem semnale că își doresc. Adică, dacă tot vom avea facilitatea aceasta, trebuie să o și folosim.
– La gaz metan ce semnale aveți? Se vor branșa oamenii?
Păi, în trecut, pe unde trecea coloana de gaz, 95% s-au branșat. Pe total comună, la utilități, depășim 80%.
– Cu infrastructura rutieră, cum stați în comună?
Aici e un pic mai dificil, s-au mai stricat drumurile și de la gaz, și de la alte lucrări, urmează să le reparăm. Au mai rămas destul de multe drumuri de asfaltat. Suntem în faza de a căuta surse de finanțare. Se vorbește despre două linii pe PNI ”Anghel Saligny”, vom încerca să prindem acolo. Drumurile principale le avem asfaltate, vor mai trebui reparații unde au fost lucrări, mai rămân cele secundare și capetele de străzi.
– Școlile am văzut că arată foarte bine. Ca infrastructură școlară, ce mai aveți de făcut în comună?
La școli, în ultimul timp, ne-am ocupat foarte bine. Sunt absolut toate modernizate. Mai avem o singură școală la care se modernizează și eficientizează energetic clădirea acum, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este vorba despre Școala cu clasele I-VIII nr. 2 Răucești.
– Cu populația școlară cum stați în comună?
Stăm bine, avem în jur de 900 de elevi. Am dotat toate școlile, prin PNRR, cu mobilier școlar, table interactive, laboratoare, tot ce înseamnă IT, calculatoare, fiecare copil are tabletă, fiecare profesor are laptop, videoproiectoare, tot ce se putea lua, am luat. Și cu mobilierul școlar am încheiat tot, am predat, copiii le folosesc cu drag. Au toate condițiile numai să învețe.
– Alte investiții importante? Ce mai aveți în lucru?
Avem un proiect pentru energie din surse regenerabile. Vorbim aici despre panouri fotovoltaice pe clădirile publice, pentru a acoperi tot ce înseamnă primărie, școli, instituții publice locale. Apoi, la început anului viitor, ne apucăm de construcția unei clădiri, un centru comunitar integrat. O clădire care va fi destinată pentru tot ce înseamnă categorii sociale defavorizate și pentru vârstnici, și pentru copii, toate categoriile. Și mai avem și un proiect pentru un dispensar uman în Oglinzi, pe lângă cele deja existente în mai multe sate. Cel de la Oglinzi trebuie demolat, e o clădire veche, improprie, nu se mai poate consolida sau folosi în niciun fel. Este în faza de proiectare, vom face un dispensar nou și cu acesta acoperim tot ce înseamnă partea de sănătate în comună. Un proiect nou și îndrăzneț, va fi o grădiniță cu program prelungit, tot în satul Oglinzi, unde avem familii cu copii și avem multe cereri. Îi duc acum la Târgu-Neamț, la creșe. O să le facem aici, aproape, să nu mai cheltuie cu transportul, să le fie tinerilor mai ușor, la urma urmei sunt ai noștri.
– Ați găsit finanțare pentru acest proiect?
Da, avem cererea depusă pe REGIO, pe fonduri europene, prin ADR Nord-Est, pe sesiunea de acum, pe Măsura 6. Este tot în faza de proiect tehnic. Și avem și două biblioteci, una la Ungheni și una la Răucești. Tot la Oglinzi vom face și un teren de sport, pe aceeași finanțare cu bibliotecile, este tot la faza de proiect tehnic. Anul acesta, în martie am deschis terenul de sport de lângă primărie, făcut tot cu fonduri europene, modern.
– Ce le transmiteți oamenilor, locuitorilor comunei?
În primul rând, vreau să le transmit un mesaj de încredere. Oamenii mă cunosc, știu că nu sunt omul vorbelor mari și că atunci când mă apuc de ceva nu mă opresc, indiferent de piedici. Sunt omul soluțiilor și le transmit să aibă încredere, tot ceea ce mai este de realizat vom face! Vreau să le mulțumesc pentru că m-au învestit pentru acest al treilea mandat și pentru că au înțeles că trebuie să terminăm ceea ce ne-am propus în primele două mandate. Ușa primăriei este mereu deschisă pentru ei, ținem aproape! Să ne vedem sănătoși în anul ce vine, cu speranța în mai bine, cu bucurii și cu același drag de muncă.
A consemnat Angela CROITORU