Deja este foarte clar pentru toată lumea, efectele celebrei Ordonanțe Trenuleț 2025 vor lovi în plin populația, existând toate premisele pentru noi scumpiri la majoritatea produselor, începând de la alimente de bază, precum pâinea, uleiul, dar și carnea. Toate acestea vor fi rezultatul renunțării, prin această ordonanță, la scutirile acordate agricultorilor anunță patronii din domeniul alimentar, dar și a tuturor celorlalte restricții impuse prin austeritatea bugetară, precum și anunțata intensificare a controalelor anunțată de ANAF. Patronii din domeniul alimentar acuză un dezinteres cras din partea statului român și afirmă că prețul pâinii și al uleiului ar putea crește cu cel puțin 10% până la 20%, iar prețul cărnii și cel al produselor lactate va crește de asemenea, după ce au fost eliminate scutirile de taxe pentru fermieri. Este vorba despre renunțarea la scutirile de impozit pentru salariile brute de până la 10.000 de lei brut lunar, la impozitul de 10% pentru salariile care depășesc 10.000 lei brut și la cota redusă de CAS de 20,25% pentru veniturile brute de până la 10.000 lei. În plus, arată Alianța pentru Agricultură și Cooperare, într-un comunicat de presă din decembrie 2024, aceeași ordonanță reintroduce impozitul pe construcții speciale (cunoscut drept taxa pe stâlp) ce se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea construcției existente în patrimoniul contribuabilului, adică pe solarii, sere sau instalații pentru irigații.
“E dureros pentru producători!”
La aceste două lovituri primite de fermieri, renunțarea la scutiri și taxa de stâlp, se adaugă creșterea salariului minim de anul trecut și noile accize la carburanți, care vor contribui și ele la această creștere a prețului cu 10-20 % la produsele alimentare de bază.
“Suntem afectați de tot ceea ce se întâmplă, noi, producătorii. Panificația nu a mai crescut prețurile de vreo doi ani și jumătate, timp în care au fost două majorări salariale și cu cea de anul trecut, trei. Ori, nu ai de unde să acoperi aceste creșteri salariale, să le asiguri oamenilor veniturile, dacă nu scumpești produsele. Toate s-au dus în sus, începând de la carburanți, sare, făină, apă, toate s-au scumpit! E normal să facem și noi un pas în acest sens, undeva la mijlocul sau la sfârșitul acestei luni. Nu știu ce vor face celelalte fabrici de pâine, dar Deltacom va merge pe o majorare minimă, patronatele vorbeau de un procent cuprins între 10% și 20%. Deltacom va merge pe minim, vom scumpi pâinea cu 10%. Vom mai vedea ce se întâmplă pe la jumătatea anului. Nu cred că va fi produs care să stagneze din punctul de vedere al prețului, se vor scumpi toate, cu siguranță. Numai pe carburanți, în special pe transportul pâinii în oraș, avem pierderi foarte mari, tocmai pentru că au scumpit combustibilul, cu accize cu tot, iar noi nu am crescut prețurile. Relația producători-marile marketuri este foarte proastă, pentru că marketurile sunt stat în stat, fac ce vor! Se vor închide foarte multe firme, pentru că nu vor mai avea cum să supraviețuiască în aceste condiții, nu există niciun pic de ajutor din partea Guvernului pentru mediul de afaceri! Este dureros pentru producători acest dezinteres cras al statului, este o mare problemă! Organele de control vin peste noi la greu, toate celelalte despre care am vorbit vin peste noi, iar susținerea este zero!”, a declarat Constantin Irimiea, patronul fabricii de pâine Deltacom Piatra-Neamț, cu amărăciune în glas.
Producător de ulei: “Luăm lucrurile așa cum vin!”
Producătorii de ulei se confruntă cu mari probleme financiare de câțiva ani, iar marja de scumpire a produsului finit, la ieșirea pe poarta fabricii, este apreciată la acest început de an undeva la 15%-20%. La raft, prețurile vor fi și mai mari.
“Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem noi producătorii este: creștem prețurile și supraviețuim sau închidem porțile? Sunt ceva discuții, deocamdată, legat de materia primă unde avem câteva necunoscute. Nu știm pe câtă materie primă, mă refer la floarea soarelui, ne putem baza, în condițiile în care marfa mare pleacă la port și de acolo către export, cine știe unde… Trebuie să căutăm soluții în funcție de materia primă, de cantitate și de prețul la care o găsim. Noi nu le putem spune oamenilor că nu avem bani să le dăm salariile că ne-au mărit guvernanții taxele! Trebuie să găsim soluții să le dăm salariile așa cum au fost stabilite, pentru că altfel pleacă și este o mare problemă și o cheltuială în plus să angajezi alții. Am apreciat undeva un procent de 20%, fără un calcul foarte exact. Dar, această scumpire este doar ca să supraviețuim, așa cum am făcut-o în ultimii ani, lucrurile nu sunt roz pentru noi de mai mult timp. Vă dau un exemplu, în momentul în care am scumpit șrotul – pe care noi îl comercializăm ca produs secundar, rezultat din procesul de fabricație și este folosit de fermieri ca hrană pentru porci – înainte de sărbători, au scăzut vânzările. Este simplu. Scad vânzările atunci când scumpești într-un mod natural. Fermierul își spune decât să cresc un porc, mai bine cumpăr preparate din carne de porc din piață de banii aceștia. Dar, noi mai avem credite, leasinguri pentru echipamente, investiții. Unele se mai pot amâna, însă altele sunt deja antamate și nu mai ai încotro, trebuie să le plătești! Din păcate, pe agricultură – procesare merge greu de câțiva ani, cam de când a început războiul din Ucraina. Întâi au intrat pe piață produse brute din Ucraina, materie primă sub prețul de la noi, acum vin cu produse finite și ne fac concurență! Noi, ca producători, nu prea putem face mare lucru în ecuația aceasta. Luăm lucrurile așa cum vin și căutăm soluții!”, a declarat Ciprian Nicolae Enache, patronul Euroferma Turturești, producător de ulei din Neamț.
Incertitudine și la producătorii de carne
Carnea și preparatele din carne, inclusiv cele tradiționale precum cârnații, se vor scumpi și ele cu un procent minim cuprins între 5% și 8%, apreciază specialiștii. Pentru produsele lactate se așteaptă o creștere a prețurilor cuprinsă între 2% și 5%.
“Deja eram foarte afectați! Oamenii au rămas fără bani, noi mergem pe produse tradiționale unde vânzările merg foarte greu… suntem la pământ. Cu voucherele primite de sărbători oamenii au mers la Lidl, la Kaufland, la ieftineală, nu au mai ținut cont de calitate. Momentan nu știm dacă vom scumpi și noi produsele, nu am reînceput activitatea. Dar, oricum oamenii nu mai au bani, de ce să mai scumpim?!”, ne-a spus Măndița Crâșmaru, de la Carmangeria “Casa de Vis” Urecheni.
O influență în favoarea acestor scumpiri derivă și din faptul că România a avut, pe finalul anului trecut, cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, 5,11% în noiembrie. Prețurile la alimente s-au scumpit cu peste 5%, în medie, în ultimele 12 luni, iar anul acesta se așteaptă dublarea acestei rate pe considerentele arătate mai sus.
Cumpărătorii: “Strângem punga până crapă!”
Populația va fi lovită în plin de aceste scumpiri, în special marea armată a angajaților plătiți cu salariul minim pe economie și pensionarii, dar și pătura de mijloc, iar nivelul de trai tinde să atingă cel mai scăzut prag din ultimii ani.
“Eu înțeleg că statul s-a întins mai mult decât îl ține plapuma, că Ciolacu a promis oamenilor marea cu sarea și acum a ajuns la fundul pungii, iar banii îi împarte tot cum știe el, cei veniți de la UE. Ce nu știe toată lumea este că fondurile europene, cu care se tot laudă ei, vin tot din banii noștri și le plătim de două ori. Plătim o dată taxe ca țară membră și apoi, ei ne împrumută și noi dăm înapoi cu dobândă mai ceva ca la bancă. Bani aruncați pe parcuri la Cucuieții din deal, pe piste de biciclete că tanti Frosa pedalează și tot așa! Nu știu ce vom face noi, talpa țării, noi familiile care trăim din minimum pe economie și din ce ne mai scapă patronul pe deasupra, spuma laptelui, cum s-ar zice! Chiar nu știu. E tragic că de la «Nu ne vindem țara!» cum strigam la revoluție, (că și eu încă mai păstrez raiații rupți în genunchi din decembrie 1989 de cât m-am rugat târându-mă în genunchi prin centrul orașului!) au ajuns de au vândut tot, energie, bănci, resurse, iar acum noi plătim la alții ce au luat de la noi! În curând o să plătim energia și gazul la unguri! Vom trăi și vom vedea, cum am făcut și până acum!”, ne-a spus Mihai Leurdă, 56 de ani, sudor în construcții.
O pensionară venită la piață, cu binecunoscutul cărucior de cumpărături, se plimbă printre tarabe, apreciază din ochi, dă din cap și nu se decide să cumpere: “Strângem punga până crapă, că nu avem încotro! Dar, aș vrea să-l văd pe Marcel Ciolacu sau pe alții din guvern trăind o singură zi viața noastră. Să-l văd numărând bănuții, de câte 50 de bani și calculând să-i ajungă de-o pâine pe zi!”.
Angela CROITORU