Județul Neamț va fi reprezentat, luna viitoare, la etapa națională a Competiției Europene de Statistică (CES) în România 2024-2025, de 39 de echipe formate din elevi și profesori ai liceelor participante, calificate ca urmare a rezultatelor obținute la etapa județeană a aceluiași concurs, încheiată în ianuarie 2025. La etapa națională s-au înscris 1.192 de echipe, din toate județele țării, dintre acestea, 908 fiind admise la etapa națională, 300 la categoria ”Senior” și 608 la categoria ”Junior”.
Cel mai bun rezultat al concurenților din Neamț a fost adjudecat de echipa ”Stonks”, locul al IV-lea, în clasamentul național – categoria ”Senior” cu nota 9,66, la egalitate de puncte cu o altă echipă, din Iași.
Potrivit Institutul Național de Statistică, “România se află printre statele Uniunii Europene cu cel mai mare număr de participanți. Pentru elevii participanţi la CES 2024-2025, cea de-a doua testare, echivalentă cu etapa națională din cadrul Olimpiadei Nationale de Statistică, constă în realizarea unei prezentări pe baza unui set de date pus la dispoziţie de organizatori. Prezentările vor fi încărcate în platforma dedicată, în perioada 3-21 martie 2025, de către fiecare echipă în parte, iar pe 31 martie vor fi anunţate rezultatele și echipele câştigătoare pentru etapa europeană. Etapa europeană se va desfăşura între lunile aprilie şi iunie 2025. Participanţii concurează pe echipe, la două categorii de vârstă: ”Junior” – elevii de la clasele a IX-a și a X-a și ”Senior” – elevii de la clasele a XI-a și a XII-a.
Obiectivul acestei întreceri este acela de a stimula curiozitatea și interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, dar și de a evidenția rolul și importanța statisticii în societate”.
Olimpiada Națională de Statistică 2024-2025 se adresează elevilor din învățământul liceal şi se desfăşoară sub egida Institutului Național de Statistică și a Ministerului Educației şi Cercetării, cu suportul Departamentului de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice București.
Angela Croitoru